Ero sivun ”Hermiittinen matriisi” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
p Botti muokkasi: nl:Hermitische matrix
Ptbotgourou (keskustelu | muokkaukset)
p Botti muokkasi: zh:Hermite矩阵
Rivi 45: Rivi 45:
[[tr:Hermisyen matris]]
[[tr:Hermisyen matris]]
[[uk:Ермітова матриця]]
[[uk:Ермітова матриця]]
[[zh:埃尔米特矩阵]]
[[zh:Hermite矩阵]]

Versio 23. lokakuuta 2008 kello 19.26

Hermiittinen matriisi on neliömatriisi, jonka alkiot ovat kompleksilukuja ja joka on itsensä konjugaattinen transpoosi, eli alkio rivillä i ja sarakkeella j on alkion rivillä j ja sarakkeella i kompleksikonjugaatti:

Voidaan myös merkitä:

.

Esimerkiksi

on hermiittinen matriisi.

Selvästi hermiittisen matriisin päädiagonaalin alkiot ovat aina reaalilukuja. Matriisi, jonka kaikki alkiot ovat reaalilukuja, on hermiittinen vain jos se on symmetrinen matriisi, eli se on symmetrinen päädiagonaalin suhteen. Reaalinen symmetrinen matriisi on täten erikoistapaus hermiittisestä matriisista.

Jokainen hermiittinen matriisi on normaali, kuten spektraalilauseesta nähdään. Sen mukaan jokainen hermiittinen matriisi voidaan diagonalisoida unitaariseksi matriisiksi ja syntyneen matriisin alkiot ovat reaalilukuja. Siten nähdään kaksi keskeistä tulosta:

On siis mahdollistä löytää :n ortonormaali kanta, joka koostuu yksinomaan hermiittisen matriisin ominaisvektoreista.

Kahden hermiittisen matriisin summa on hermiittinen matriisi ja kääntyvän hermiittisen matriisin käänteismatriisi on hermiittinen. Hermiittisten matriisien A ja B tulo on hermiittinen vain jos matriisit kommutoivat, eli .

Hermiittiset n×n matriisit muodostavan reaalilukujen suhteen vektoriavaruuden, mutta ei kompleksilukujen suhteen. Tämän vektoriavaruuden dimensio on n2. (Yksi vapausaste päälävistäjän alkiota kohti ja kaksi vapausastetta lävistäjän yläpuolella olevaa alkiota kohti.) Jos hermiittisen matriisin kaikki ominaisarvot ovat positiivisia, matriisia kutsutaan positiivisesti definiitiksi. Jos taas kaikki ovat epänegatiivisia, on matriisi positiivisesti semidefiniitti.