Tyynenmeren saarten huoltohallintoalue

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tyynenmeren saarten huoltohallintoalue
Trust Territory of the Pacific Islands
1947–1994
Flag of the Trust Territory of the Pacific Islands.svg Trust Territory of the Pacific Islands seal.svg
lippu vaakuna

TTPI-locatormap.png
Tyynenmeren saarten huoltohallintoalueen sijainti


Valtiomuoto huoltohallintoalue

Valtionpäämies Yhdysvaltain presidentti

Pääkaupunki Saipan

Pinta-ala
– yhteensä 1 779 km² 

Väkiluku 132 929

Historia
– perustettiin 18. heinäkuuta 1947
– purettiin 1. lokakuuta 1994

Viralliset kielet englanti

Valuutta Yhdysvaltain dollari

Edeltäjä Japani

Seuraajat Palaun lippu Palau
Marshallinsaarten lippu Marshallinsaaret
Pohjois-Mariaanien lippu Pohjois-Mariaanit
Mikronesian lippu Mikronesian liittovaltio

Tyynenmeren saarten huoltohallintoalue (engl. Trust Territory of the Pacific Islands) oli Yhdistyneiden kansakuntien huoltohallintoneuvoston alainen huoltohallintoalue, jonka hallinnan huoltohallintoneuvosto antoi Yhdysvalloille 18. heinäkuuta 1947. YK:n peruskirjan mukaisesti kyseessä oli väliaikainen järjestely; sen mukaan Yhdysvaltain tehtävänä oli kehittää aluetta poliittisesti, taloudellisesti, sosiaalisesti ja kulttuurisesti niin, että se pystyisi myöhemmin saavuttamaan itsenäisyyden.

Tyynenmeren saarten huoltohallintoalue koostui useista saarista ja saariryhmistä, jotka olivat ennen ensimmäistä maailmansotaa kuuluneet Saksan keisarikunnalle siirtomaina. Ensimmäisen maailmansodan jälkeen entisestä siirtomaasta muodostettiin Kansainliiton mandaattialue, jonka hallinto luovutettiin Japanin keisarikunnalle Eteläisen Tyynenmeren mandaattialueena. Koska Japani kuului II maailmansodan häviäjiin, ei alueen hallintoa uskottu sille enää sodan jälkeen, vaan se päätettiin luovuttaa Yhdysvalloille.

Tyynenmeren saarten huoltohallintoalue koostui Mariaaneista, Karoliineista, Marshall-saarista ja Palausta. Mikronesia ja Marshall-saaret itsenäistyivät vuonna 1986 ja Palau 1994. Pohjois-Mariaaneista muodostettiin 1978 Yhdysvaltain kanssa liittosuhteessa oleva liitännäisvaltio. Palaun itsenäistyttyä huoltohallintojärjestelmä purettiin vuonna 1994, viimeisenä YK:n huoltohallintoalueista.