Berliinin piiri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Berliinin piiri oli 1920- ja 30-luvuilla pääosin Berliinissä kokoontunut joukko tieteenfilosofiaan keskittyneitä filosofeja, joita yhdisti looginen empirismi. Piirin kuului sellaisia filosofeja ja tiedemiehiä kuin Hans Reichenbach, Carl Gustav Hempel, David Hilbert, Kurt Grelling ja Richard von Mises.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Berliinin piirin perusti 1920-luvun lopulla Hans Reichenbach. Piirin alkuperäinen nimi oli Die Gesellschaft für empirische Philosophie, Empiirisen filosofian seura. Piiri julkaisi yhdessä Wienin piirin kanssa julkaisua Erkenntnis (Tieto), jota toimittivat Rudolf Carnap ja Reichenbach. Piiri järjesti useita tieteenfilosofisia kongresseja ja kollokvioita, joista ensimmäinen järjestettiin Prahassa vuonna 1929.

Berliinin piirillä oli paljon yhteistä Wienin piirin kanssa, mutta piirien filosofeilla oli näkemyseroja joissakin asioissa, esimerkiksi koskien todennäköisyyttä ja konventionalismia. Reichenbach vaati filosofiaansa kutsuttavan loogiseksi empirismiksi, erottaakseen sen Wienin piirin loogisesta positivismista. Nykyään tätä eroa ei useinkaan tehdä, ja näitä termejä käytetään merkitsemään samaa filosofista suuntausta.

Berliinin piirin jäsenet analysoivat aktiivisesti erityisesti nykyaikaisessa fysiikassa tapahtuneen edistyksen, erityisesti suhteellisuusteorian, aikaansaamia seurauksia filosofialle ja logiikalle. Samalla he hylkäsivät Wienin piirin tavoin metafysiikan ja muun perinteisen filosofian pätevyyden, ja katsoivat, että monet filosofiset ongelmat ovat merkityksettömiä.

Kansallissosialismin nousun jälkeen useat piirin jäsenet muuttivat muihin maihin. Muun muassa Reichenbach muutti Turkkiin vuonna 1933 ja myöhemmin Yhdysvaltoihin vuonna 1938. Hempel muutti Belgiaan vuonna 1934 ja myöhemmin samoin Yhdysvaltoihin vuonna 1939. Grelling puolestaan kuoli keskitysleirillä. Tämä merkitsi piirin toiminnan loppua, mutta se vaikutti suureen joukkoon 1900-luvun filosofeja, ja sen menetelmät vaikuttivat suuresti analyyttisen filosofian kehitykseen.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Berlin Circle. Internet Encyclopedia of Philosophy. (englanniksi)
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Berlin Circle (philosophy)