Ero sivun ”Islamabad” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
p Botti poisti linkin tiedostoon "Blue_area_islamabad.jpeg", koska käyttäjä Cecil on poistanut tiedoston Commonsista.
Rivi 1: Rivi 1:
[[Kuva:PakistanIslamabad.png|thumb|Islamabadin hallintoalueen sijainti]]
[[Kuva:PakistanIslamabad.png|thumb|Islamabadin hallintoalueen sijainti]]

[[Kuva:Blue area islamabad.jpeg|thumb|250px|Islamabadin kauppakeskittymä, ''Blue Area''.]]


'''Islamabad''' (urduksi: اسلام آباد, merkitys: “Islamin kaupunki”) on [[Pakistan]]in pääkaupunki. Se sijaitsee Potoharin tasangolla, Margallakukkuloiden juurella [[Punjab]]in ja [[Luoteismaakunta|Luoteismaakunnan]] rajalla. Pääkaupunkialue muodostaa oman hallintoalueensa Islamabad Capital Territoryn (ITC) eikä se kuulu hallinnollisesti mihinkään maakuntaan. Nopeasti kasvavan kaupungin asukasluku on noin 900&nbsp;000.<ref>http://www.islamabad.net/info.htm</ref>
'''Islamabad''' (urduksi: اسلام آباد, merkitys: “Islamin kaupunki”) on [[Pakistan]]in pääkaupunki. Se sijaitsee Potoharin tasangolla, Margallakukkuloiden juurella [[Punjab]]in ja [[Luoteismaakunta|Luoteismaakunnan]] rajalla. Pääkaupunkialue muodostaa oman hallintoalueensa Islamabad Capital Territoryn (ITC) eikä se kuulu hallinnollisesti mihinkään maakuntaan. Nopeasti kasvavan kaupungin asukasluku on noin 900&nbsp;000.<ref>http://www.islamabad.net/info.htm</ref>

Versio 5. joulukuuta 2008 kello 20.50

Islamabadin hallintoalueen sijainti


Islamabad (urduksi: اسلام آباد, merkitys: “Islamin kaupunki”) on Pakistanin pääkaupunki. Se sijaitsee Potoharin tasangolla, Margallakukkuloiden juurella Punjabin ja Luoteismaakunnan rajalla. Pääkaupunkialue muodostaa oman hallintoalueensa Islamabad Capital Territoryn (ITC) eikä se kuulu hallinnollisesti mihinkään maakuntaan. Nopeasti kasvavan kaupungin asukasluku on noin 900 000.[1]

Ilmasto

Islamabad sijaitsee lauhkealla vyöhykkeellä n. 500 m:n korkeudella merenpinnasta. Kesä-heinäkuussa päivälämpötilat nousevat usein yli 40 asteen ja vuorokauden keskilämpötilakin nousee yli 30°C. Joulu-tammikuun keskilämpötila on n. 10°C. Yöllä on tuolloin keskimäärin pari lämpöastetta, mutta mittari saattaa painua myös muutaman asteen pakkasen puolelle. Aurinkoisina päivinä on talvellakin melko lämmintä.

Puolet vuotuisesta sademäärästä saadaan yleensä heinä-elokuussa monsuunisateina. Molempina kuukausina sataa tuolloin keskimäärin n. 250 mm. Kuivimpia kuukausia ovat loka- ja marraskuu, jolloin vettä saadaan vain 10-20 mm.[2] Islamabadissa ei sada lunta, mutta rajut raekuurot ovat yleisiä. Lunta tulee sen sijaan viereisillä Margallakukkuloilla ja pitempiaikainen, jopa toista metriä paksu lumipeite saadaan Murreen kukkuloilla noin tunnin ajomatkan päässä Islamabadista.

Islamabad on maanjäristysaluetta. Viimeksi voimakas maanjäristys koettiin 8. lokakuuta 2005, jolloin kaupunkia vavisuttaneen järistyksen voimakkuus oli 7,6 richterin asteikolla. Monet kaupungin rakennukset vaurioituvat ja muutama tuhoutui täysin. Järistyksen keskus oli kuitenkin 80 km:n päässä Pakistanin hallinoimassa Kashmirissa, jossa tuho oli mittavaa.

