Ero sivun ”Woodstock” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
TXiKiBoT (keskustelu | muokkaukset)
p typo
Rivi 8: Rivi 8:
Liikenteen sekaantumisen johdosta kaupungissa ja läheisillä valtateillä pitkälle asti, osaa lipun maksaneista ei onnistanut päästä edes alueen lähellekään teiden tukkeuduttua.
Liikenteen sekaantumisen johdosta kaupungissa ja läheisillä valtateillä pitkälle asti, osaa lipun maksaneista ei onnistanut päästä edes alueen lähellekään teiden tukkeuduttua.


Woodstockin aikana tapahtui kolme kuolemantapausta. Yksi johtui heroiinin yliannostuksesta, yksi [[umpisuoli|umpisuolen]] puhkeamisesta, ja yksi henkilö kuoli jäätyään traktorin alle nukkuessaan makuupussissaan pellolla. Tosin muutamia syntymiäkin festivaaleilla todistettiin. Pääpiirteittäin tapahtumaa vietettiin sekavasta tilanteesta huolimatta kuitenkin ystävällisissä ja rauhallisissa merkeissä. Kaupungin asukkaat kiittelivät yleisön kohteliasuutta ja ihmiset pitivät yhdessä huolta toisistaan, ruoka ja tarvikkeet jaettiin, uupuneista ja itsensä kolhineista, sekä sairaista pidettiin yhdessä huolta. Myös armeijan helikoptereilla toimitettiin paikalle lisää tarpeita ja elintarvikkeita.
Woodstockin aikana tapahtui kolme kuolemantapausta. Yksi johtui heroiinin yliannostuksesta, yksi [[umpisuoli|umpisuolen]] puhkeamisesta, ja yksi henkilö kuoli jäätyään traktorin alle nukkuessaan makuupussissaan pellolla. Tosin muutamia syntymiäkin festivaaleilla todistettiin. Pääpiirteittäin tapahtumaa vietettiin sekavasta tilanteesta huolimatta kuitenkin ystävällisissä ja rauhallisissa merkeissä. Kaupungin asukkaat kiittelivät yleisön kohteliaisuutta ja ihmiset pitivät yhdessä huolta toisistaan, ruoka ja tarvikkeet jaettiin, uupuneista ja itsensä kolhineista, sekä sairaista pidettiin yhdessä huolta. Myös armeijan helikoptereilla toimitettiin paikalle lisää tarpeita ja elintarvikkeita.
Maanomistaja [[Max Yasgur]] kiitteli myös yleisölle puheessaan tapahtuman onnistumista ja ainutlaatuisuutta kaoottisista olosuhteista huolimatta. Yasgur oli hyvillään ihmisten ystävällisyydestä, auttavaisuudesta, ja yhteisestä hengestä. Hän sanoikin ihmisten todistaneen jotain, ei vain Sullivanin piirikunnalle, New Yorkin osavaltiolle ja Yhdysvaltain kansalle, vaan koko maailmalle.
Maanomistaja [[Max Yasgur]] kiitteli myös yleisölle puheessaan tapahtuman onnistumista ja ainutlaatuisuutta kaoottisista olosuhteista huolimatta. Yasgur oli hyvillään ihmisten ystävällisyydestä, auttavaisuudesta, ja yhteisestä hengestä. Hän sanoikin ihmisten todistaneen jotain, ei vain Sullivanin piirikunnalle, New Yorkin osavaltiolle ja Yhdysvaltain kansalle, vaan koko maailmalle.



Versio 1. kesäkuuta 2009 kello 11.48

Woodstockin yleisöä

Woodstock oli New Yorkin osavaltiossa järjestetty suuri pop- ja rockfestivaali, joka järjestettiin 15. − 18. elokuuta vuonna 1969. Festivaali piti ensin järjestää Woodstock-nimisellä paikkakunnalla, mutta se jouduttiin siirtämään Betheliin, noin 70 kilometrin päähän Woodstockista.[1] Woodstockin alullepanijoina, järjestäjinä ja rahoittajina toimivat Michael Lang, John P.Roberts, Joel Rosenman sekä Atrie Kornfeld, jotka luonnehtivat itseänsä uusia liikeideoita etsiviksi "nuoriksi miehiksi joilla on rajoittamattomat pääomat".

Suosio ja yleisöryntäys

Esiintyjinä Woodstockissa oli suuri joukko aikansa nimekkäimpiä sekä nousussa olevia rockyhtyeitä ja muusikoita. Ihmisten muistoissa ja mielikuvissa Woodstockin festivaalit ovat saaneet maineen jonkinlaisena hippiliikkeen ja koko 60-luvun loppuhuipentumana. Kolmipäiväisinä mainostettujen festivaalien neljäntenä päivänä paikalla oli enää muutamia kymmeniä tuhansia ihmisiä seuraamassa Jimi Hendrixin esiintymistä.

