Misokeitto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Misokeittoa

Misokeitto (味噌汁, miso shiru) on perinteinen japanilainen keitto, joka muodostuu dashi-nimisestä liemestä, johon on sekoitettu pehmennettyä miso-tahnaa.

Misotahnan lisääminen dashiin on ainoa asia, joka määrittelee keiton todella misoksi, sillä keittoon lisätään usein muita aineita kauden ja alueen sekä oman mieltymyksen mukaan.

Misotahna[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Miso

Misotahnat voidaan jakaa kolmeen osaan: punaiseksi (akamiso), valkoiseksi (shiromiso) tai sekoitetuksi (awase). Näistä teemoista on monia variaatioita, kuten Shinshū miso ja Sendai miso.

Liemi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Dashi
Dashi-pakkauksia.

Yleisin dashi-liemi tehdään niboshista (kuivatut sardiinit), kombusta (kuivattu merilevä), katsuobushista (ohuita suikaleita kuivattua ja liekitettyä tonnikalaa) tai hoshi-shiitakesta (kuivattu siitake). Kombua voidaan myös käyttää yhdistelmässä katsuobushin tai hoshi-shiitaken kanssa. Merilevä- ja shiitakedasheja käytetään kasviskeitoissa.

Japanin ulkopuolella Yhdysvalloissa ja Euroopassa misokeitto tehdään toisinaan tekemällä miso länsimaiseen vihannesliemeen. Liemi saattaa sisältää sellaisia aineita kuin negiä, porkkanaa, perunoita ja valkoretikkaa.

Kristityt japanilaiset pakonilaiset, jotka tulivat Filippiineiltä Edo-kauden aikaan, toivat misokeiton mukanaan. Filippiiniläiset reseptit kuitenkin eroavat japanilaisista usein tamarindin lisäyksen vuoksi. Sen vuoksi filippiiniläiset misokeitot ovat happamampia kuin alkuperäisen japanilaisen reseptin mukaan tehdyt.

Kiinteät ainesosat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Japanilaisen tyylin mukaan keittoon lisätään kiinteitä raaka- aineita korostamaan eri kausia. Ruokaan lisätään usein sekä ainesosia, jotka kelluvat, kuten wakame-merilevää, että ainesosia, jotka eivät kellu, kuten perunoita. Raaka-aineina ovat usein sienet, perunat, merilevä, sipuli, katkaravut, kalat ja raastettu tai pilkottu valkoretikka. Misokeittoon voi lisätä melkein minkätyyppisiä japanilaisia raaka-aineita tahansa. Siinä ei kuitenkaan yleensä ole monia muita ainesosia liemen ja mison lisäksi.

Jos misokeittoon lisää sianlihaa, sitä kutsutaan tonjiruksi, joka tarkoittaa sianlihakeittoa.

Valmistus ja tarjoilu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Misokeiton voi valmistaa muutamilla eri tavoilla, riippuen kokista ja keiton tyylistä. Japanilaisten reseptien mukaan dashin kanssa tarjoillaan usein vihanneksia ja lihoja, usein sieniä, valkoretikkaa, porkkanoita, perunoita, tofua ja kalaa.

Japanissa misokeitto ja valkoinen riisi muodostavat yleisimmän japanilaisen aamiaisen. Ruoka on ollut niin rahvaan kuin ylhäisönkin suosiossa jo vuosisatojen ajan.

Tyypillinen valmismisokeitto.

Keitto tarjoillaan useimmiten lakatusta kulhosta, ja se juodaan suoraan siitä. Kiinteät aineet kuitenkin syödään syömäpuikoilla.

Valmismisokeitto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valmismisokeittoja myydään yksittäisissä pakkauksissa. Yleensä niissä on kuivattua wakamea ja tofua soijapavuilla, ja valmistus tapahtuu vain lisäämällä ainesosat kuumaan veteen. Valmismisokeitot ovat suosittuja japanilaisilla työpaikoilla, sillä ne on helppo ja nopea valmistaa lounaaksi.

Terveysvaikutukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tutkimukset Japanin kansallisessa syöpäkeskuksessa väittävät, että misokeiton syöminen vähentää tai jopa poistaa kokonaan rintasyövän mahdollisuuden.[1]

Yksi misokeiton suurimmista hyödyistä on erittäin korkea omega 3:n ja 6:n määrä.

Yksinään misokeitot eivät kuitenkaan ole vastine täydelliselle aterialle. Kun misotahnaan lisätään tofua, dashia, vihersipulia, katsuobushia ja muita vihanneksia, se voi tosin olla ateriavastine.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Misokeitto.
  • Miso soup is a Japanese soup. Ajinomoto.com. Arkistoitu 1.4.2009. Viitattu 20.9.2021. (englanniksi)
  • Miso Soup Japan Centre. Viitattu 20.9.2021. (englanniksi)