Historia

Islamabadin historia on lyhyt. Pakistanin itsenäistyttyä (1947) sen pääkaupungiksi tuli aluksi Karachi, joka on maan suurin kaupunki ja sen liike-elämän keskus. Pääkaupunki haluttiin kuitenkin keskemmälle maata ja lähemmäs Keski-Aasian perinteisiä muslimialueita. Uuden, varta vasten hallintokaupungiksi rakennettavan pääkaupungin paikka valittiin vuonna 1958 kenraali Auyb Khanin valtakaudella. Suunnittelutyö annettiin kreikkalaiselle Constantinos A. Doxiadisin arkkitehtitoimistolle, joka laati kaupungille ruutukaavaan perustuvan asemakaavan. Kantavana ideana oli tehdä uudesta pääkaupungista puutarhakaupunki, jossa olisi laajoja viheralueita ja puistokatuja. Asuintalot olisivat lähinnä pientaloja ja korkeat rakennukset, jotka olisivat lähinnä toimistorakennuksia, keskitettäisiin Khyaban-e-Quaid-e-Azamin valtaväylän varrelle. Margallakukkulat olisivat luonnosuojelualuetta. Tulevia liikenneruuhkia torjuttaisisiin ennakolta rakentamalla valtaväylät leveiksi ja sijoittamalla eri toiminnot omille alueilleen. Kaupunki jaettiin kahdeksaan alueeseen (engl. zones). 1960-luvulla Islamabadia alettiin rakentaa, ja virallisesti sitä tuli pääkaupunki vuonna 1967. Väliaikaisena pääkaupunkina toimi Rawalpindi, joka alkuperäisen suunnitelman mukaan piti liitettämän Islamabadiin.lähde? Tästä kuitenkin luovuttiin.

Islamabadin rakennustyö jatkuu yhä, pitkälti alkuperäisen suunnitelman puitteissa. Kasvuvauhdin kiihtyessä on asemakaavaan kuitenkin jouduttu tekemään muutoksia ja viheralueet ovat kutistuneet. Alun perin Islamabad sijaitsi noin viidentoista kilometrin päässä 1 400 000 asukkaan ikivanhasta Rawalpindin kaupungista, mutta vähitellen Islamabadin rakennustyön edistyessä kaupungit tulevat yhtymään, vaikka pysyisivätkin hallinnollisesti erillään.lähde? Rawalpindiä ja Islambadia kutsutaankin usein yhteisnimellä Twin Cities (suom. 'Kaksoskaupungit').

Väestö

Islamabadin väestö muodostui alun perin lähes kokonaan muualta Pakistanista muuttaneista hallintovirkamiehistä perheineen. Nykyään kaupungissa asuu myös enenevässä määrin liikemiehiä. Rawalpindistä ja Punjabin maaseudulta kaupunkiin on muuttanut punjabilaisia ja pakolaisina on tullut enemmän tai vähemmän pysyvästi suurehko määrä afgaaneja. Ulkomaalaiset diplomaatit, liikemiehet ja kansainvälisissä järjestöissä työskentelevät henkilöt muodostavat merkittävän osan kaupungian asujaimistosta. Virallisia kieliä ovat urdu ja englanti. Monen islamabadilaisen varsinainen äidinkieli on punjabi tai pashto.

Pakistan on islamilainen maa ja Islamabadinkin väestöstä 97 % on muslimeita. Kristittyjä, hinduja ja muita on yhteensä 3 %.

Väestönkehitys:

vuosi asukasluku 1998 805 000
1992 380 000
1982 210 000
1978 165 000
1972 76 000

Hallinto

Islamabad Capital Territory (ICT) on perustuslain mukaan suoraan valtionhallinnon alainen samaan tapaan kuin maan neljä maakuntaa Punjab, Sindh, Balochistan ja Luoteinen rajamaakunta. Presidentin edustajana valtaa käyttää hallintovirkamies, jonka titteli on Chief Commissioner.[3]

Islamabadin kunnallinen toimielin on Capital Development Authority (CDA). Se on perustettu kesäkuussa 1960. Sen hallitukseen kuuluu nykyään puheenjohtaja ja neljä jäsentä. Jokaisella jäsenellä on vastuullaan useita eri direktoraatteja. CDA:n vastuualueisiin kuuluvat mm.rakentaminen, ympäristöasiat, yleinen turvallisuus, katujen ja teiden ylläpito, jätehuolto ja kaupungin laajentumis- ja kehittämissuunnitelmien laatiminen. [4]

Kaupunkirakenne

Islamabadin alueet

Kaupunki on jaettu kahdeksaan alueeseen (zones). Alueet puolestaan on jaettu sektoreiksi kutsuttuihin osiin, jotka ovat muodoltaan useimmiten neliömäisiä ja n. 2 km² kokoisia. Kukin sektori on lisäksi jaettu neljään alasektoriin. Kaupungissa on helppo suunnistaa, sillä sektorit on nimetty kirjain-numeroyhdistelmällä ja kadut risteävät suorakulmaisesti. Kussakin sektorissa on oma ostoskeskuksensa ja isohko viheralueensa pelikenttineen ja muine harrastusmahdollisuuksineen. Sektorien sisällä kadut on numeroitu, mutta niiden välisillä valtakaduilla on nimet. Tällä hetkellä sektoreita on olemassa D:stä I:hin,[5] joskin D-sektoreista ensimmäinen, D-12, on vasta rakenteilla. Sen on tarkoitus valmistua vuonna 2008. Margallan juurella sijaitsevassa sektorissa E-6 asuu paljon diplomaatteja ja muita ulkomaalaisia. Lisää E-sektoreita on suunnitteilla.