Woodstockiin saapui yli 500 000 ihmistä, vaikka tapahtuma oli suunniteltu vain n. 50 000 ihmiselle. Tästä syystä puitteet eivät olleet mitoitettu alunperin läheskään näin suurelle väkimäärälle. Ongelmia syntyi niin ruoka- ja vesipulan muodossa, kuin riittävän ensiavun, puhtaanapidon ja sanitaation järjestämisessä. Näin kaikille kävijöille kaoottiseksi muodostuneet festivaalit eivät kuitenkaan olleet välttämättä yksinomaan positiivinen kokemus. Läheinen kaupunki oli sekasortoinen ja valtatiet osin suljettu ruuhkien takia. Sään oikuttelut sateineen tekivät alueesta mutavelliä, jossa ihmiset kahlailivat, liukastelivat ja palelivat. Tilanteen hankaluutta lisäsi myös ruoan ja tarvikkeiden loppuminen myös kaupoista sekä polttoaineiden loppuminen huoltoasemilta jolloin kotiinpääsykään ei ollut taattu. Esiintyjät taas pääasiassa lennätettiin juhlapaikalle helikoptereilla. Väkimäärän keräännyttyä paikalle yleisö alkoi paikoin hakeutua festivaalialueelle myös aitojen läpi. Mellakoiden pelossa järjestäjät julistivatkin vapaan sisäänpääsyn kaikille ja ilmoittivat, että rahat pääsylipuista voi lunastaa takaisin. Esiintyjien palkkiot piti kuitenkin maksaa, järjestäjät tekivät myöhemmin rahaa suosituilla festivaalitaltioinneilla, mutta kustannukset saatiin katettua vasta vuosikausia myöhemmin. Liikenteen sekaantumisen johdosta kaupungissa ja läheisillä valtateillä pitkälle asti, osaa lipun maksaneista ei onnistanut päästä edes alueen lähellekään teiden tukkeuduttua.

Woodstockin aikana tapahtui kolme kuolemantapausta. Yksi johtui heroiinin yliannostuksesta, yksi umpisuolen puhkeamisesta, ja yksi henkilö kuoli jäätyään traktorin alle nukkuessaan makuupussissaan pellolla. Tosin muutamia syntymiäkin festivaaleilla todistettiin. Pääpiirteittäin tapahtumaa vietettiin sekavasta tilanteesta huolimatta kuitenkin ystävällisissä ja rauhallisissa merkeissä. Kaupungin asukkaat kiittelivät yleisön kohteliaisuutta ja ihmiset pitivät yhdessä huolta toisistaan, ruoka ja tarvikkeet jaettiin, uupuneista ja itsensä kolhineista, sekä sairaista pidettiin yhdessä huolta. Myös armeijan helikoptereilla toimitettiin paikalle lisää tarpeita ja elintarvikkeita. Maanomistaja Max Yasgur kiitteli myös yleisölle puheessaan tapahtuman onnistumista ja ainutlaatuisuutta kaoottisista olosuhteista huolimatta. Yasgur oli hyvillään ihmisten ystävällisyydestä, auttavaisuudesta, ja yhteisestä hengestä. Hän sanoikin ihmisten todistaneen jotain, ei vain Sullivanin piirikunnalle, New Yorkin osavaltiolle ja Yhdysvaltain kansalle, vaan koko maailmalle.

Woodstock 1969 perintö

Tapahtuma oli esikuvana monille muille rockfestivaaleille, muun muassa Turussa seuraavana vuonna käynnistyneelle Ruisrockille.

Woodstockista tehtiin myös elokuva, jonka ohjasi Michael Wadleigh ja joka sai ensi-iltansa Suomessa 17. heinäkuuta 1970.

Vuonna 1994 eli 25 vuotta Woodstockin järjestettiin Saugertiesin kaupungissa muistokonsertti Woodstock 1994.

Vuonna 2008 paikalle, jolla festivaali järjestettiin perustettiin Woodstock-museo.[2]

2009 tulee festivaalista kuluneeksi 40 vuotta. Tämän johdosta on ollut suunnitteilla juhlafestivaaleja eri puolilla maailmaa, kuten New Yorkiin 15-16.2009 kaavailtu tapahtuma sekä Berliinissä Tempelhofin lentokentällä mahdollisesti pidettävä juhla. Tapahtumia järjestelemässä on aikaisempien Woodstockien puuhamies Michael Lang. Molempien tapahtumien on suunniteltu olevan alkuperäiseen tapaan yleisölle maksuttomia, ja festivaalien välillä eri mantereilla on harkittu satelliittiyhteyttä. Paikoille yritetään saada myös joitakin vuoden 1969 Woodstockin esiintyjistä. Lang kertoo myös mahdollisesta yksipäiväisestä konsertista Brooklynin Prospect Parkissa, New Yorkissa.

Woodstockin toteutunut ohjelma[3]

Ensimmäinen päivä (Perjantai 15.8.1969)

Toinen päivä (Lauantai 16.8.1969)

Kolmas päivä (Sunnuntai 17.8.1969)

Neljäs päivä (Maanantai 18.8.1969)


Woodstockista julkaistut albumit

Kirjallisuutta

Lähteet

  1. The 'Heart' of Sullivan County Sullivan County Genealogy Website. Viitattu 11.12.2008. (englanniksi)
  2. Woodstock-museo aukeaa kesällä 30.4.2008. Nelonen.fi: Nelonen. Viitattu 1.5.2008.
  3. http://woodstock.wikia.com/wiki/Time_Schedule Woodstock Wiki

Malline:Link FA