Henkivartija

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Turvamies)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee ammattia. Leena Lehtolaisen romaanista katso Henkivartija (kirja).
Salainen palvelu vartioi Yhdysvaltain entistä First Ladyä Laura Bushia tämän ollessa vierailulla New Orleansissa.

Henkivartijalla tarkoitetaan Suomessa vartioimisliikkeen vartijaa, poliisia tai muuta viranomaista, joka toimii henkilösuojaustehtävässä.

Vartijan suorittama henkilösuojaustehtävä on yksi yksityisistä turvallisuuspalveluista annetussa laissa vartioimisliikkeille kuuluvista työtehtävistä eli jos tehtävää suorittaessa suorittaja saa korvausta työstään, kuuluu tehtävä vartioimisliikkeelle. Henkilösuojaustehtävä voi koskea tiettyä henkilöä tai pientä ryhmää, ja siitä on tehtävä toimeksiantosopimus. Suomessa henkilönsuojausta suorittavalla vartijalla ei ole erityisiä oikeuksia, mutta hän voi käyttää esimerkiksi kaikille kuuluvaa hätävarjeluoikeutta itsensä tai toisen suojaamiseksi.

Elokuvissa henkivartijan tehtävistä annetaan hyvin vauhdikas kuva. Autoilla ajetaan lujaa, aseet ovat aina mukana ja suojausta suoritetaan isolla joukolla näyttävästi. Suomen olosuhteissa aseita harvemmin pidetään mukana.

Yhdysvalloissa presidentin henkeä vartioi salainen palvelu (Secret Service), jonka toimista huolimatta muutamia presidenttejä on murhattu. Toimintaan kuuluu myös presidentin vierailupaikkojen tarkistaminen etukäteen muun muassa pommien etsimiseksi. Myös sotilaallisia henkivartijoita on, joskin henkivartiokaartien rooli on muuttunut seremonialliseksi.

Tunnettuja henkivartiokaarteja ovat muun muassa natsi-Saksan SS Leibstandarte Adolf Hitler, Sveitsiläiskaarti ja Venäjän keisarillinen kaarti (1721–1917), jonka riveissä aloitti sotilasuransa myös Suomen marsalkka C. G. E. Mannerheim.

Yleisesti ottaen tärkeimmiksi henkivartijan ominaisuuksiksi muodostuukin suunnitelmallisuus, havaintojen tekeminen, reagointikyky, paikallistuntemus ja monipuolisuus (ajoneuvojen hallinta, ensiapu, kielitaito). Alalla toimii myös paljon henkivartijakoulutusta antavia yrityksiä, mutta tällaisilla koulutuksilla harvoin on vaikutusta työllistymiseen. Henkivartijamarkkinat Suomessa ovat pienet, ja ammatissa kokopäiväisesti toimivia henkivartijoita lienee yksityisellä sektorilla alle kymmenen henkeä.

Yleiset väärinkäsitykset

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suosittuja väärinkäsityksiä

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yleisö ymmärtää usein väärin henkivartijoiden roolin, koska tyypillinen maallikko tuntee lähisuojelun yleensä vain toimintaelokuvissa esitetyistä erittäin dramatisoiduista kuvauksista, kuten vuonna 2018 esitetyssä brittiläisessä televisiosarjassa "The Bodyguard", jossa henkivartijat ovat ampumavälikohtauksissa hyökkääjien kanssa.[1][2] Toisin kuin elokuvissa kuvattu jännittävä elämäntapa, tosielämän henkivartijan rooli on paljon arkipäiväisempi;[3] se koostuu pääasiassa matkareittien suunnittelusta, alustavien etsintöjen tekemisestä tiloista ja rakennuksista, joissa asiakas vierailee, niiden henkilöiden taustojen tutkimisesta, jotka ovat yhteydessä asiakkaaseen, kuljetusten hankkimisesta ja asiakkaan läheisestä seurannasta hänen päivittäisissä toimissaan.[4][5]

Vastuualueiden jakaminen

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Henkivartijan rooli riippuu useista tekijöistä.[6] Ensinnäkin se riippuu kyseisen henkivartijan roolista lähisuojeluryhmässä.[7] Henkivartija voi olla henkivartija-kuljettaja, henkilösuojeluupseeri (joka seuraa asiakasta) tai osa tukiyksikköä, joka tarjoaa tukea, kuten elektronisten salakuuntelulaitteiden havaitsemista, tarkkailua ampujien torjumiseksi, ennakkoon tapahtuvaa kohdentamista, improvisoitujen räjähteiden havaitsemista ja taustatarkistuksia henkilöille, jotka ovat tekemisissä asiakkaan kanssa. Toiseksi henkivartijan rooli riippuu asiakkaan kohtaaman riskin tasosta. Henkivartijalla, joka suojelee asiakasta, joka on suuressa salamurhariskissä, on hyvin erilaiset tehtävät (esim. autojen tarkastaminen improvisoitujen laitteiden ja pommien varalta, mahdollisten ampujien varalta jne.) kuin henkivartijalla, joka saattaa julkkista, jota aggressiiviset iltapäivälehtien valokuvaajat jahtaavat (esim. tehtävänä on pyytää valokuvaajia pitämään etäisyyttä ja estämään aggressiivisten kuvaajien kulku). Jotkut henkivartijat ovat erikoistuneet suojelemaan suoraan tärkeiden henkilöiden lapsia, jotta heitä ei siepattaisi tai murhattaisi.

  1. The BBC Series: Bodyguard – Fact From Fiction www.intelligent-protection.com. Viitattu 7.9.2024.
  2. What Is A Bodyguard? www.freebsdmadeeasy.com. Viitattu 7.9.2024.
  3. The real-life ‘Bodyguard’ phenomenon www.goodmorningamerica.com. Viitattu 7.9.2024.
  4. Bodyguard jinn.careers. Viitattu 7.9.2024.
  5. Inside the World of Bodyguards: Roles and Responsibilities smithsecurity.ca. Viitattu 7.9.2024.
  6. Bodyguard Job Description, Skills, and Salary nigcareers.com. Viitattu 7.9.2024.
  7. Secrets of a Professional Bodyguard: How to Stay Safe in a Crowd www.theorganicprepper.com. Viitattu 7.9.2024.