F-sektoreita on F-5:stä F-12:een. Sektori F-9 on kokonaan varattu Fatima Jinnah -puistolle, muutoin F-sektoreissa on enimmäkseen asuintaloja, teknologia-yrityksiä ja laadukkaita kauppakeskuksia. Sektorissa F-3 sijaitsee viiden tähden Marriott-hotelli. Myös G-sektoreita on valmiina G-5:stä G-12:een. Lisää on tulossa. Sektorissa G-5 sijaitsevat mm. suuri kongressikeskus Convention Center, Serena hotelli, joka on toinen kaupungin kahdesta viiden tähden hotellista, ja lähetystöalue. Levottomuuksistaan kuuluisa Punainen moskeija (Lal Masjid), sijaitsee sektorissa G-6.

H-sektoreissa on enimmäkseen erilaisia korkeakouluja ja muita opinahjoja sekä sairaaloita ja terveyspalveluita tarjoavia laitoksia. Useimmat I-sektorit varattu teollisuudelle. Toistaiseksi I-sektori on suurimmalta osin rakentamaton.

Tyypillinen islamabadilainen osoite on esimerkiksi tällainen: 23, Street 3, G-10/2, mikä tarkoittaa että osoite sijaitsee sektorin G 10 alasektorissa 2, kolmoskadun numerossa 23.

Sektoriruudukon halkaisee näyttävästi pitkä ja leveä korkeiden toimisto- ja liikerakennusten reunustama Khyaban-e-Quaid-e-Azam eli Jinnah Avenue, joka tunnetaan paremmin nimellä Blue Area (suom. 'Sininen alue'). Nimi johtuu siitä, että alue oli piirretty sinisellä värillä alkuperäiseen kaupunkisuunnitelmaan.lähde? Valtaväylä johtaa näyttävästi suoraan kohti hallinnollisella alueella sijaitsevaa presidentin palatsia.

Arkkitehtuuri

Islamabad on rakennettu historialliselle kulttuurialueelle, lähelle Indusvirtaa, Kabulista Lahoren kautta Delhiin johtavan vanhan Grand Trunk Road-tien varrelle. Itse kaupungin alle on kuitenkin jäänyt vain alkeellisia pikkukyliä eikä Islamabadissa näin ollen ole lainkaan vanhoja rakennuksia.

Ehkä tärkein Islamabadin arkkitehtonisista nähtävyyksistä on Saudi-Arabian kuningas Faisalin lahjoittama moskeija, Shah Faisal Masjid. Se on rakennettu valkoisesta marmorista muistuttamaan kahdeksankulmaista beduiinitelttaa ja on kooltaan yksi maailman suurimmista moskeijoista. Moskeijan sijainti avaralla paikalla Margallakukkuloiden juurella korostaa vaikutusta.Itse moskeijan korkeus on 40 m ja sen neljä minareettia kohoavat 90 metrin korkeuteen. Pääsaliin mahtuu 10 000 rukoilijaa ja pihalle 64 000 lisää. Kompleksiin kuuluu lisäksi kirjasto ja pihan alle sijoittuvia Islamilaisen yliopiston tiloja.[6]

Pakistanin Parlamentti, takana Aiwan-e-Sadr

Hallinnollisella sektorilla on useita monumentaalirakennuksia. Pääministerin sihteeristön suunnittelija on hakenut innoituksensa paikallisesta perinteestä. Vieressä samaisella Constitution Avenuella kohoava korkeimman oikeuden rakennus on japanilaisen arkkitehtitoimiston suunnittelema huippumoderni luomus. Presidentin palatsi (Aiwan-e-Sadr) ja Louis Kahnin suunnittelema parlamenttirakennus puolestaan ovat arkkitehtuuriltaan yksinkertaisia, suorastaan vaatimattoman näköisiä rakennuksia.

