Tyynenmeren saarten huoltohallintoalue

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tyynenmeren saarten huoltohallintoalue
Trust Territory of the Pacific Islands
1947–1994
lippu vaakuna


Tyynenmeren saarten huoltohallintoalueen sijainti

Valtiomuoto huoltohallintoalue
Valtionpäämies Yhdysvaltain presidentti
Pääkaupunki Saipan
Pinta-ala
– yhteensä 1 779 km² 
Väkiluku 132 929
Historia
– perustettiin 18. heinäkuuta 1947
– purettiin 1. lokakuuta 1994
Viralliset kielet englanti
Valuutta Yhdysvaltain dollari
Edeltäjä  Japani
Seuraajat  Palau
 Marshallinsaaret
 Pohjois-Mariaanit
 Mikronesia

Tyynenmeren saarten huoltohallintoalue (engl. Trust Territory of the Pacific Islands) oli Yhdistyneiden kansakuntien huoltohallintoneuvoston alainen huoltohallintoalue, josta suurimman osan hallinnan huoltohallintoneuvosto antoi Yhdysvalloille 18. heinäkuuta 1947. YK:n peruskirjan mukaisesti kyseessä oli väliaikainen järjestely; sen mukaan Yhdysvaltain tehtävänä oli kehittää aluetta poliittisesti, taloudellisesti, sosiaalisesti ja kulttuurisesti niin, että se pystyisi myöhemmin saavuttamaan itsenäisyyden.

Tyynenmeren saarten huoltohallintoalue koostui useista saarista ja saariryhmistä, jotka olivat ennen ensimmäistä maailmansotaa kuuluneet Saksan keisarikunnalle siirtomaina. Ensimmäisen maailmansodan jälkeen entisestä siirtomaasta muodostettiin Kansainliiton mandaattialue, jonka hallinto luovutettiin Japanin keisarikunnalle Eteläisen Tyynenmeren mandaattialueena. Koska Japani kuului II maailmansodan häviäjiin, ei alueen hallintoa uskottu sille enää sodan jälkeen, vaan se päätettiin luovuttaa Yhdysvalloille.

Tyynenmeren saarten huoltohallintoalue koostui Mariaaneista, Karoliineista, Marshall-saarista ja Palausta. Mikronesia ja Marshall-saaret itsenäistyivät vuonna 1986 ja Palau 1994. Pohjois-Mariaaneista muodostettiin 1978 Yhdysvaltain kanssa liittosuhteessa oleva liitännäisvaltio. Palaun itsenäistyttyä huoltohallintojärjestelmä purettiin vuonna 1994, viimeisenä YK:n huoltohallintoalueista.[1]

  1. Huoltohallintoneuvosto 2023. Yhdistyneet Kansakunnat. Viitattu 28.6.2023.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]