Tyrtaios

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tyrtaios (600-luku eaa.) oli kreikkalainen runoilija. Hän oli Spartan kansallisrunoilija ja kreikkalaisen valtiollisen ja sotaisan elegiarunouden tunnetuimpia edustajia.

Messenialaissotien aikana hän innosti maanmiehiään uljauteen isänmaan puolesta. Kun sotatilan aiheuttamat vauriot synnyttivät levottomuuksia, hän tyynnytti ihmisiä esittämällä Eunomia-elegiassaan esi-isien suurtöitä ja heidän luomansa valtiorakenteen perusaatteita. Elegioissaan Tyrtaios käytti Joonian murretta. Jälkipolville on säilynyt kolme täydellistä ja yhdeksän katkelmallista Tyrtaioksen runoa, jotka hyvin kuvastavat silloista aikaa ja vallitsevia oloja.

Viktor Rydberg on mukaillut erään Tyrtaioksen elegian runoksi Athénernas sång, jonka Jean Sibelius on säveltänyt ja josta on useita suomennoksia nimellä Ateenalaisten laulu. Nimestään huolimatta se siis alkujaan ei ole peräsin Ateenasta vaan Spartasta.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Tyrtaios. Teoksessa Oksala, Päivö & Oksala, Teivas: Kreikkalaisia kirjailijakuvia, s. 33-37. Runojen ja runokatkelmien suomennoksia. Helsinki: Otava, 1965.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kirjailijaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.