Terapia (yhtye)

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Harri Karhe)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Terapia
Tiedot
Toiminnassa 1988–2005
Tyylilaji hard rock, heavy metal, suomirock, alternative rock, gospel
Kotipaikka Tampere, Suomi
Laulukieli suomi
Jäsenet

Petri Lassilalaulu, kitara
Antti Honkkilakitara, taustalaulu
Jani Muhonen, kitara, taustalaulu
Mikko Heikkilä, basso
Harri Karhe, rummut

Aiheesta muualla
Kotisivut

Terapia oli tamperelainen kristillinen rock-yhtye. Yhtye perustettiin vuonna 1988 ja se soitti viimeisen konserttinsa 27. elokuuta 2005 Tampereella Ristirock 2005 -tapahtumassa. Terapia oli Suomen uranuurtajia raskaan rockin saralla ja loi lujan pohjan jo 1990-luvun alussa.[1] Tämän lisäksi yhtyeellä oli suuri vaikutus suomalaiseen kristilliseen metallimusiikkiin ja se on tiettävästi ensimmäinen suomalainen gospel-yhtye, jolle alan muusikot ovat tehneet tribuuttilevyn sen toiminnan loppumisen jälkeen.[2] Yhtye on julkaissut 7 studioalbumia sekä ep:n ja kokoelmalevyn.

Terapian melankoliset suomenkieliset tekstit ja energinen, raskas rockmusiikki ovat saaneet ystäviä myös tyypillisen gospelkuulijakunnan ulkopuolelta. Useista pyynnöistä huolimatta Terapia ei aio tehdä paluuta. Mutta Ristirock 2006 tapahtumassa Petri Lassila myönsi suunnittelevansa Antti Honkkilan kanssa uutta yhtyettä, joka paljastui Ristilukissa 2006 Teraksi. Tera soittaa omien kappaleidensa lisäksi Terapian kappaleita. Terapian jäsenistä siinä soittaa Petri Lassila ja Antti Honkkila.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Terapia perustettiin 1988. Yhtyeen perustivat alun perin Petri Lassila ja Antti Honkkila. Terapian ensimmäinen keikka oli 30. huhtikuuta 1988 Tampereen vanhassa kirkossa. Tällöin kokoonpano oli Petri Lassila laulu ja kitara, Antti Honkkila rummut ja laulu, sekä Mikko Heikkilä bassossa. Kahden keikan jälkeen Jani Muhonen liittyi yhtyeeseen toiseksi kitaristiksi. Vuoden 1991 loppuun mennessä Terapia oli heittänyt 39 keikkaa. Tässä vaiheessa Antti Honkkila siirtyi kitaran varteen ja rumpuihin tuli Harri Karhe. Terapiaan musiikillisiksi vaikuttajiksi on mainittu Metallica, Fishbone ja Living Colour.[3] Yhtyeen musiikissa yhdistyivät funk, groove ja hard rock.[3] Terapia oli suomenkielisen raskaan rockin edelläkävijöitä.[1] Terapian ei kuitenkaan katsota olevan tarpeeksi raskas varsinaiseksi metalliyhtyeeksi nykypäivän normeilla.[4]

Ristillinen-lehden mukaan Terapia esitteli kristillisen raskaan rockin Suomelle vuonna 1993 esikoisalbumillaan Tule & kazo.[3] Albumin raskaimpia kappaleita ovat "Ei kiinnosta elää" ja "On se ihmeellistä".[3] "Hän pitää sinusta huolen" ja "Tämä kaupunki" olivat vuosia suosituimpia kappaleita yhtyeen konserteissa.[3] Albumi on yksi myydyimmistä kristillisistä albumeista Suomessa.[5]

Vuonna 1994 yhtye julkaisi kasetin, joka kantaa nimeä Single. Single oli niin suosittu, että yhtye otti siitä myöhemmin uusintapainoksen cd-formaatissa.[3] Toinen albumi Täällä taas julkaistiin myöhemmin vuonna 1994. Sillä yhtye jätti vähemmälle funk- ja groovevaikutteet. Albumin sanoitukset olivat aiempaa henkilökohtaisempia.[3]

Uusi levy (1995) jatkoi kokeilevaa suuntaa: esimerkiksi kappaleessa "Yhteiskunta" on punkvaikutteita.[3] Kappale on kannanotto yksilön oikeuksien puolesta.[3] Kahta vuotta myöhemmin seurannut Kovia ääniä ja vaikeita sanoja aloitti kauden, jolla yhtye suuntautui enemmän suomirockiin. Albumi esitteli Eppu Normaali -vaikutteita.[3] Yhtyeen suosio kuitenkin kasvoi, ja Terapia esiintyi toistuvasti Maata näkyvissä -festivaaleilla, jotka keräävät keskimäärin 10 000 kävijää vuosittain.

