Vähälaktoosinen

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Emmental-tyyppinen juusto on laktoositonta pitkän kypsytyksen ansiosta.

Vähälaktoosinen on termi, jolla tarkoitetaan elintarvikkeita, jotka sisältävät alle gramman maitosokeria eli laktoosia sadassa grammassa. Useimmat laktoosi-intolerantit voivat käyttää vähälaktoosisia tuotteita.[1] [2] Kaikkein herkimpiä laktoosi-intolerantteja varten on kehitetty täysin laktoosittomia maitotuotteita. Vähälaktoosisia ja laktoosittomia tuotteita markkinoille tuotaessa niistä tulee tehdä erityisruokavaliovalmisteilmoitus Elintarviketurvallisuusvirastolle.[3]

Elintarviketta saa markkinoida vähälaktoosisena, kun sen sisältämä laktoosipitoisuus on alle 1 g/100 g tuotetta, ja laktoosittomana, kun laktoosia on alle 0,01 g/100 g.[4] Hapattaminen laskee maitovalmisteen laktoosipitoisuutta 20–30 prosenttia. Pitkään kypsytetyt juustot ovat valmistusmenetelmästään johtuen laktoosittomia. Kypsytyksen aikana maitohappobakteerit hajottavat juuston laktoosin propionihapoksi ja hiilidioksidiksi[5]. Vähälaktoosisissa tuotteissa laktoosin määrää vähennetään entsymaattisesti. Tällöin tuotteeseen lisätään valmistuksen yhteydessä laktaasientsyymiä, joka pilkkoo laktoosin glukoosiksi ja galaktoosiksi. Vähälaktoosiset maitotuotteet maistuvat yleensä hieman makeammilta kuin vastaavat laktoosia sisältävät tuotteet, koska glukoosi ja galaktoosi ovat makeampia kuin laktoosi. Laktoosi-intoleranikot voivat myös käyttää laktaasientsymivalmistetta, joko kapseleina tai ruokaan lisättynä helpottamaan laktoosin pilkkoutumista ja näin vähentää oireita[6].

Valio kehitti vähälaktoosiset HYLA®-tuotteet 1970-luvulla. Myöhemmin markkinoille on tullut myös muiden valmistajien tuotteita, esimerkiksi Arlan Into.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]