Tylppähammaspoimulehti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tylppähammaspoimulehti
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Lahko: Rosales
Heimo: Ruusukasvit Rosaceae
Alaheimo: Rosoideae
Suku: Poimulehdet Alchemilla
Laji: samuelssonii
Kaksiosainen nimi

Alchemilla samuelssonii
Rothm. ex S.E.Fröhner

Tylppähammaspoimulehti (Alchemilla samuelssonii) on ruusukasvien (Rosaceae) heimoon ja poimulehtien (Alchemilla) sukuun kuuluva kasvilaji. Se on monivuotinen sekä yleisesti ottaen keskikokoinen ruohovartinen kasvilaji. Se on erotettavissa muista poimulehtilajeista tyypillisen karvoituksensa sekä lehtiensä paksuuden ja lehtien liuskojen pienten kärkihampaiden perusteella.[1]

Tylppähammaspoimulehti voi kasvaa noin 40 cm korkeaksi ja sen kasvutapa vaihtelee kohenevasta pystyyn. Tylppähammaspoimulehdellä on vankka juurakko, ja sen varret ovat koko matkaltaan tiiviisti karvapeitteisiä. Varsien tapaan myös lehtiruodeissa on samankaltainen tiivis karvapeite. Lehdet ovat paksuja, pyöreän munuaismaisia sekä väriltään sinertävänvihreitä, joskin lehtisuonien kohdilta vaaleampia. Lehdet ovat yläpuoliltaan kaljuja ja alapuoliltaan jonkin verran karvaisia. Lehdissä on yhdeksästä yhteentoista leveää, pyöreäkärkistä sekä hammaslaitaista liuskaa, ja kunkin liuskan laidoissa on 15–19 hammasta. Liuskojen kärjissä olevat hampaat ovat kuitenkin selvästi pienempiä kuin liuskojen laitojen hampaat. Tylppähammaspoimulehden kukat ovat tiiviissä sekä monihaaraisissa kukkarykelmissä, joissa yksittäiset kukat ovat pieniä sekä kellertäviä. Kukkaperät ja kukkapohjukset ovat kaljuja. Tylppähammaspoimulehti kukkii touko–kesäkuussa.[1]

Tylppähammaspoimulehti kasvaa yleensä tulvaniityillä sekä laidunmailla[1]. Tylppähammaspoimulehteä tavataan Suomessa siellä täällä, etelärannikolla, Ahvenanmaalla, Hämeessä sekä Kainuussa[2]. Viime vuosilta havaintoja on kuitenkin vähemmän kuin noin 50 vuoden takaa[2] ja tylppähammaspoimulehti on luokiteltu Suomessa silmälläpidettäväksi (NT) lajiksi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Arne A. Anderberg: Den virtuella floran: Stubbdaggkåpa (Alchemilla samuelssonii) Den virtuella floran. 2000. Naturhistoriska riksmuseet. Viitattu 15.11.2017. (ruotsiksi)
  2. a b Raino Lampinen & Tapani Lahti: Kasviatlas 2016: Tylppähammaspoimulehti (Alchemilla samuelssonii) Kasviatlas. Luonnontieteellinen keskusmuseo. Viitattu 15.11.2017. (suomeksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]