Ulysses-aurinkoluotain

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Ulysseksen rakenne
Ulyssesta valmistellaan laukaisuun

Ulysses oli ESAn ja NASAn yhteinen luotainhanke, joka tutki Aurinkoa. Se on saanut nimensä Odysseuksen mukaan (engl. Ulysses). Ulysses on miehittämätön luotain ja se suunniteltiin tutkimaan aurinkoa kaikilla leveysasteilla. Se kiersi aluksi Jupiterin kautta, jonka painovoima auttoi luotaimen saamisessa aurinkoa kiertävälle radalle, jonka kaukaisin kohta on Jupiterin etäisyys.[1]

Hanke[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Se on alun perin suurempi amerikkalais-eurooppalainen auringon napojen tutkimushanke, "International Solar Polar Mission" (ISPM). ESAn ja NASAn piti rakentaa kummankin oma avaruusluotain, mutta NASAn rahoitus 1970-luvulla sitoutui valtaosin avaruussukkulan kehitystyöhön ja NASAn osuus tästä hankkeesta karsiutui. Ulysseksella on monia NASAn rahoittamia hyötykuormalaitteita ja NASAn kantoraketti toimitti Ulysses-luotaimen avaruuteen. Luotaimen mukana oli instrumentteja, jotka pystyivät tutkimaan kenttiä, hiukkasia ja avaruuspölyä.

Luotain piti laukaista 1986 avaruussukkulalla, mutta 28. tammikuuta Challenger-sukkula tuhoutui, joten laukaisu viivästyi vuoteen 1990.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luotaimen reitti

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Hannu Karttunen: ”Aurinko ja avaruussää”, Matkalla avaruuteen, s. 169. Helsinki: Otava, 2009. ISBN 978-951-1-23174-5.
  2. Light goes out on solar mission BBC News 26.6.2009. Viitattu 15.7.2009

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Ulysses-aurinkoluotain.