Tonkatsu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tonkatsu

Tonkatsu (豚カツ, とんかつ, tai トンカツ) on suosittu japanilainen porsaanleikettä muistuttava ruokalaji. Se tehdään leivittämällä eli kastamalla porsaankyljykset kananmunaan, jauhoihin ja pankoon, joka on länsimaista korppujauhoa ilmavampaa johtuen leivänmurusten suuremmasta koosta. Lopuksi kyljykset uppopaistetaan eli friteerataan kuumassa öljyssä sekä leikataan viipaleiksi ruokailua varten.

Ruoka on nimeään myöten japanilainen jäljitelmä kotletista eli leikkeestä tai kyljyksestä, englanniksi cutlet. Japaniksi se on translitteroituna suunnilleen katsu-retsu, johon lisätään porsaanlihaa tarkoittava ton-alku.[1] Tonkatsua tarjoillaan pääasiallisesti kahtena vaihtoehtona, jotka ovat vähärasvainen filepalasta valmistettu hire (ヒレ) ja rasvaisempi porsaankyljyksestä valmistettu rōsu (ロース).

Tyypillinen lisäke on ohueksi lastuttu kaaliraaste ja misokeitto, mutta tonkatsua voidaan tarjota myös voileivän välissä (tonkatsu-sando). Kastikkeeksi käy erityinen tonkatsukastike (トンカツソース), joka muistuttaa paljon Worcesterkastikkeella terästettyä ketsuppia.[2] Worcesterkastikkeen japanilainen vastine Usutā sōsu (ウスターソース) sisältää hedelmiä ja vihanneksia kuten omenaa ja tomaattia. Se on englantilaista esikuvaansa makeampaa. Tonkatsukastike on hyvin samanlaista mutta hieman paksumpaa, minkä vuoksi se soveltuu erinomaisesti käytettäväksi uppopaistetun ja leivitetyn ruoan kanssa.

Kastikkeen lisäksi tonkatsun kanssa nautitaan väkevää englantilaistyyppistä sinappia (karashi, 芥子, 辛子, からし) sekä toisinaan makua antamaan lisätään sitruunaviipale.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä ruokaan, juomiin, ravintoon tai ruoanlaittoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.