Ero sivun ”Orgasmi” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
p Käyttäjän 88.115.74.163 (keskustelu) muokkaukset kumottiin ja sivu palautettiin viimeisimpään käyttäjän Dogah tekemään versioon.
Lisätty uusi "Katso myös" -linkki (Taolaiset rakastelumenetelmät)
Rivi 12: Rivi 12:


== Katso myös ==
== Katso myös ==
* [[G-piste]]
* [[Anorgasmia]]
* [[Anorgasmia]]
* [[G-piste]]
* [[Taolaiset rakastelumenetelmät]]
* [[Tantra]]
* [[Tantra]]



Versio 29. joulukuuta 2008 kello 00.52

Orgasmi on fyysinen ja psykologinen hyvänolontunne, joka aiheutuu seksuaalisen kiihottumisen laukeamisesta. Orgasmi seuraa useimmiten yhdyntää tai itsetyydytystä.

Miehen orgasmi

Miehen orgasmissa tapahtuu tavallisesti eturauhasen, virtsaputken ja peniksen tyvessä olevien lihasten nopeita, rytmikkäitä supistuksia. Tapahtumaa nimitetään siemensyöksyksi tai ejakulaatioksi, ja se kestää tavallisesti 3–10 sekuntia.

On mahdollista kokea sekä siemensyöksy ilman orgasmia että orgasmi ilman siemensyöksyä – mikä puolestaan tekee moninkertaisen orgasmin kokemisen myös miehille mahdolliseksi. Siemensyöksyä seuraa lepovaihe (refraktaariaika), jonka aikana kiihottuminen ja orgasmin kokeminen eivät ole mahdollisia. Tämän vaiheen kesto vaihtelee minuutista kokonaiseen päivään asti yksilöllisistä tekijöistä johtuen. Joillakin miehillä lepovaihe puuttuu kokonaan.

Naisen orgasmi

Naisen orgasmia edeltää emättimen kostuminen ja klitoriksen paisuminen. Eräät kokevat voimakkaan seksuaalisen punastumisen, joka johtuu ihon lisääntyneestä verenkierrosta. Orgasmin lähestyessä klitoris vetäytyy ja pienet häpyhuulet saavat tummemman sävyn. Vagina täyttyy verellä, supistuu sitten voimakkaasti noin kolmanneksella ja kohtu supistelee voimakkaasti. Myös naiset saattavat ejakuloida.

Naisilla ei ole miesten lepovaihetta vastaavaa vaihetta, joten moninkertaisten orgasmien saaminen on periaatteessa helpompaa. Joillain naisilla klitoris on juuri orgasmin jälkeen niin herkkä, että he kykenevät vain yksittäisiin orgasmeihin. Tutkimusten mukaan noin 13 % naisista kertoo kokeneensa moninkertaisia orgasmeja.

Katso myös

Aiheesta muualla

Malline:Link GA Malline:Link FA