Autistien oikeuksien liike

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Black Lives Matter protest against St. Paul police brutality
St. Paul, Minnesota, 20.9.2015. Noin sata mielenosoittajaa sulki raitiotien raiteilla maaten autistiseen Marcus Abramsiin kohdistuneen poliisiväkivallan johdosta. Poliisi pidätti 17-vuotiaan Abramsin väkivaltaisesti elokuun lopulla 2015. Pidätyksessä nuorukaiselta halkesi huuli ja hänelle tuli pakkoliikkeitä.

Autistien oikeuksien liike tarkoittaa lähinnä autististen lasten omaisjärjestöjen toimintaa eri maissa.

Autismi on kehitysvamma, johon liittyy vaikeuksia sosiaalisessa vuorovaikutuksessa ja kommunikaatiossa. Huomion kohteet ovat usein valikoituneita ja käyttäytymisessä voi esiintyä stereotyyppisiä pakkoliikkeen kaltaisia eleitä ja vaikeita käytöshäiriöitä. Autismin taso vaihtelee lievästä vaikeaan, ja autististen henkilöiden älykkyys syvästä kehitysvammaisuudesta normaaliin. [1]

Tutkija Simon Baron-Cohen katsoo, että Aspergerin syndrooma ja lievä autismi eivät ole kehityshäiriöitä, vaan kyse on puhtaasti neurobiologisesta erilaisuudesta. Esimerkiksi aspergereiden fyysiseen maailmaan suuntautuva kognitiivinen tyyli ei ole sinänsä sen puutteellisempi kuin valtaväestön sosiaaliseen maailmaan suuntautuva tyyli.[2] Myöskään autismin kirjolaisten aisteja ei voida pitää viallisena, koska ne ovat usein jopa tarkempia kuin valtaväestön edustajilla. Eläminen neurotyypillisiä ihmisiä varten suunnitellussa yhteiskunnassa aiheuttaa kirjolaisille kuitenkin erityistarpeita, jotka tulisi ottaa huomioon.[2]

Liike toimii sen puolesta, että ihmiset hyväksyisivät neurologisen poikkeavuuden homoseksuaalisuuden kaltaisena asiana, josta voisi iloita sen sijaan että sitä yritettäisiin parantaa.[3] Tarkoituksena on korostaa, että autismissa ei ole kyse sairaudesta vaan neurologisesta erilaisuudesta, johon liittyy ongelmien lisäksi myös huomattavia vahvuuksia.

Autistien oikeuksien liikkeen päämääränä on neurologisen monimuotoisuuden eli neuro­diversiteetin tunnustaminen, autismin kirjoon kuuluvien yhteiskunnallisen aseman ja oikeusturvan parantaminen sekä omaehtoisesti toimivan autismikulttuurin luominen.

Aspies for Freedom järjestön Gareth Nelson on esittänyt, että autismin kirjolaisille annettaisiin neurologisen vähemmistön virallinen asema. Tällöin olisi helpompi pitää huolta siitä, ettei autismin kirjolaisia aseteta perusteetta muita huonompaan asemaan. Autistiset piirteet eivät saisi olla esimerkiksi rekrytoinnin esteenä, jos ne eivät haittaa työtehtävien menestyksekästä hoitamista.[4]

Autistien oikeuksien liike on kiinnittänyt huomiota myös siihen, että terveydenhuollossa käytetään edelleen harmittomien autististen stressinhallintakeinojen kieltämisen sekä aistiylikuormalle altistamisen kaltaisia epäeettisiä menetelmiä[5]. Lisäksi autismin kirjon tilat sekoitetaan edelleenkin usein mielenterveyden häiriöihin, minkä johdosta autismin kirjolaisille saatetaan tarjota vääränlaista hoitoa.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. American Psychiatric Association: Autism Spectrum Disorder, 299.00 (F84.0). Teoksessa: Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, Fifth Edition. American Psychiatric Publishing, 2013.
  2. a b Simon Baron-Cohen: Is Asperger’s syndrome/High-Functioning Autism necessarily a disability? Development and Psychopathology (2000), 12 : pp 489–500. Cambridge University Press.
  3. Autistic licence. The Times 31.12.2005.
  4. Saner E. "It is not a disease, it is a way of life", The Guardian, 7. 8. 2007. http://society.guardian.co.uk/health/story/0,,2143123,00.html
  5. Aspies for Freedom sivuston etusivu. http://www.aspiesforfreedom.com/

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]