Tyhmyyden ensyklopedia

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tyhmyyden ensyklopedia
De Encyclopedie van de Domheid
TyhmyydenensyklopediaCover.jpg
Alkuperäisteos
Kirjailija Matthijs van Boxsel
Kieli filosofia
Julkaistu 1999
Suomennos
Suomentaja Antero Helasvuo
Kustantaja Atena Kustannus
Julkaistu 2005
Ulkoasu kovakantinen
Sivumäärä 240
ISBN 951-796-392-0
Nuvola apps bookcase.svg
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Tyhmyyden ensyklopedia (alkuteos De Encyclopedie van de Domheid, 1999) on Matthijs van Boxselin kirjoittama tyhmyyttä käsittelevä kirja.[1] Nimensä mukaisesti kirja on ensyklopediamainen. Kirja jakautuu kahdeksaan jossain määrin itsenäiseen osaan. Nämä osat koostuvat noin sivun mittaisista esseemäisistä kappaleista. Kirjan kuvitus koostuu lähinnä maalauksista ja historiallisista kuvista ja piirroksista.

Satiiria ja ensyklopediaa käsittelevässä osassa van Boxsel toteaa: "Jos ensyklopedian on mieli nousta irrallisten tosiseikkojen kokoelmaa korkeammalle, erillisissä artikkeleissa täytyy olla ristiviitteitä toisiinsa." Näin maailmankaikkeus rekonstruoidaan järjellisten suuntaviivojen eli asiayhteyksien eikä aakkosellisen järjestyksen mukaan. Yksityinen ensyklopedisti lisää ja järjestelee sekä yhdistelee informaatiota selkeäksi ja kytkökselliseksi kuvaksi maailmasta luottaessaan, että ajan myötä tietoon muodostuu järjestystä.

Ensyklopedian ongelmaksi hän mainitsee sen, että ensyklopedisti muuttaa maailmaa, jota haluaa kartoittaa. Ensyklopedian nykytilasta hän kirjoittaa: "Ensyklopedia palvelee enää vain rahvaanomaistamista. Ne ajat, jolloin joku saattoi muuttaa maailmankuvaansa ensyklopediaa lukemalla, ovat jääneet kauas taakse. Edistysuskon symbolista, joka se kerran oli, se on muuttunut takapajuisuuden symboliksi: puoleksitoista metriksi tekonahkaan sidottuja painoarkkeja, hyllyn koristeeksi, ilmaisena kirjatukenaan Rodinin Ajattelijan jäljennös."

Satiiria van Boxsel pitää yrityksenä panna asiat järjestykseen kärjistämällä kaikki kieroutumat huumorin ja paradoksin keinoin. Satiirin tulee pilkata kaikkea ja jokaista. Itseään pilkatessa se menettää voimansa.

Yhdistettynä satiiri ja ensyklopedia muodostavat Tyhmyyden ensyklopedian, joka kykenee kaikenkattavuuteen sillä siinä myönnetään, ettei lopullista korkeaa totuutta ole vaan kulttuuri muodostuu tämän olemattoman totuuden etsintäretkistä.

Kirja julkaistiin suomeksi 2005[1] ja samana vuoden lokakuussa Matthijs van Boxsel vieraili Suomessa Helsingin kirjamessuilla.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]