Tungningin kuningaskunta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tungningin kuningaskunnan sijainti Taiwanilla

Tungningin kuningaskunta (yksink.: 东宁王国; perint.: 東寧王國; pinyin: Dōngníng Wángguó) oli Han-kiinalaisten ensimmäinen Taiwania vuosina 16611683 hallinnut hallitus. Hallinnon perusti Koxinga, jonka isä oli entinen merirosvo. Hallinto kannatti Ming-dynastiaa ja sen tavoitteena oli käyttää Taiwania tukikohtana koko manner-Kiinan valtaamisessa takaisin Ming-dynastian haltuun. Hallinnosta käytetään toisinaan myös nimityksiä Zhengin kuningaskunta ja Yanpingin kuningaskunta.

Vuonna 1661 Koxinga teki maihinnousun Luerhmeniin, Taiwaniin. Alle vuodessa hän otti haltuunsa Fort Zeelandian ja teki rauhan aluetta hallinneen ruotsalaissyntyisen, Hollantia edustaneen kuvernöörin Frederick Coyettin kanssa. Hollantilaiset antautuivat ja jättivät Koxingan haltuun linnoituksen kaikkine varusteineen, mukaan lukien Hollannin Itä-Intian kauppakomppanian omaisuus. Tapaus päätti Hollannin 38 vuotta kestäneen vallan Taiwanissa.

Koxinga ryhtyi rakentamaan Tawanista vankkaa tukikohtaa Ming-dynastian kannattajille. Hän kuoli malariaan vuonna 1662, 39-vuotiaana. Taiwan siirtyi hänen poikansa Zheng Jingin haltuun. Seuraavien 19 vuoden ajan Zheng Jing pyrki vahvistamaan Taiwanin sotilasjoukkoja. Hän piti tiiviisti yhteyttä Qing-dynastian Kangxi-keisarin lähettiläiden kanssa.

Tungningin kuningaskunta hallitsi vain kahden vuosikymmenen ajan, mutta sen symbolinen arvo on merkittävä, johtuen Taiwanin nykyisestä poliittisesta asemasta. Kärsittyään tappion Kiinan sisällissodassa vuonna 1949 Guomindangin johtama Kiinan tasavalta vetäytyi Taiwaniin ja jätti manner-Kiinan kommunistisen puolueen haltuun. Seuraavien vuosikymmenten ajan Guomindang pyrki palauttamaan manner-Kiinan haltuunsa perustamalla pitkin Kiinan rannikon saarille tukikohtia, aivan kuten Koxinga oli tehnyt. Guomindang on sittemmin demokratisoitunut, eikä sen ainoana tavoitteena ole enää manner-Kiinan takaisinvaltaus, mutta siitä huolimatta tilanne muistuttaa huomattavasti Qing-dynastian ja Koxingan välistä kamppailua.

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Kingdom of Tungning
Tämä Aasian liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.