Turf

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Turf on Ruotsissa kehitetty reaaliaikainen mobiilipeli. Pelin on kehittänyt Andrimon-niminen kehittäjäryhmä. Pelin ensimmäinen versio otettiin käyttöön Ruotsissa 2010, ja ensimmäiset pelialueet tulivat Suomeen 2012. Turf-ulkoilupelin perimmäinen päämäärä on motivoida pelaajat ulos liikkumaan fyysisesti todellisessa maailmassa. Pelin iskulause "Outdoor addiction" ("Hulluna ulkoiluun") kertoo tästä.

Turf-pelin sovellus on saatavilla sekä Android- että iOS-älykännyköille ja tableteille. Rekisteröityneitä pelaajia oli vuoden 2016 kesällä maailmanlaajuisesti noin 170 000[1].

Turfissa pelikohteita (Zone) löytyy kymmeniä tuhansia ympäri maailmaa. Zoneja on myös ympäri Suomea - yhteensä yli 3750 kpl elokuussa 2019[2]. Tällainen zone on pieni virtuaalinen alue, joka näkyy vain Turf-kartalla. Zonet on pääasiassa sijoitettu kiinnostavien kohteiden lähelle (kiinnostavat tai tärkeät rakennukset, muistomerkit, luonnonkauniit paikat, sillat, kirkot yms.).

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelin idea on mennä paikan päälle zone-alueen sisälle mukanaan älykännykkä, jossa on Turf-sovellus käynnissä ja mobiilidata sekä GPS aktiivisena. Tällöin zone siirtyy hetken kuluttua pelaajan "haltuun". Haltuunotosta saa pisteitä, ja pisteitä tulee myös tunneittain niin kauan, kunnes joku toinen pelaaja ottaa zonen haltuunsa.

Eniten pisteitä kerännyt pelaaja voittaa pelikierroksen. Erilaisia saavutuksia pelissä palkitaan virtuaalisilla mitaleilla. Kilpailu käydään sekä alueittain, maittain että maailmanlaajuisesti. Pelaaja on mukana sen alueen tuloslistalla, jossa hän on ottanut eniten zoneja haltuunsa pelikierroksen aikana.

Pelikierros kestää kuukauden ja kierros alkaa/päättyy jokaisen kuukauden ensimmäisenä sunnuntaina klo 13 Suomen aikaa. Kierroksen lopussa jaetaan mainetta ja kunniaa eniten pisteitä keränneille pelaajille.

Pelissä liikutaan tehokkaimmin polkupyörällä, mutta osallistua voi myös esimerkiksi kävellen. Kaikki lailliset kulkuvälineet ovat periaatteessa sallittuja. Zonen haltuunotto edellyttää, että pelaaja henkilökohtaisesti ja fyysisesti on zonen alueella haltuunottohetkellä.

Jokainen maa on jaettu alueisiin (Region). Suomessa on tällä hetkellä seitsemän tällaista aluetta: Etelä-Suomi, Länsi- ja Sisä-Suomi, Itä-Suomi, Lounais-Suomi, Pohjois-Suomi, Lappi ja Ahvenanmaa.[3]

Maat jossa Turf-peli on saatavilla virallisesti ja joissa sitä pelataan ovat Ruotsi, Norja, Tanska, Islanti, Suomi, Alankomaat, Iso-Britannia ja Etelä-Korea. USA on myös jaettu alueisiin, mutta peli ei vielä ole virallisesti saatavilla siellä. Zoneja löytyy muun muassa Saksasta, Ranskasta, Espanjasta ja Italiasta.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Turfgame.com: Turf - Outdoor Addiction Turf - Outdoor Addiction. Viitattu 16.10.2016.
  2. UrbanGeeks: Turf Map Tool turf.urbangeeks.org. Viitattu 16.10.2016.
  3. a b Countries - TurfWiki wiki.turfgame.com. Viitattu 16.10.2016.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]