Vähemmistöryhmä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Vähemmistöryhmä tai vähemmistö on sosiaalinen ryhmä, joka ei kuulu yhteiskunnan enemmistöön.lähde? Vähemmistöt liitetään usein ihmis- ja kansalaisoikeuksiin. Syrjintään liittyy usein yksilön arvioiminen vähemmistöön kuuluvana arvostamatta häntä oman toimintansa pohjalta. Syrjintä voi olla myös epäsuoraa ja rakenteellista. Vähemmistöoikeuksien puolesta on noussut kansanliikkeitä.

Vähemmistöjen sosiologiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sosiologi Louis Wirth on määritellyt vähemmistöt "ryhmäksi ihmisiä, jotka ulkonäkönsä tai kulttuurinsa vuoksi on eristetty muusta yhteiskunnasta, jossa heitä kohdellaan eriarvoisesti, jonka vuoksi he pitävät itseään yhteisen syrjinnän kohteina.[1]. Gad Barzilain määritelmän mukaan vähemmistöryhmiltä puuttuu hallintovalta ja poliittisen vallan resurssit.[2] Tähän määritelmän kuuluu sekä objektiiviset että subjektiiviset kriteerit. Vähemmistöryhmään kuuluminen on yhteiskunnan objektiivisesti antama status, joka pohjautuu henkilön fyysisiin ominaisuuksiin tai käyttäytymiseen.

Vähemmistöjen oikeudet Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa vähemmistövaltuutetun tehtävänä on edistää etnisten vähemmistöjen ja ulkomaalaisten asemaa, yhdenvertaisuutta ja oikeusturvaa sekä hyviä etnisiä suhteita Suomessa.[3] Vähemmistövaltuutetun toimivalta ei koske syrjintää pelkästään kielen, sukupuolisen suuntautumisen, maailmankatsomuksen tai vammaisuuden perusteella. Näillä perusteilla tapahtuvan syrjinnän torjunta kuuluu edelleen muille viranomaisille, lähinnä ylimmille laillisuusvalvojille ja työelämässä työsuojeluviranomaisille. Vähemmistöjen ihmisoikeuksien toteutumista valvoo Ihmisoikeusliitto,[4] joka raportoi ihmisoikeuksien toteutumisesta suoraan Euroopan unionille.[5]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Wirth, L: "The Problem of Minority Groups.", page 347 in Ralph Linton (ed.), The Science of Man in the World Crisis. New York:Columbia University Press, 1945
  2. Barzilai, G. Communities and Law: Politics and Cultures of Legal Identities. Ann Arbor: University of Michigan Press.
  3. http://www.mol.fi/mol/fi/06_tyoministerio/02_organisaatio/02_vahemmistovaltuutettu/index.jsp
  4. http://www.ihmisoikeusliitto.fi/
  5. http://europa.eu/pol/rights/index_fi.htm

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Marianna Raulo: Ihmisiä vai ihmisiä: Vähemmistöoikeuksien filosofiaa. Yliopistopaino, 1999. ISBN 951-570-444-8.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Vähemmistöryhmä.