Dan Gilvezan

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Dan Gilvezan
Henkilötiedot
Koko nimi Daniel John Gilvezan
Syntynyt26. lokakuuta 1950 (ikä 73)
Yhdysvallat St. Louis, Missouri
Näyttelijä
Aktiivisena 1980–
Merkittävät roolit Hämähäkkimies
(Spider-Man and His Amazing Friends)
Bumblebee
(The Transformers)
Aiheesta muualla
Viralliset kotisivut
IMDb

Daniel John Gilvezan (s. 26. lokakuuta 1950 St. Louis, Missouri) on yhdysvaltalainen näyttelijä, joka tunnetaan paremmin äänirooleistaan 1980-luvulla. Hän oli muun muassa Hämähäkkimiehen äänenä Spider-Man and His Amazing Friends -piirrossarjassa, sekä The Transformersissa Bumblebeen äänenä.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gilvezan aloitti näyttelemisen televisiossa vuonna 1980 Emmy-palkitussa draamasarjassa The White Shadow. Hän esiintyi vielä vuonna 1981 vierailevassa roolissa komediasarjassa Archie Bunker's Place, kunnes hän päätyi Hämähäkkimiehen rooliin NBC:n animaatiosarjassa Spider-Man and His Amazing Friends. Rooli oli samalla Gilvezanin ensimmäinen animaatiorooli, joka kesti vuosien 1981–1983 ajan. Sittemmin sarjan jälkeen hän sai toisen ääniroolinsa The Transformersissa, jossa Gilvezanin pääroolina oli Bumblebee. Tämän ohella hän äänitti muun muassa Hot Spotin ja Scamperin repliikit.

Sittemmin 1980-luvun jälkeen Gilvezania on kuultu harvemmin animaatioissa ja hän on pääosin tehnyt vierailevia rooleja televisiosarjoissa, kuten Pikku piskit, Kolkyt ja risat, Perhe on paras, Sabrina, teininoita, Kolmas kivi auringosta, The Bernie Mac Show, NYPD Blue ja Boston Legal.[1] Syksyllä 2010 Gilvezan uusi roolinsa Hämähäkkimiehenä Spider-Man: Shattered Dimensions -videopelissä, jossa hän on tulevaisuuden 2099 Hämähäkkimiehen äänenä.

Joulukuussa 2011 Amazon.com julkaisi Gilvezanin tekemän kirjan sähköisessä muodossa nimeltä Bumblebee & Me: Life as a G1 Transformer, jossa hän kertoo muun muassa kuinka hän päätyi rooliin ja miten hän loi hahmonsa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. TV.com (Arkistoitu – Internet Archive) Viitattu 20.3.2009 (englanniksi)
Tämä näyttelijään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.