Ero sivun ”Jana Novotná” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
YLEea (keskustelu | muokkaukset)
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 1: Rivi 1:
'''Jana Novotná''' (s. [[2. lokakuuta]] [[1968]] [[Brno]]ssa) on [[tšekki]]läinen entinen tennispelaaja. Hänet muistetaan parhaiten [[Wimbledonin tennisturnaus|Wimbledonin]] kaksinpelin voitosta vuonna [[1998]]. Hän oli myös erinomainen nelinpelipelaaja; hän voitti urallaan 12 Grand Slam -turnausta nelinpelissä ja neljä sekanelinpelissä.
'''Jana Novotná''' (s. [[2. lokakuuta]] [[1968]] [[Brno]], [[Tšekkoslovakia]]) on [[tšekki]]läinen entinen tennispelaaja. Hänen uransa suurin turnausvoitto kaksinpelissä on [[Wimbledonin tennisturnaus|Wimbledonin]] mestaruus vuodelta [[1998]]. Hän oli myös menestyksekäs nelinpelipelaaja. Novotná voitti 12 Grand Slam -turnausta nelinpelissä ja neljä sekanelinpelissä.


== Ura ==
Novotná aloitti ammattilaisuransa vuonna [[1986]]. Uransa alkuvaiheessa hänet tunnettiin ensisijaisesti menestyksestään nelinpelissä. Hän otti 1990-luvun alussa valmentajakseen nelinkertaisen Grand Slam -voittajan [[Hana Mandlíková]]n ja alkoi kehittää taitojaan kaksinpelissä.
=== 1980-luku ===
Novotná aloitti ammattilaisuransa vuonna [[1986]]. Tuona vuonna hän voitti kaksi ITF-tason kaksinpeliturnausta. Uransa alkuvaiheessa hänet tunnettiin ensisijaisesti menestyksestään nelinpelissä. WTA-tason kaksinpeliturnauksia hän voitti 1980-luvun loppuvuosina kaksi, [[Adelaide]]ssa joulukuussa [[1988]] ja [[Strasbourg]]issa toukokuussa [[1989]], kun nelinpeliturnausten voittoja tuli 14. Seitsemässä näistä turnauksista hänen parinaan oli [[Helena Suková]], neljässä [[Catherine Suire]], kahdessa [[Tine Scheuer-Larsen]] ja yhdessä [[Claudia Kohde-Kilsch]]. Sukován kanssa hän voitti vuonna 1989 Wimbledonin tennisturnauksen nelinpelin. [[Jim Pugh]]in kanssa Novotná voitti vuonna 1988 sekanelinpelin [[Australian avoin tennisturnaus|Australian avoimissa]] ja [[Yhdysvaltain avoin tennisturnaus|Yhdysvaltain avoimissa]] ja vuonna 1989 Australian avoimissa ja Wimbledonissa.


Novotná oli Tšekkoslovakian joukkueen jäsen maan voittaessa [[Fed Cup]]in vuonna 1988. Samana vuonna järjestetyissä [[Kesäolympialaiset 1988|Soulin olympialaisissa]] hän voitti nelinpelissä hopeaa Sukován kanssa.
Novotná pääsi ensimmäistä kertaa urallaan kaksinpelin Grand Slam -finaaliin vuoden [[1991]] [[Australian avoin tennisturnaus|Australian avoimissa]]. Hän hävisi [[Monica Seles]]iä vastaan pelatun finaaliottelun kolmessa erässä.


