Tuulomajoki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tuulomajoki
Сухой порог.jpg
Alkulähde Ylä-Tuuloman tekojärvi
Laskupaikka Barentsinmeri
Maat Venäjä
Pituus 64[1] km
Alkulähteen korkeus 48 m
Virtaama 241 /s
Valuma-alue 21 500[1] km²

Tuulomajoki (ven. Тулома, Tuloma, koltansaameksi Tuållâmjokk, pohjoissaameksi Doallánjohka) on vahva Barentsinmereen laskeva joki Murmanskin alueen länsiosassa Venäjällä. Tuulomajoen pituus on 64 kilometriä.[1] Luonnontilassa Tuulomajoki alkoi Nuorttijärvestä, nykyisin Ylä-Tuuloman tekojärvestä; se laskee Kuolanvuonon perukkaan Murmašin kohdalla. Joen koko putouskorkeus luonnontilassa oli 48,3 m. Tuulomajoen vesistön latvajoista Jaurijoki, Nuorttijoki ja Luttojoki sijaitsevat osittain Suomen puolella rajaa.

Tuulomajoen vesistöalue keltaisella, keskellä Ylä-Tuuloman tekojärvi

Tuulomajokeen on rakennettu kaksi vesivoimalaa. Ala-Tuuloman voimalaitos (57 MW) rakennettiin joen suulle Murmašiin 1930-luvulla. Sen putouskorkeus on 18 m, ja se on käytännössä padonnut koko sen yläpuolisen jokiosuuden yhdeksi 60 km pitkäksi tekoaltaaksi. Ylä-Tuuloman voimalaitos (268 MW) rakennettiin 1960-luvulla lähelle joen niskaa, jossa on nyt Ylä-Tuuloman eli Verhnetulomskin taajama. Padon putouskorkeus on noin 60 m, ja sen yläpuolelle muodostui mittava Ylä-Tuuloman tekojärvi, joka laajensi entisen Nuorttijärven alaltaan kymmenkertaiseksi (745 neliökilometriä).

Tuulomajoki on edelleen hyvä lohijoki. Ala-Tuloman lohiporras toimii hyvin. Ylä-Tuloman tekoaltaan säänöstelypato ja epäkuntoinen Borland-tyyppinen kalahissi estävät lohen nousun Nuorttijärven vesistöön, mutta n. 2 km säännöstelypadon alapuolelle lounaasta laskevaan Petsajokeen merilohi nousee puoliksi kuivuneeseen Patunankönkääseen louhitun kalatien kautta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Reka Tuloma (Venäjän vesistörekisteri joesta) textual.ru. Viitattu 27.7.2013. (venäjäksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä meriin, järviin, jokiin tai muihin vesimuodostumiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.