Marvel-universumin demonit

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Demonit Marvel-universumissa perustuvat mytologioissakin esiintyviin demoneihin. Kaikki Marvel-kustantamon sarjakuvissa esiintyvät demonit omaavat vaihtelevan kyvyn hallita maagisia voimia ja suuntautuvat useimmiten pimeyden palvontaan.

Demonien alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Shuma-Gorath, yksi Marvel-universumin voimakkaimmista demoneista.

Aikana, jolloin ensimmäinen yksisoluinen olento kehittyi maapallolla, mahtava jumalolento Demiurgi saavutti tietoisuutensa Maan biosfäärissä. Elämälle otollisten olosuhteiden alkaessa kehittyä, myös Demiurgi sai alkunsa. Tuntiessaan halun tiedostaa itsensä, olento jakoi itsensä lukemattomiksi aspekteiksi, joista jokainen janosi tietoisuutta ja jakoi itsensä uusiksi olennoiksi:

ja monia muita. Heidät opittiin tuntemaan Vanhoina Jumalina.

Vanhat Jumalat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vanhat Jumalat olivat siis myöhempien jumalien (kuten Asgardilaiset) ja demonien edeltäjiä. Chthon omisti itsensä mystisten energioiden tutkimiseen ja manipuloimiseen. Lopulta hänestä tuli maailman ensimmäinen paha velho[1].

Gaea taas omisti itsensä kehittyvän elämän suojelijaksi.

Set, Kuolleiden Jumala siitti useita hirviömäisiä jälkeläisiä, kuten Sligguthin ja Damballahin.

Tajutessaan kykenevänsä lisäämään omia voimiaan syömällä muita jumalolentoja, Set surmasi joukoittain muita jumalia. Hän olikin ensimmäinen olento maapallolla, joka koskaan oli tappanut ketään. Imemällä itseensä jumaltoveriensa voimat, Set asetti toimintamallit myös muille jumalille, jotka Setin esimerkkiä noudattaen alkoivat tuhota toinen toisiaan. Mitä enemmän jumalat tappoivat, sitä enemmän he himoitsivat voimaa. Voimannälästä tuli lopulta tyydyttämätön.

Useat korrputoituivat ja taistelivat keskenään vallanhimossaan. Voittoisat söivät hävinneet ja miljoonien vuosien kuluttua kaikki vanhat Jumalat (pois lukien Gaea) olivat kehittyneet julmiksi, piittaamattomiksi olennoiksi.

Gaea alkoi pelätä maapallon hauraan kehittyvän elämän puolesta ja otti puolisokseen Demiurgin, jolle synnytti pojan, Atumin. Atum päätti ensitöikseen tuhota raivoavat sukulaisensa.

Chthon kuitenkin näki ennalta uhan, jota Atum edusti ja kirjasi siksi kaiken oppimansa pimeän magian kirjaan ja piilotti sen maapallolle. Samanaikaisesti Demiurgi tuhosi pimeitä jumalia ja sulautti niiden voimat itseensä. Ne, joita hän ei saanut tuhottua, pakenivat toisiin ulottuvuuksiin.

Chthon, aistiessaan loppunsa lähenevän, teki loitsun jonka ansiosta hän kykeni pakenemaan toiseen ulottuvuuteen. Ennen lähtöään Chthon kuitenkin jätti pergamentin johon hänen tietonsa mystisistä asioista oli kirjattu.

Set, tajutessaan mitä Chthon oli tehnyt, kopioi loitsun ja pakeni itsekin pois todellisuudestamme. Gaea oli siis ainoa alkuperäinen Vanha Jumala, joka jäi maapallolle. Lopulta hän antoi energiansa muuntua yhdeksi maapallon kanssa, jolloin hänestä alettiin käyttää nimitystä Äiti Maa.

Demiurgi vapautti energiat, joita hän oli syönyt ja palasi Atumin alkuperäiseen muotoon. Tämän jälkeen hän muutti asumaan aurinkoon.

Vuosituhansien kuluessa Demiurgin vapauttamat energiat alkoivat kerääntyä takaisin ja muodostaa uusia jumalia. Uusien jumalien kantaisiä oli kolme ja he olivat:

  • Nun
  • Uranus
  • Buri

Vanhojen Jumalien Set kuitenkin alkoi uuttaa psyykkistä energiaa dinosauruksista lisätäkseen näin omia voimiaan. Toimintansa myötä Set auttoi osaltaan dinosaurusten sukupuutossa.

Gaea, elävien olentojen ruumiillistuma maapallolla tiesi, että dinosaurukset olivat joka tapauksessa evolutionistisessa umpikujassa ja antoi Setin jatkaa toimiaan. Set tajusi toimivansa Gaean hyväksi ja raivostui suunnattomasti. Hän käski dinosauruksia etsimään ja tuhoamaan kaikki nisäkkäät mitä nämä vain löytäisivät.

Gaea sai tietää Setin suunnitelmasta ja kutsui Vanhan Jumalan Maahan. Set saapuikin valtaisan käärmeen hahmossa ja iski Gaeaa vastaan. Gaea kutsui poikansa Atumin suojelemaan itseään ja seuranneessa taistelussa Set menetti päänsä. Set ei kuitenkaan kuollut ja yhden pään tilalle kasvoikin kaksi (vrt. Hydra). Set ja Atum taistelivat vuosia. Useita luonnonmullistuksia koetteli maapalloa tänä aikana, joista jotkut aiheutuivat taistelijoiden titaanisista ponnisteluista (kuten dinosaurusten sukupuutto Marvel-universumissa).

Gaea kuitenkin suojeli tuhojen aikana nisäkkäitä ja lopulta Set oli pakotettu väsyneenä vetäytymään maapallolta ja koko tästä ulottuvuudesta. Taistelun aikana Set oli kasvattanut yhteensä seitsemän päätä korvatakseen taistelussa menettämänsä. Voimansa tyystin menettäneenä Set ei enää kyennyt palaamaan tähän ulottuvuuteen ilman apua. Atum palasi takaisin aurinkoon ja asunee siellä edelleenkin.

Tunnettuja demoneja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Silver Surfer Annual #2. Marvel Comics.