NORAD

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo ilmapuolustuskomentokeskuksesta. Norad on norjalainen kehitysyhteistyövirasto.

NORAD (North American Aerospace Defense Command) eli Pohjois-Amerikan ilmapuolustuskomentokeskus on Yhdysvaltain ja Kanadan yhteinen organisaatio, joka vastaa Pohjois-Amerikan ilmapuolustuksesta.

NORAD organisation.
NORADin pohjoinen sisäänkäynti Cheyenne-vuoressa
NORADin komentokeskus Cheyenne-vuoressa

NORAD perustettiin 12. toukokuuta 1958 Neuvostoliiton strategisten pommikoneiden uhkaa vastaan nimellä North American Air Defense Command. Vuodesta 1963 lähtien sen päämaja oli Cheyenne-vuoressa Coloradossa.[1]

NORADia edelsi 1950-luvulla USA:n ja Kanadan yhteinen tutkahanke Arktisten alueiden turvaamiseksi, jonka ensimmäinen tulos oli vuonna 1954 valmistunut 33 tutkan Pinetree Line -tutka-asemaverkosto Etelä-Kanadassa. Vuonna 1957 valmistui 480 km sen pohjoispuolelle Mid-Canada Line tai McGill Fence 55. leveyspiiriä pitkin. Kolmas yhteinen hanke oli 57 tutka-aseman Distant Early Warning Line (DEW Line) 70. leveyspiirillä, 320 km pohjoisen napapiirin pohjoispuolella. Tämä antoi Pohjois-Amerikalle 2–3 tuntia aikaa ennen pommikoneiden saapumista kohteisiinsa.

Järjestelmän hallinnointi vaati melkoista koordinointia ja 1. elokuuta 1957 USA ja Kanada ilmoittivat yhteisen päämajan perustamisesta. Sopimus allekirjoitettiin toukokuussa 1958.[2]

1960-luvulla NORADissa työskenteli noin 250 000 sotilasta. Mannertenvälisten ja sukellusveneestä laukaistavien ballististen ohjusten myötä järjestelmä jäi vanhentuneeksi, ja sitä laajennettiin avaruusvalvontaan ja ohjusten ennakkovaroitusjärjestelmiin.

Kylmän sodan päättymisen jälkeen NORAD pyrki välttämään budjettinsa leikkauksen liittymällä "huumeiden vastaiseen sotaan", erityisesti jäljittämällä pienkoneita.

Syyskuun 2001 terroristi-iskujen jälkeen, 14. syyskuuta 2001 NORAD on pitänyt yllä pysyvää hävittäjäpartiointia (Operation Noble Eagle) Yhdysvaltain yllä.

Nykyhetket[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2006 suurin osa toiminnoista siirrettiin Cheyenne-vuoresta läheiseen Petersonin lentotukikohtaan[1], joskin Cheyenne-vuoren tukikohta on edelleen "lämpimänä" ja ylläpitohenkilöstön miehittämänä, vaikkei päivittäisessä käytössä. Syynä olivat tehokkuussyyt ja rauhanaikainen vähäinen tarve luolaston tarjoamalle fyysiselle suojalle.

Joukot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

NORADilla on alaisuudessaan kolme päämajaa: Elmendorfin lentotukikohta Alaskassa, Canadian Forces Base Winnipegissa Manitoba ja Tyndallin lentotukikohta Floridassa.

NORAD ja joulupukki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

NORAD on vuodesta 1955 lähtien pitänyt yllä jouluna palvelua, johon soittamalla voi tiedustella joulupukin sijaintia. Palvelu alkoi, kun NORADin edeltäjän CONADin puhelinnumero painettiin virheellisesti erään liikkeen mainokseen. Nykyisin joulupukin sijaintia tiedustelevat NORADilta suuretkin televisiokanavat ja se julkaistaan myös webissä.

Vuonna 2008 netissä oli Joulupukin jäljityspalvelu, missä joulupukkia pystyi seuraamaan käyttämällä Google Earth -ohjelmaa. Vuonna 2012 jakeluun tuli myös älypuhelimilla toimivia jäljityssovelluksia.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Smith, Daniel: Pääsy kielletty!: 100 maailman salaisinta kohdetta. Helsinki: Tammi, 2013. ISBN 978-951-31-7343-2.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Smith 2013, 42
  2. Granatstein, J. L.: NORAD (North American Air Defence Agreement) The Canadian Encyclopedia. Viitattu 17.7.2010. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]