Turun filharmoninen orkesteri

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Turun filharmoninen orkesteri.jpg

Turun filharmoninen orkesteri on Suomen vanhin ja yksi maailman vanhimpia yhä toimivia orkestereita.

Orkesteri aloitti toimintansa vuonna 1790 Turun Soitannollisena Seurana. Konserteissa kuultiin mm. Haydnia ja Beethovenia nykymusiikkina, säveltäjien vielä eläessä. Myös Sibelius on johtanut musiikkiaan orkesterissa, yhteensä 18 konsertissa.

Orkesterin vakinaisina kapellimestareina ovat toimineet Tauno Hannikainen, Toivo Haapanen, Ole Edgren, Jorma Panula, Paavo Rautio, Pertti Pekkanen, Igor Bezrodnyi, Jacques Mercier, Hannu Lintu, Tibor Bogányi ja Petri Sakari. Vuoden 2012 alusta ylikapellimestarina ja taiteellisena johtajana on toiminut Leif Segerstam.[1] Päävierailijana toimi vuosina 2001-11 Juha Kangas. Orkesterin kunniakapellimestarin arvon on saanut Paavo Berglund, jolla oli yli puoli vuosisataa yhteistyötä orkesterin kanssa.

Vuonna 2013 orkesterin vakiokokoonpanoon kuului 74 soittajaa, joilla se on Suomen neljänneksi suurin sinfoniaorkesteri Helsingin kaupunginorkesterin, Radion sinfoniaorkesterin ja Tampere Filharmonian jälkeen. Orkesteri esiintyy pääasiassa vuonna 1952 valmistuneessa Turun konserttitalossa (Suomen ensimmäinen varsinainen konserttitalo).

Vuodesta 1979 lähtien orkesteri on säännöllisesti levyttänyt suomalaista musiikkia. Orkesterin yhdessä Karita Mattilan kanssa tekemä joululevy on myynyt platinaa (2003), samoin levy Suomalaisia klassisia suosikkisävelmiä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]