Tromsø IL

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tromsø
Koko nimi Tromsø Idrettslag
Perustettu 1920
Kenttä Alfheim Stadion, Tromssa
– kapasiteetti 6 801
Sarja Eliteserien
Puheenjohtaja Norja Helge Kræmer
Päävalmentaja Norja Gaute Helstrup
}}
Kotipeliasu
}}
Vieraspeliasu
Alfheim stadionin pääsisäänkäynti

Tromsø Idrettslag on jalkapalloseura Tromssasta, Norjasta. Seuran miesten edustusjoukkue pelaa maan korkeimmalla sarjatasolla Eliteserienissä. Se on sijoittunut pääsarjassa kaksi kertaa toiseksi ja voittanut Norjan Cupin kahdesti.

Seura perustettiin 15. syyskuuta 1920 nimellä Tromsø Turnforenings Fotballag. Ensimmäinen ottelu IF Skarpia vastaan päättyi maalittomaan tasapeliin. Tromssa alkoi pikkuhiljaa saavuttaa menestystä ja vuonna 1927 se voitti aluemestaruuden. Vuonna 1930 seura vaihtoi nimensä nykyiseen muotoonsa, mutta vain väliaikaisesti, ja vuonna 1931 nimeksi tuli Tor. Samana vuonna joukkue voitti Pohjois-Norjan cupin, mikä oli tuohon aikaan suurin mahdollinen saavutus pohjoisnorjalaiselle joukkueelle. Vuoden kuluttua seura vaihtoi jälleen nimeään, tällä kertaa pysyvästi nykyiseen muotoonsa. Joukkueen menestys jatkui vuosikymmenen mittaan, ja se voitti alueellisen mestaruuden 1930-luvulla neljästi ennen kuin toinen maailmansota alkoi ja jalkapalloa ei pelattu.

Sodan jälkeen Tromssa jatkoi menestyskulkuaan ja heti vuonna 1946 se voitti jälleen aluemestaruuden ja vuonna 1949 se toisen kerran historiansa aikana Pohjois-Norjan cupin. Vuosina 1950–1954 joukkue voitti vielä viisi aluemestaruutta ennen kuin pääsi mukaan varsinaiseen Norjan sarjasysteemiin. Vielä tuolloinkaan pohjoisen joukkueet eivät kuitenkaan voineet nousta korkeimmalle sarjatasolle. 1956 joukkue voitti vielä viimeisen kerran Pohjois-Norjan cupin mestaruuden. Vuodesta 1963 lähtien pohjoisen joukkueet saivat ottaa osaa Norjan cupiin, Tromssa osallistui ensimmäisen kerran vuotta myöhemmin ja selviytyi toiselle kierrokselle. Samalla vuosikymmenellä Alfheim Stadionille tuli nurmikenttä.

1970-luvulla Tromssa pelasi vuoroin kakkos- ja vuoroin kolmosdivisioonassa, eikä kyennyt vakiinnuttamaan sarjapaikkaansa kuin vasta vuonna 1983. Vuonna 1985 joukkue sijoittui divisioonassa toiseksi ja eteni nousukarsintojen kautta ensimmäistä kertaa historiansa aikana korkeimmalle sarjatasolle. Ensimmäinen kausi pääsarjassa sujui heikosti, mutta samana vuonna joukkue voitti Norjan cupin mestaruuden. Myöhemmin Tromssan valmentajaksi tuli sittemmin Ruotsin MM-pronssiin johdattanut Tommy Svensson ja joukkue saavutti hopeaa ja pronssia vuosina 1989 ja 1990. Vuonna 1996 Tromssa voitti historiansa toisen Norjan cupin. 1990-luvun loppupuolen ajan Tromssa oli kuulunut Tippeligaenin häntäpään joukkueisiin ja monesti välttänyt täpärästi putoamisen, mutta vuonna 2001 se sijoittui sarjassa viimeiseksi, mikä tiesi putoamista divisioonatasolle 16 vuoden tauon jälkeen. Heti seuraavalla kaudella joukkue kuitenkin voitti 1. divisioonan mestaruuden ja nousi takaisin liigaan.

Tromsø pelasi vuosina 2003–2007 vaihtelevalla menestyksellä Tippeligaenissa sijoittuen parhaimmillaan neljänneksi ja huonoimmillaan kymmenenneksi. Kaudella 2008 nuori Steinar Nilsen luotsasi joukkueen mestaruuspronssille. Kaudella 2011 joukkue taisteli mestaruudesta, mutta joutui lopulta taipumaan Moldelle. Kaudella 2012 Tromssa hävisi Norjan cupin loppuottelussa alasarjajoukkue IL Høddille. Kausi 2013 oli joukkueelta täysi pannukakku ja 15. sija tiesi Tromssan 11 perättäisen pääsarjakauden putken päättymistä. Seuraavana vuonna kuitenkin Tromssa nousi Norjan pääsarjaan sijoittuen toiseksi 10 pistettä Sandefjordin takana.

  • Pohjois-Norjan cupin voitto 1931, 1949, 1956
  • Norjan cupin voitto 1986, 1996

Seuraennätyksiä

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Merkittäviä entisiä pelaajia

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Entinen Suomen maajoukkueen puolustaja Miika Koppinen pelasi yhteensä 11 vuotta Tromssassa, ja toimi vuosia myös joukkueen kapteenina.

Tromssassa on vuosien varrella pelannut myös lukuisia suomalaisia pelaajia:[1]

Entiset pelaajat

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Päävalmentajat

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]