Tule & Kazo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tule & kazo
Terapia
Studioalbumin Tule & kazo kansikuva
Studioalbumin tiedot
 Nauhoitettu  16.–26. tammikuuta 1993
 Julkaistu 27. helmikuuta 1993
 Tyylilaji alternative metal
funk metal
kristillinen metallimusiikki
Terapian muut julkaisut

Tule & kazo
1993
Täällä taas
1994

Tule & kazo on tamperelaisen kristillisen metalliyhtye Terapian ensimmäinen albumi. Levy julkaistiin 27. helmikuuta 1993. Tällä albumilla Terapia esitteli kristillisen metallimusiikin Suomelle.[1][2] Tule & kazo on yksi myydyimmistä kristillisistä albumeista Suomessa.[3] Vuonna 2008 albumista julkaistiin uusintapainos.

Äänitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tule & kazo äänitettiin Studio JJ:ssä 16.–26. tammikuuta 1993. Studioteknikkoina toimivat Juuso Nordlund, Otto Hallamaa ja Jyrki Niemi. Nordlund miksasi albumin 1.-5. helmikuuta, ja Pauli Saastamoinen masteroi albumin Finnvox-studiolla. Yhtye oli ensimmäistä kertaa studioäänityksissä, ja kokemattomuus näkyi työskentelyssä:

»Tekoprosessia ja meidän keltanokkaisuutta kuvaa ehkä parhaiten se, kun menimme studioon ja olimme varanneet hurjat 9 päivää 16 biisin äänityksiin ja miksauksiin ja kasasimme kamoja nurkkaan kauhealla touhulla, kunnes Juuso (Nordlund) sanoi: "No pojat eipäs nyt hosuta, keitetään ensin kahvit." Ei meillä ollut minkäänlaista käsitystä mitä studiotyö on.»
(Antti Honkkila[1])

Tyyliltään albumin musiikki on alternative metalia, jossa yhdistyy aineksia funkista ja metallimusiikista. Kitaristi Antti Honkkila on kertonut:

»Muistan että noihin aikoihin oltiin kovasti innostuneita vastaavien genrejen tuotannosta, kajareista tuuttasi yhtä lailla Metallica kuin Fishbone tai Living Colour. Ehkä se oli osittain näidenkin vaikutusta.»
(Antti Honkkila[1])

Vieraileva muusikko Jani Moberg soitti kappaleilla "Tämä kaupunki" ja "Hymy hyytyy" scratchit ja samplet, jotka ovat peräisin yhtyeiltä Public Enemy ja A-ha. Silja Pihkala, Rauna Pihkala ja Riikka Reiman laulavat taustoja kappaleella "Jäähyväiset".

Saavutukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tule & kazo oli ilmestyessään uraauurtava albumi Suomen kristillisen musiikin saralla.[1] Ennen vuotta 1993 Suomessa ei ollut julkaistu kristillistä metallimusiikkia toisin kuin muualla maailmassa, jossa suuntaus oli ollut vahvalla pohjalla jo 10 vuotta. Yhtye julkaisi albuminsa omakustanteisesti, koska levylle ei saatu julkaisijaa. Honkkila kertoo tuolloisista suuntauksen oloista Suomessa:

»Tämä kyseinen scene oli kuitenkin Suomessa kovin pieni tuolloin. Voi olla että kukaan ei vaan uskaltanut ottaa riskiä sijoittaa vähiä rahojaan tuotteeseen, jonka menekistä ei ollut minkäänlaista varmuutta. Kyllä mekin pitkään mietimme asiaa, kun kustantajaa ei levylle löytynyt ja omista rahoista oli kyse. Maailmallahan myös white metaliin laitettiin rahaa yhtä paljon kuin muihinkin levyihin, ja sen toki tuotannossa huomasi.»
(Antti Honkkila[1])

Kappaleet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Hän pitää sinusta huolen .mp3
 2. Tämä kaupunki
 3. Hymy hyytyy
 4. Jäähyväiset
 5. Ystävä viaton
 6. Ei kiinnosta elää
 7. On se ihmeellistä
 8. Kirkonkellot
 9. 5 viisasta & 5 tyhmää
 10. Musta kuin yö
 11. Kesken kaiken .mp3
 12. Henkilökohtaista
 13. Hei sinä
 14. Miksi pitäisi
 15. Tule ja katso
 16. Enkelilaulu

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. a b c d e Riqu Ruisku: Terapian tarpeessa? Katsaus Terapian juuriin. Ristillinen-fanzine, 2002, nro 1, s. 41–46.
 2. Virallisesti Deuteronomium-yhtyeen Tribal Eagle ep:tä (1997) pidetään kuitenkin Suomen ensimmäisenä kristillisenä metalli-cd:nä.
 3. Suomi-gospel – julistusta, pohdintaa, tunnelmointia. Espoon seurakuntien lehti Esse 8.12.2005

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä musiikkialbumiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.