Vaihdetaan vapaalle, Ferris

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vaihdetaan vapaalle, Ferris
Ferris Bueller’s Day Off
Ohjaaja John Hughes
Käsikirjoittaja John Hughes
Tuottaja
Säveltäjä Ira Newborn
Kuvaaja Tak Fujimoto
Leikkaaja Paul Hirsch
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Paramount Pictures
Levittäjä Paramount Pictures
Netflix
Ensi-ilta 1986
Kesto 100 min
Alkuperäiskieli englanti
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Vaihdetaan vapaalle, Ferris (Ferris Bueller’s Day Off) on John Hughesin tuottama, käsikirjoittama ja ohjaama yhdysvaltalainen teinikomedia vuodelta 1986. Elokuvan pääosia näyttelevät Matthew Broderick, Alan Ruck, Jeffrey Jones ja Jennifer Grey. Pienessä sivuosassa on Charlie Sheen.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Esikaupungin high schoolia käyvä teräväpäinen teinipoika Ferris Bueller tekeytyy sairaaksi ja lähtee kouluun menon sijasta viettämään vapaa-aikaa läheiseen Chicagoon tyttöystävänsä, parhaan kaverinsa ja tämän isältä lainatun kalliin avo-Ferrarin kanssa.[1] Ferris huiputtaa kaikkia niin sympaattisesti, ettei juuri kukaan nouse häntä vastaan, isosiskoa ja epäluuloista koulukuraattoria lukuun ottamatta[2]. Monissa huijauksissaan Ferris käyttää erilaisia teknisiä kyhäelmiä, joita Hughes sijoitti vielä enemmän myöhempiin Yksin kotona -käsikirjoituksiinsa. Myös koulukuraattorin tunkeutumisyritykset vihaisen rottweilerin vartioimaan Ferrisin kotiin muistuttavat Yksin kotona -elokuvan kohtauksia. Ferris Buellerin hahmo rikkoo usein niin sanottua neljättä seinää eli kertoo ajatuksiaan katsojille suoraan kameraan katsoen. Tarinan vakavana sivujuonena on parhaan ystävän Cameronin vaikea isäsuhde.

Rooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Matthew Broderick  Ferris Bueller  
 Alan Ruck  Cameron Frye, paras ystävä  
 Mia Sara  Sloane Peterson, tyttöystävä  
 Jeffrey Jones  Ed Rooney, koulukuraattori  
 Jennifer Grey  Jeanie Bueller, isosisko  
 Cindy Pickett  Katie Bueller, äiti  
 Lyman Ward  Tom Bueller, isä  
 Edie McClurg  Grace, Rooneyn sihteeri  
 Charlie Sheen  poika poliisiasemalla  

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

John Hughes on kertonut halunneensa esitellä elokuvassa kotikaupunkinsa Chicagon itselleen rakkaita paikkoja ja asioita, kuten Art Institute of Chicago -taidemuseon ja vuosittaisen amerikansaksalaisten paraatin, jossa Ferris Bueller varastaa show’n. Chicago esiintyy monissa muissakin Hughesin käsikirjoittamissa elokuvissa.[3] Elokuvan tapahtumat sijoittuvat myös muun muassa Sears Toweriin, tuolloin maailman korkeimpaan pilvenpiirtäjään, ja Wrigley Field -baseballstadionille.

Elokuvassa käytetty erittäin harvinainen Ferrari 250 GT California Spyder vuodelta 1961 on vain lähikuvissa oikea ja laajoissa kuvissa sekä toimintakohtauksissa replika, joita elokuvan teossa tarvittiin useita.[4][5]

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuva sai suuren suosion sekä yleisön että arvostelijoiden keskuudessa, ja sen pohjalta tehtiin Suomessakin nähty tilannekomediasarja Vaihda vapaalle, Ferris Bueller (1990–1991)[6]. Broderick oli pääosastaan Golden Globe -ehdokkaana[7]. Elokuva valittiin vuonna 2014 Yhdysvaltojen kongressin kirjaston National Film Registryyn, johon kootaan esteettisesti, historiallisesti tai kulttuurisesti merkittäviä amerikkalaiselokuvia.[8]

Video-oppaassa vuodelta 1994 Bello Romano pitää elokuvaa John Hughesin parhaana ja antaa sille neljä tähteä viidestä: ”Hersyvien naurukohtausten ja mestarillisen ajoituksen lomaan on saatu ujutettua myös hontelo kasvukertomus.”[1] Myös Helsingin Sanomien Pertti Avola mainitsee elokuvan John Hughesin muistokirjoituksessa tämän parhaana[9]. Saman lehden Petri Immonen kirjoitti poukkoilevan juonen pysyvän koossa käsikirjoittaja-ohjaaja Hughesin elämänmakuisen kerronnan ja huumorintajuisen myötäelämiskyvyn ansiosta. Hän arvosti myös pidättäytymistä alatyylisestä huumorista ja muista mauttomuuksista[10].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Video-opas 95. WSOY 1994.
  2. Fränti, Mikael: Elokuva. Helsingin Sanomat, 6.9.1990, s. 59. Näköislehti (maksullinen).
  3. Ferris Bueller: John Hughes and Chicago. AMC Network Entertainment LLC. Arkistoitu 7.5.2016. Viitattu 30.9.2021. (englanniksi)
  4. Miersma, Seyth: Ferrari California replica from Ferris Bueller is so choice Autoblog.com. 29.6.2013. Viitattu 30.9.2021. (englanniksi)
  5. Movie Cars: Five Facts About That Ferrari in “Ferris Bueller’s Day Off” Collierautomedia.com. Viitattu 30.9.2021. (englanniksi)
  6. Vaihda vapaalle, Ferris Bueller Internet Movie Databasessa (englanniksi)
  7. Ferris Bueller's Day Off Golden Globe Awards. Viitattu 29.9.2021. (englanniksi)
  8. Complete National Film Registry Listing National Film Preservation Board, Library of Congress. Viitattu 29.9.2021. (englanniksi)
  9. Avola, Pertti: John Hughes. Helsingin Sanomat, 6.8.2009. Digilehti (maksullinen). Viitattu 30.9.2021.
  10. Immonen, Petri: Vaihdetaan vapaalle, Ferris. Helsingin Sanomat, 6.5.1988, s. 46. Näköislehti (maksullinen).