Ukrainan keskusvaalilautakunta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vaalilautakunnan tunnus.
Ukrainan keskusvaalilautakunnan rakennus Kiovassa. Rakennuksen edustalla on Lesja Ukrajinkan patsas.

Ukrainan keskusvaalilautakunta (ukr. Центральна виборча комісія України, Tsentralna vybortša komisija Ukrajiny) on Ukrainan valtion pysyvä elin, jonka tehtävänä on valmistella ja järjestää valtiolliset vaalit (presidentinvaalit ja parlamenttivaalit) ja kansanäänestykset Ukrainassa.[1]

Ukrainan sai alkunsa vuonna 1989. Keskusvaalilautakuntaa koskeavaa lainsäädäntöä on uusittu useasti sittemmin.[1]

Keskusvaalilautakunta ilmoitti esimerkiksi tammikuussa 2022 (siis ennen Venäjän hyökkäyssodan 2022- alkamista), ettei Donetskin ja Luhanskin alueiden sotilas- ja siviilihallinto pystynyt takaamaan kaikilla paikkakunnilla miehityksen ja terroristisen uhan vuoksi riittävää turvallisuutta tuolloin maaliskuun loppuun 2022 suunniteltujen paikallisvaalien aikana. Keskusvaalilautakunta myös totesi OSCE:n havainneen raskaiden, Ukrainan ulkopuolisten tahojen kontrolloimien aseiden liikkeitä, silloisen Minskin sopimusten mukaisten ehtojen vastaisesti, ja että näillä aseilla voisi yltää niiden luonteen vuoksi 15-20 kilometrin etäisyydelle silloisesta tulitaukolinjasta.[2]

Keskusvaalilautakunta ohjaa aluevaalilautakuntia, jotka ovat itsenäisiä oikeushenkilöitä.lähde?

Ukrainan keskusvaalilautakunta koostuu puheenjohtajasta, kahdesta varapuheenjohtajasta, sihteeristä sekä yhdestätoista muusta jäsenestä.lähde?

Ulkomaalaisten suorittama vaalitarkkailu

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ukrainan keskusvaalilautakunnan kutsusta Ukrainan presidentinvaalia ja parlamenttivaaleja tarkkailee runsaasti myös ulkomaiden ja kansainvälisten järjestöjen vaalitarkkailuorganisaatioita. Ukrainan presidentinvaalissa 2004 oli ulkomaisten vaalitarkkailijoiden määrä noin 10 000. Paikallisia vaalilautakuntia on noin 30 000.lähde?

Vaaleja tarkkailleet valtiot

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kansainväliset järjestöt

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kotimainen vaalitarkkailu

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myös kansalliset vaalitarkkailuorganisaatiot ovat kehittymässä.

  1. a b Tsentralna vybortša komisija (Центральна виборча комісія) Ukrainan historian tietosanakirja, history.org.ua. 2013. Viitattu 20.7.2024. (ukrainaksi)
  2. CEC announces impossibility of holding local elections in certain communities in Donetsk and Luhansk regions interfax.com.ua. 15.01.2022. Viitattu 20.7.2024. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]