Blue Arean pilvenpiirtäjistä mainittakoon erikseen Saudi-Pak Tower, jossa islamilainen ja moderni arkkitehtuuri yhdistyvät tyylikkäästi. Rakennuksessa on mm. useiden YK-järjestöjen toimistot. F-8 sektoriin Blue Arealle on parhaillaan rakenteilla uusi maamerkki: Centaurus-kompleksi, johon tulee mm. 37-kerroksinen 7 tähden hotelli, viisikerroksinen kauppakeskus,loistoasuntoja ja toimistoja. Rakennuksen on tarkoitus valmistua vuonna 2010. [7] Toistaiseksi paikalla on vain jättimäinen kuoppa.

Monet lähetystöalueen lähetystöistä ovat niin ikään vaikuttavia nähtävyyksiä paitsi arkkitehtuurinsa myös massiivisten turvatoimiensa takia.lähde? Lähetystöalueella liikkuminen on turvallisuussyistä luvanvaraista. Islamabadin asuinrakennukset ovat enimmäkseen isoja omakotitaloja, sillä suuri osa Islamabadin asujamistosta on hyvin toimeen tulevaa väkeä.lähde? Uusille sektoreille rakennetaan kuitenkin enenevässä määrin myös kerrostaloja.

Ympäristö

Islamabad on hyvin vehreä ja pakistanilaisittain siisti kaupunki [8]. Leveitä puistokatuja ja isoja viheralueita on alkuperäisessä suunnitelmassa paljon, mutta ne näyttävät vähitellen hupenevan kaavauudistusten yhteydessä.

Ilmanlaatu on myös pysynyt hyvänä, sillä Islamabadissa ei ole raskasta teollisuutta, tasangolla pääsevät tuulet puhaltamaan ja ympärillä ovat metsäiset vuoret. Kun tuuli puhaltaa Rawalpindistä päin, saastepilvi ulottuu kuitenkin Islamabadiin asti ja saastumista lisää myös nopeasti kasvava liikenne. Kaupungin lähellä olevat kukkulat tarjoavat kaupunkilaisille vaihtelevia vaellusreittejä tai vain miellyttävän pakopaikan kesän painostavasta helteestä.lähde?

Shakar Parianin kukkulalta aukeaa upeat näköalat yli Islamabadin ja Rawal-tekojärven. Siellä on myös nykyaikaisesti järjestetty Lok Virsan kansanperinnemuseo (National Institute of Folk & Traditional Heritage), joka esittelee kattavasti Pakistanin monipuolista käsityöperinnettä ja maan eri heimojen elämää ja tapoja. [9] Suosittuja ovat myös Margallakukkuloilla sijaitsevat Daman-e-Kohin ja Pir Sohawan näköalapaikat ravintoloineen. Näihin pääsee paitsi autolla myös sektorista F-3 lähtevää vaelluspolkua pitkin. Daman-e-Koh sijaitsee nioin 1000 metrin korkeudessa ja Margallan korkein kohta on1600 metrissä. Näistä kukkuloista katsotaan Himalaja-vuoriston alkavan.

Islamabadin nähtävyyksiin luetaan myös muinaisen Gandhara-kulttuurin keskuspaikka ja arkeologisista kaivauksistaan tunnettu Taxila, joka sijaitsee 35 km Islamabadista pohjoiseen. Gandharakulttuuri alkoi viidennellä vuosisadalla eaa. ja kehittyi korkealle tasolle. Buddhalaisuus kukoisti siellä tuhannen vuoden ajan ennen islamin tuloa 700-luvulla jaa. Taxilan museossa on nähtävillä mm. Buddhan patsaita tuolta ajalta ja ympäristössä on kaivettu esiin kaupunkien pohjia, luostarinraunioita ja lukuisia stupia.

Lähteet

  1. http://www.islamabad.net/info.htm
  2. Average Conditions:Islamabad, Pakistan BBC. Viitattu 13.9. 2007. (englanniksi)
  3. Islamabad Capital Territory Pakistan Government. Viitattu 13.10.2007. (englanniksi)
  4. CDAaboutus/history Pakistan Government. Viitattu 13.10.2007. (englanniksi)
  5. Guide Map of the Islamabad Capital Development Authority, Islamabad. Viitattu 13.9. 2007. (englanniksi)
  6. Shah Faisal Mosque Islamic Architecture (IAORG). Viitattu 13.9. 2007. (englanniksi)
  7. Centaurus Centaurus. Viitattu 14.10. 2007. (englanniksi)
  8. Aamulehti Aamulehti. Viitattu 20.2.2008. (suomeksi)
  9. Lok Virsa lokvirsa. Viitattu 14.10. 2007. (englanniksi)

Aiheesta muualla

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Islamabad.
Viralliset sivut
Epäviralliset sivut