Tommy Lee

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tommy Lee
Tommy Lee Hollywoodissa 2012.
Tommy Lee Hollywoodissa 2012.
Henkilötiedot
Syntynyt 3. lokakuuta 1962 (ikä 56)
Ammatti Muusikko, rumpali
Muusikko
Aktiivisena 1981–
Tyylilajit hard rock
heavy metal
glam metal
rapcore
Soittimet rummut, laulu, kitara, piano
Yhtyeet Mötley Crüe
Rock Star Supernova
Methods Of Mayhem
Levy-yhtiöt Leathür, Elektra, MCA
Aiheesta muualla
MusicBrainz

Tommy Lee (oikealta nimeltään Thomas Lee Bass s. 3. lokakuuta 1962 Ateena, Kreikka) on yhdysvaltalainen muusikko ja glam metal -yhtye Mötley Crüen rumpali ja perustajajäsen. Hän on vaikuttanut myös yhtyeissä Rock Star Supernova ja Methods of Mayhem.

Lapsuus ja nuoruus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tommyn kreikkalainen äiti Vassilikki Papadimitriou ja amerikkalainen isä, David Lee Thomas, menivät naimisiin jo viisi päivää tapaamisensa jälkeen. Tällöin Tommyn vanhemmat eivät osanneet puhua toistensa kieliä, vaan kommunikoivat lähinnä piirtelemällä. Heti Tommyn syntymän jälkeen perhe muutti Ateenasta Covinaan, Los Angelesin lähiöön. Tommyn suhde rumpuihin alkoi jo kolmen vanhana; hän alkoi rummutella kattiloita ja patoja lusikoilla ja veitsillä, yrittäen saada aikaiseksi mahdollisimman paljon meteliä. Vanhemmat ostivat hänelle omat rummut. Sittemmin Tommy alkoi soittaa haitaria, pianoa ja kitaraa. Lopulta hän vaihtoi takaisin rumpuihin.

Musiikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mötley Crüe[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tommy tutustui Nikki Sixxiin ja päättivät perustaa bändin. Näihin aikoihin Tommy vaihtoi nimensä Tommy Leeksi ja sai myös lempinimen T-Bone, viitaten hänen fyysisiin ominaisuuksiinsa. Lee ja Sixx löysivät Mick Marsin käsiinsä lehti-ilmoituksen kautta. Vuonna 1981 Tommyn ollessa 19-vuotias perustettiin Mötley Crüe. Kokeiltuaan erilaisia laulajia bändiin, Nikki, Mick ja Tommy olivat yksimielisiä Vincen paikasta heti jamitellessaan hänen kanssaan hetken. Mötley Crüe sai nopeasti vahvan fanijoukon ja he julkaisivat debyyttialbuminsa, Too Fast For Loven vuonna 1981, heidän itsenäisellä "levy-yhtiöllään", Leathür Recordsilla. Hieman julkaisun jälkeen Elektra Recods päätti kiinnittää bändin ja julkaista uudestaan albumin Too Fast For Love vuonna 1982. Tämän jälkeen bändi julkaisi menestyneitä albumeita - 1983 Shout At The Devil, 1985 Theatre Of Pain ja 1987 Girls, Girls Girls. Suurin menestys oli kuitenkin vuoden 1989 Dr. Feelgood, joka nosti Mötley Crüen yhdeksi vuosikymmenen suurimmista rockyhtyeistä. Lee muistettiin Girls Girls Girls - aikaisesta eräänlaisesta pyörivästä rumputelineestä. Tämä mahdollisti Tommyn unen, jossa hän soitti rumpuja ylösalaisin. Bändi nousi monesti otsikoihin huonolla käytöksellään, röyhkeällä asenteellaan ja päihdeongelmillaan. Mötley Crüe kärsi 90-luvulla bändin sisäisistä ongelmista. Lopulta Tommy erosi bändistä vuonna 1999. Ainakin yksi syy oli, ettei hän tullut toimeen Vincen kanssa. Vuonna 2004 hän hyppäsi takaisin bändiin, ja vuonna 2001 julkaistiin kirja "The Dirt", joka on julkaistu Suomessa nimellä "Mötley Crüe, the dirt - Törkytehdas". Se sisältää Mötley Crüen tarinan alusta asti heidän itsensä kertomana. Vuoden 2007 lopussa Tommy Lee ilmoitti eroavansa Mötley Crüesta, mutta tuli takaisin pari päivää myöhemmin. 8. marraskuuta 2007 Lee erosi taas ja Nikki Sixx varmisti tiedon Tommy Leen eroamisesta Mötley Crue-yhtyeestä. Nikki Sixx, Mick Mars ja Vince Neil haastoivat Tommyn manageri Carl Stubnerin oikeuteen rahallisten epäselvyyksien johdosta. Sixx kertoi LondonPaper-lehdelle, että Lee on todellakin ulkona bändistä. Haastattelussa Lee vastasi tähän lopettavansa. Lee kertoi samaisessa haastattelussa oltuaan onnekas saadessaan olla osa Mötley Crüen comeback-kiertuetta, mutta myös bändin ulkopuolisia projekteja vuosien varrella.[1] Vince kuitenkin myöhemmin taas hämmensi sanomalla, ettei Tommy ole virallisesti eronnut.[2]

