Vaaleamaljatorvi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vaaleamaljatorvi
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Lahko: Gentianales
Heimo: Matarakasvit Rubiaceae
Suku: Maljatorvet Tricalysia
Laji: pallens
Kaksiosainen nimi

Tricalysia pallens
Hiern

Synonyymit

Tricalysia myrtifolia

Katso myös

  Vaaleamaljatorvi Wikispeciesissä
  Vaaleamaljatorvi Commonsissa

Vaaleamaljatorvi (Tricalysia pallens) on matarakasvien (Rubiaceae) heimoon, maljatorvien (Tricalysia) sukuun kuuluva kasvilaji. Se on pensas tai joskus pieni puu. Sen lehtiasento on vastakkainen ja lehdet ovat muodoltaan puikeita tai suikeita, suurimmillaan 11 cm pitkiä ja 4 cm leveitä. Väriltään lehdet ovat kiiltäväntummanvihreitä ja nuorissa lehdissä on karvoja pääsuonen kohdalla lehden molemmin puolin. Kukat sijaitsevat kolmen kukan ryhminä ja ovat väriltään valkoisia tai vihertävänkermanvärisiä. Vaaleamaljatorvi kukkii elo–marraskuussa. Hedelmät ovat pyöreitä, halkaisijaltaan 3–6 mm ja kypsinä punaisia. Vaaleamaljatorvi on kuitenkin muunteleva laji ja sen erilaisista muodoista tarvittaisiin lisää tutkimusta.

Vaaleamaljatorvi kasvaa jokivarsien tiheiköissä sekä ainavihannissa metsissä 500–1200 metrin korkeudella merenpinnasta. Lajia tavataan Kaakkois-Afrikassa Tansanian eteläosista Zimbabwen itäosiin ja Mosambikiin ulottuvalla alueella.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Botanic Gardens Conservation International (BGCI) & IUCN SSC Global Tree Specialist Group: Tricalysia pallens IUCN Red List of Threatened Species. Version 2021-3. 2020. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 10.6.2022. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]