Matthijs van Boxsel

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Matthijs van Boxsel (s. 25. elokuuta 1957 Amsterdam) on alankomaalainen kirjailija ja tutkija. Boxsel on tutkinut tyhmyyttä 1980-luvulta lähtien ja hän on kirjoittanut aiheesta useita kirjoja. Hän on parhaiten tunnettu kirjastaan Tyhmyyden ensyklopedia (alkuteos De Encyclopedie van de Domheid, 1999), joka on käännetty useille kielille.

Tausta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Boxsel syntyi 25. elokuuta 1957. Hänen vanhempansa olivat taiteilija ja kuvittaja Pim Boxsel ja Janneke Laméris. Hän opiskeli Amsterdamin yliopistossa kirjallisuudentutkimusta vuosina 1975–1983 ja valmistui tutkimuksella tyhmyyden käsitteestä Robert Musilin ja Immanuel Kantin teoksissa.

Valmistumisen jälkeen Boxsel järjesti historioitsija Gijs van der Hamin kanssa näyttelyn Alankomaissa painetuista ranskalaisista kirjoista, toimi opettajana sekä julkaisi ensimmäiset tyhmyyttä käsittelevät kirjansa omakustanteina. Vuonna 1992 hän omien sanojensa mukaan saavutti oman tyhmyytensä pohjan. Löydettyään omasta mielestään vastauksen perimmäisiin tyhmyyttä koskeviin kysymyksiin hän vietti kaksi vuotta testaten teoriaansa systemaattisesti. Palatessaan lopulta tutkimuksensa ensimmäiselle sivulle hän tajusi, ettei enää tavoittanut perimmäistä ideaansa. Häneltä meni vuosia saavuttaa taas usko projektiinsa. Hollantilainen kustantaja kuitenkin kiinnostui tutkimuksen materiaaleista, ja siitä lähtien hänen kirjojaan on julkaistu.

1990-luvun puolivälistä lähtien Boxsel on elättänyt itsensä tyhmyydellä. Hän on luennoinut aiheesta niin kotimaassaan kuin ulkomailla sekä kirjoittaa säännöllisesti alankomaalaiseen kirjallisuuslehteen tyhmyydestä. Hän myös pitää kursseja Rietveldin akatemiassa ja Groningenin yliopistolla. Vuonna 1999 hän julkaisi teoksensa Tyhmyyden ensyklopedia, josta hän sai Jan Hanlo -kirjallisuuspalkinnon sekä Generale Bank -kirjallisuuspalkinnon. Kirja on käännetty 17 kielelle. Tämän menestysteoksen jälkeen hän on julkaissut vielä kaksi samaa aihetta sivuavaa kirjaa.

Boxsel on myös ollut vuodesta 2005 lähtien keskeisenä jäsenenä Hollannin ’Patafysiikan akatemiassa ja vuodesta 2006 kyseisen järjestön lehden päätoimittajana ja julkaisijana. Samana vuonna hän myös järjesti Dr. Guislanin psykiatrisessa museossa näyttelyn morosofiasta.

Teokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • De Encyclopedie van de Domheid, Deel I: Inleiding (1986) (Omakustanne)
  • De Encyclopedie van de Domheid, Deel II: Robert Müsil Over de domheid (1986) (Omakustanne)
  • De Encyclopedie van de Domheid, Deel III: Gustave Flaubert en de methodische domheid (1988) (Omakustanne)
  • Sexbol (1996)
  • De Encyclopedie van de Domheid, Deel I (1999)
  • De Encyclopedie van de Domheid, Deel II: Morosofie, Dwaze wijzen en wijze dwazen in Nederland en Vlaanderen (2001)
  • De Encyclopedie van de Domheid, Deel III: Deskundologie of domheid als levenskunst (2006)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kirjailijaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.