Perhe on paras

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee televisiosarjaa. Perhe on paras on myös Ron Howardin ohjaama elokuva.
Perhe on paras
Family Ties
Tyyli Tilannekomedia
Kestoaika n. 25 min
Luoja(t) Gary David Goldberg
Pääosissa
Alkuperämaa  Yhdysvallat
Alkuperäiskieli Englanti
Verkko Yhdysvallat NBC
SuomiYle TV1
Esitetty 22. syyskuuta 1982 – 14. toukokuuta 1989
Tuotantokausia 7
Jaksoja 176 + 1 elokuva
Tunnuskappale Without Us esittäjä ja Dennis Tutano ja Mindy Sterling (tuotantokausia 1 jaksot 1-10)
Johnny Mathis ja Deniece Williams (jaksot 11-22, (tuotantokausia 2-7)
Tuotanto
Tuottaja(t)
  • Susan Borowitz
  • Ruth Bennett
Vastaava(t) tuottaja(t)
  • Gary David Goldberg
  • Lloyd Garver
Säveltäjä(t)
Tuotantoyhtiö(t)
  • Ubu Productions
  • Paramount Television
Levittäjä
Aiheesta muualla
IMDb

Perhe on paras (Family Ties) on yhdysvaltalainen vuosina 19821989 tuotettu tilannekomediasarja. Sarjaa esitti NBC.

Sarja keskittyy ohiolaisen Keatonin perheen elämään. Perheeseen kuuluivat sarjan alussa vanhemmat Elyse (Meredith Baxter, sarjan teon aikaan Baxter-Birney) ja Steven (Michael Gross) sekä heidän kolme lastaan, Alex (Michael J. Fox), Mallory (Justine Bateman) ja Jennifer (Tina Yothers). Perheen isä johtaa televisioasemaa ja äiti työskentelee arkkitehtina. Sarjan kolmannella kaudella, keväällä 1985, perheeseen syntyi neljäs lapsi, Andrew. Monelle yhdysvaltalaissarjalle tyypillisesti (niin sanottu soap opera rapid aging syndrome) hahmo vanheni jo seuraavana vuonna esikouluikään ja tätä esitti tästä lähtien Brian Bonsall.

Keatonin perheen lisäksi sarjan hahmoihin kuului alusta alkaen myös perheen sosiaalisesti kömpelö, Malloryyn ihastunut naapuri Erwin "Skippy" Handelman (Marc Price). Vuonna 1985 esitetyissä jaksoissa hahmovalikoimaan liittyivät Malloryn poikaystävä Nick Moore (Scott Valentine) ja Alexin tyttöystävä Ellen Reed (Tracy Pollan, josta tuli myöhemmin Alexia esittäneen Michael J. Foxin vaimo). Ellenin jälkeen Alex seurusteli sarjan viimeisinä vuosina Courteney Coxin esittämän Lauren Millerin kanssa.

Keatonin perheen vanhemmat ovat vasemmistolaisesti ajattelevia demokraatteja (nuoruudessaan he olivat kuuluneet hippiliikkeeseen), kun taas perheen vanhin poika Alex, josta muodostui lopulta sarjan keskeisin hahmo, on konservatiivinen, talousorientoitunut republikaani. Suuri osa sarjan huumorista juonsi juurensa tästä asetelmasta. Alex ihaili erityisesti presidentti Richard Nixonia, jonka kuvan hän on asettanut sänkynsä yläpuolelle, sekä presidentti Ronald Reagania, toimittaja William F. Buckley nuorempaa ja taloustieteilijä Milton Friedmania. Valmistuttuaan high schoolista hän pääsi opiskelemaan taloutta ja saatuaan korkeakoulututkinnon hän päätyi sarjan lopussa työskentelemään Wall Streetille.

Perhe on paras poiki vuonna 1988 spin-offin Day by Day, joka ei kuitenkaan menestynyt erityisen hyvin. Sen viimeinen jakso esitettiin kesäkuussa 1989, runsas kuukausi emosarjan päättymisen jälkeen. Sarja keskittyi Steven Keatonin opiskeluaikaisen kämppäkaverin Brian Harperin ja tämän perheen elämään. Myös toinen spin-off, Nick Mooreen keskittyvä The Art of Being Nick, oli suunnitteilla, mutta siitä tuotettiin lopulta vain pilottijakso.

Sarja oli 1980-luvun suosituimpia yhdysvaltalaisia komediasarjoja muun muassa sarjojen The Cosby Show ja Terveydeksi ohella. Ronald Reagan kertoi 1980-luvulla, että Perhe on paras oli hänen suosikkisarjansa televisiossa.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]