Ero sivun ”Päiväsakko” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
189 merkkiä lisätty ,  11 vuotta sitten
Hienoista globalisointia ja formatiseerausta
p (väli)
(Hienoista globalisointia ja formatiseerausta)
'''Päiväsakko''' on [[sakko]], joka lasketaan tuomitun päivätulojen perusteella. Teoriassa päiväsakko vastaa ansionmenetystä, joka seuraa yhdestä vankilapäivästä eli poissaolosta töistä. Päiväsakkojärjestelmä on käytössä [[Suomi|Suomessa]], [[Ruotsi]]ssa, [[Tanska]]ssa, [[Saksa]]ssa, [[Meksiko]]ssa ja [[Macao]]ssa.
 
== Suomalainen päiväsakkojärjestelmä ==
 
Käräjäoikeus tuomitsee sakkorangaistuksen, jos se pitää rikosta niin lievänä, ettei ankarampi seuraamus ole tarpeen. Sakko voidaan tuomita myös poliisin antamalla rangaistusmääräyksellä, jonka asianomainen kihlakunnansyyttäjä vahvistaa. Ellei sakkoa makseta vapaaehtoisesti eikä edes ulosoton kautta, käräjäoikeus voi muuntaa sen vankeudeksi, jolloin yksi vankeuspäivä vastaa kolmea päiväsakkoa. Sakko tuomitaan päiväsakkoina (ps). Esimerkiksi 20 ps à 10 euroa = 200 euroa (20 × 10). Mitä moitittavammasta teosta on kysymys, sitä suurempi on päiväsakkojen lukumäärä. Lain sallima suurin päiväsakkojen lukumäärä on 120 tai, jos rikoksia on useita, 240.Yhden päiväsakon rahamäärään vaikuttavat tuomitun tulot ja varallisuus. Varakkaan henkilön päiväsakon rahamäärä on vähävaraisen henkilön päiväsakon rahamäärää suurempi, koska tarkoitus on, että rangaistus koskisi henkilön taloudelliseen asemaan samalla tavoin varallisuudesta riippumatta. Ellei syytetty osaa selvittää tulojaan ja varallisuuttaan, tekee sen käräjäoikeus.
Päiväsakon rahamäärä lasketaan nettotuloista. Nettotulo on se rahamäärä joka henkilölle jää käteen, kun kuukausituloista vähennetään verot, pakolliset vakuutusmaksut ja työttömyysvakuutusmaksu. Nettotuloista vähennetään 255 euroa. Saatu rahamäärä jaetaan 60:lla. Jokainen alaikäinen lapsi vähentää lisäksi päiväsakon määrää 3 eurolla. Pienin päiväsakko on 6 euroa.
 
=== Esimerkki ===
 
Henkilön kuukausitulo on 1 500 euroa ja hänen omaisuutensa on alle 85 000 euroa.
1 724

muokkausta

Navigointivalikko