Vaihemodulaatio

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee vaihemodulointia. Muista merkityksistä, katso täsmennyssivu.
Koodaus ja modulointi

Vaihemodulointi (PM, engl. Phase Modulation) on modulointitekniikka, jossa moduloiva signaali ohjaa kantoaallon vaihetta. Vaihemodulaation digitaalinen muoto on PSK, (engl. Phase Shift Keying). Vaihemodulaatiossa hyödynnetään usein pääasiassa signaalin vaihemuutoksia koska signaalin absoluuttinen vaihe on hankalasti hallittavissa ja siihen vaikuttavat voimakkaasti siirtotien ominaisuuksien pienetkin vaihtelut.

Käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaihemodulaatiota käytettiin aiemmin analogisissa televisiolähetyksissä väri-informaation välittämiseen NTSC, PAL ja SECAM tekniikoissa. Vaihemodulaation tärkein sovellus on kuitenkin digitaalisessa tiedonvälityksessä osana erilaisia PSK- ja QAM-menetelmiä.

Vaihemoduloitu signaali[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaihemoduloitu sinimuotoinen signaali ajan funktiona voidaan esittää kaavalla

missä Ac on kantoaallon amplitudi, ωc on kantoaallon kulmataajuus, t on aika, m(t) on moduloiva signaali, joka sisältää siirrettävän informaation, ja φc on kantoaallon perusvaihe.

Vaihemodulaatio on sukua taajuusmodulaatiolle sikäli, että molemmissa tekniikoissa kantoaallon vaihekulma muuttuu. QAM-modulointi yhdistää vaihemoduloinnin ja AM-moduloinnin (signaalin voimakkuus). Vaihemodulaatio, kuten muutkin modulaatiomenetelmät, aiheuttaa kantoaaltotaajuuden ympärille spektriin sivutaajuuksia (ks. Fourier-muunnos).

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]