Luola (rakennettu)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Luola on peruskallion sisään rakennettu tila, jonka on tarkoitus suojata käyttäjiään normaalia voimakkaammilta ulkoisilta uhkilta tai jopa sotatoimilta.

Käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luoliin on sijoitettu useat asevoimien varasto-, johtamis- ja esikuntatilat ja lisäksi luolia käytetään väestönsuojina. Myös parkkihalli (parkkiluola) on luolan tyypillinen käyttötarkoitus maan pinnalla olevan rakennusalan säästämiseksi. Myös tehdas tai sen osia voi sijaita luolatiloissa. Esimerkki tästä Suomessa on Metson Jyväskylän Rautpohjan paperikonetehtaan osat.

Myös tunneleiden yhteyteen on rakennettu luolia. Luolan rakentamista nimitetään louhinnaksi. Usean luolan muodostama, yleensä yhteisellä sisäänkäynnillä varustettu rakennelma on luolasto.

Suomessa esimerkki laajasta luolastosta on aikaisemmin puolustusvoimien käytössä ollut Kanavuoren luolasto Jyväskylässä. Siviiliorganisaatioista esimerkiksi Nokian Kalkussa sijaitseva Suomen Punaisen Ristin logistiikkakeskus, joka varastoi katastrofiavun tarvikkeita, on sijoitettu Mustavuoren sisään luolatiloihin. Eurajoella sijaitsee ydinjätteiden loppusijoitusluolasto tutkimustila Onkalo, joka on yli 300 metrin syvyydessä. Lisäksi muun muassa teleoperaattoreilla on käytössään luolatiloja.

Luolastoja muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maailmalla tunnettuja luolastoja on muun muassa Yhdysvaltain ja Kanadan ilmapuolustuksen komentokeskuksen käytössä oleva, 1950- ja 1960-luvulla rakennettu NORAD Coloradon Cheyenne-vuoressa.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]