Vuonna 1998 julkaistu albumi Joona muistutti CMX-tyylistä rockia.[3]

2000-luvun vaihteessa yhtyeestä oli tullut Suomen suosituin kristillinen rockyhtye. Albumin K23 (2001) ja yhtyeen viimeisen albumin Hoosianna (2003) myötä linja muuttui raskaammaksi.

Terapia suhtautui skeptisesti mediaan. Yhtyettä pyydettiin muun muassa Jyrkiin 90-luvulla. Kuitenkin myöhemmin Terapia vieraili MTV3:n tekstiviestichatissä.

Terapia soitti viimeisen konserttinsa Tampereella Ristirock 2005 -tapahtumassa Tampere-areenalla. Tapahtuma keräsi 4500 kävijää, ja Terapia oli pääesiintyjä. Tapahtuman yhteydessä julkaistiin myös bändiltä salassa tehty kirja bändistä, Koneet kulkee läpi yön.

Vuonna 2007 yhtyeen pitkän uran kunniaksi julkaistiin tribuuttilevy Terapian Tarpeessa ja vuonna 2008 yhtyeen levyistä Tule & Kazo ja Joona julkaistiin uusintapainokset.

Vappuaattona 2011 Terapia esiintyi kuuden vuoden tauon jälkeen Vappugospelissa Kouvolassa. Vuonna 2012 Terapia ry vietti 20. juhlavuottaan ja sen kunniaksi yhtye nimeltä Tera(pia) esiintyi 5. toukokuuta 2012 Kirkon nuorisopäivien yhteydessä järjestettävässä Ristirock-konsertissa. Tuossa kokoonpanossa esiintyvät Terapiasta sekä Terasta tutut Petri Lassila ja Antti Honkkila, Teran Matti Honkkila ja Jesse Riikonen, sekä Terapian Jani Muhonen. Yhtyeen valomiehenä toimi Terapian rumpali Harri Karhe.

Viimeinen tunnettu kokoonpano (2005)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Petri Lassila – laulu, kitara
  • Antti Honkkila – kitarat, taustalaulu
  • Jani Muhonen – kitarat, taustalaulu
  • Mikko Heikkilä – bassokitara
  • Harri Karhe – rummut

Julkaisut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Tenhunen, Anssi: Maata Näkyvissä -gospelfestari : mm. Jumpin China, The Rain, Kevin Max, Terapia (Konserttiarvostelu:"Terapian pojat ovat Suomen uranuurtajia raskaan rokin saralla (tyyliin Trio Niskalaukaus) ja loi lujan pohjan jo 90-luvun alussa.") Noise.fi. 15.-17.11.2002. Turku. Viitattu 12. marraskuuta 2007.
  2. Erne Hakala: Terapia-tribuutti tekee kunniaa suomigospelin ykkösnimelle www.fleim.fi. 22. lokakuuta 2007. Viitattu 12. marraskuuta 2007. [vanhentunut linkki]
  3. a b c d e f g h i j k Riqu Ruisku: Terapian tarpeessa? Katsaus Terapian juuriin. Ristillinen-lehti, 2002, nro 1, s. 41–46.
  4. Könönen, Janne.: Suomi-gospelin historiaa. "Suuret yleisön suosikit Terapia ja The Rain jäävät metallista puhuttaessa tyylin ulkopuolelle, vaikka heviä rockia näiden kahden loistoyhtyeen keikoilta ja levyiltä kyllä ollaan kuultukin.". Helsinki: Suomen lähetysseura, 2005. ISBN 951-624-328-2.
  5. Suomi-gospel – julistusta, pohdintaa, tunnelmointia. Espoon seurakuntien lehti Esse 8.12.2005

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]