Sooloura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1999 Lee perusti bändin Methods Of Mayhem. Bändi julkaisi samana vuonna esikoisalbuminsa, jota seurasi kiertue. Tommy on sanonut kirjoittaneensa suurimman osan kappaleista vankilassa ollessaan. Methods Of Mayhem hajosi syksyllä 2000, mutta Lee perusti bändin uudestaan vuonna 2009, jolloin hän ilmoitti, että he alkavat työstää uutta materiaalia maaliskuussa 2009. Leen ensimmäinen sooloalbumi Never Dull a Moment ilmestyi vuonna 2002. Vuonna 2005 Tommy julkaisi uuden soololevyn, Tommyland: The Ride. Tommy julkaisi Rock Star Supernovan kanssa albumin vuonna 2006, mutta sittemmin Lee on pitänyt taukoa halutessaan keskittyä Mötley Crüehun uuden levyn ja kiertueiden takia.

Tommysta on julkaistu kirja nimeltään Tommyland. Kirjaa ei ole vielä käännetty suomeksi.

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Criss Angel (vas.) ja Tommy

Leen ensimmäinen avioliitto oli Elaine Irwin Bergenin kanssa, mutta he kuitenkin erosivat jo kuukauden päästä naimisiinmenosta vuonna 1984. Kahden vuoden päästä Tommy avioitui Heather Locklearin kanssa. Avioliitto päättyi vuonna 1993. Eron jälkeen hän seurusteli malli/näyttelijä Bobbie Brownin kanssa, mutta suhde päättyi Bobbien huumeongelmiin.

Vuonna 1995 Lee tapasi Pamela Andersonin ja he menivät naimisiin tunnettuaan vasta 95 tuntia. Pariskunta oli paljon esillä mediassa ja he päätyivät monesti otsikoihin. Heidän kuvaamansa kotiseksivideo varastettiin ja se päätyi internetiin. Heillä oli myös suhteen loppuvaiheessa paljon riitoja. Yhden riidan seurauksena oli Tommyn pidätys, jolloin hän joutui vankilaan. Vankilassa hänellä ei ollut helppoa; muut vangit puolustivat Pamelaa niin paljon, että Tommy tunsi itsensä uhatuksi. Pari jatkoi suhdetta vielä avioeron ja Tommyn päästyä vankilasta, mutta erosivat taas pian. Pamelan ja Tommyn suhteesta on huhuttu vielä tänäkin päivänämilloin?. Pamela on paljastanut medialle, että heillä oli seksisuhde vielä avioeron jälkeenkin. He ovat edelleen läheisiä. Leellä ja Andersonilla on kaksi yhteistä lasta, Brandon Thomas ja Dylan Jagger.

Tommy on 2000-luvulla yhdistetty muihinkin naisiin, kuin Andersoniin, viimeisimpänä muun muassa Daisy De La Hoyaan ja Sofia Toufaan.

Lee on valittu SoCal Cleanse Detox-terveystuotteen käyttäjien mukaan epäterveellisimmäksi mieheksi Amerikassa.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Mötley Crüe - The Dirt, Törkytehdas (LIKE)