=== 1990–1993 ===
Kaksi vuotta myöhemmin hän selviytyi Wimbledonin kaksinpelin loppuotteluun, jossa hän kohtasi [[Steffi Graf]]in. Hävittyään niukasti ottelun ensimmäisen erän, hän pelasi jatkossa lähes virheetöntä peliä ja johti ratkaisevaa kolmatta erää jo 4-1 ja meneillään ollutta syöttövuoroaan 40-15. Hänen pelinsä kuitenkin herpaantui ja hän alkoi tehdä paljon ns. helppoja virheitä. Graf voitti putkeen ottelun seuraavat viisi peliä ja otti turnausvoiton. Novotná puhkesi kyyneliin ottelun palkintojenjakoseremonian aikana ja itki Kentin herttuattaren olkapäätä vasten. Herttuatar lohdutti häntä sanomalla olevansa varma, että Novotná voittaa turnauksen vielä jonakin päivänä.
1990-luvun alussa Novotná sai valmentajakseen [[Hana Mandlíková]]n. Hänen nelinpeliparinaan jatkoi vielä suurimman osan kaudesta [[1990]] Helena Suková, jonka kanssa hän voitti tuolloin Australian avointen, [[Ranskan avoin tennisturnaus|Ranskan avointen]] ja Wimbledonin nelinpelin mestaruuden. He voittivat kauden aikana yhdessä myös viisi muuta nelinpeliturnausta. Novotná ja Suková pelasivat nelinpelin loppuottelussa myös Yhdysvaltain avoimissa, mutta mestaruuden veivät silloin [[Gigi Fernández]] ja [[Martina Navrátilová]].


Novotná pääsi ensimmäistä kertaa urallaan kaksinpelin Grand Slam -loppuotteluun vuoden [[1991]] Australian avoimissa. Hän hävisi ottelun [[Monica Seles]]iä vastaan. Ensimmäisen erän voitti Novotná 7–5, mutta kaksi seuraavaa menivät Selesille selvin luvuin. Novotná voitti vuonna 1991 kaksi kaksinpeliturnausta, edellisvuonna hän oli ottanut yhden kaksinpelin turnausvoiton. Nelinpelissä hän voitti kaudella 1991 kahdeksan turnausta, joista kolme Gigi Fernándezin kanssa, jonka kanssa hän oli voittanut myös yhden turnauksen edelliskaudella. Fernández ja Novotná voittivat yhdessä muun muassa Ranskan avointen nelinpelin 1991, jonka loppuottelussa he voittivat [[Larisa Neiland]]in ja [[Natasha Zvereva]]n, jotka Novotná oli voittanut aiemmin Sukován kanssa 1989 Wimbledonin ja 1990 Ranskan avointen loppuotteluissa. He olivat myös häviävänä osapuolena Australian avointen ja Wimbledonin nelinpelin loppuotteluissa, joista Wimbledonin voiton veivät juuri Neiland ja Zvereva. Vuoden 1991 Yhdysvaltain nelinpelin loppuottelussa Novotná pelasi Neilandin parina ja he hävisivät mestaruuden [[Pam Shriver]]ille ja Zverevalle.
Vei neljä vuotta ennen kuin Novotná selviytyi uudelleen Wimbledonin finaaliin, jossa hän kohtasi nuoren [[Martina Hingis]]in. Novotná hallitsi ottelun ensimmäistä erää ja voitti sen luvuin 6-2. Hän hävisi kuitenkin ottelun lopulta luvuin 2-6, 6-3, 6-3. Novotná voitti vuoden [[1997]] lopussa järjestetyn WTA-kiertueen mestaruusturnauksen ja oli kaksinpelin maailmanlistalla sijalla kaksi.


Kaudella [[1992]] Novotná voitti seitsemän nelinpeliturnausta, kaikki Larisa Neilandin kanssa, jonka kanssa hän oli ottanut yhden turnausvoiton kaudella 1991, ja kaudella 1993 viisi nelinpeliturnausta, kolme Neilandin kanssa. Kaudella 1992 Novotná ja Neiland pelasivat Wimbledonin ja Yhdysvaltain avointen loppuotteluissa, mutta hävisivät molemmilla kerroilla entisille nelinpelipareilleen Zverevalle ja Gigi Fernándezille, ja 1993 Ranskan avointen ja Yhdysvaltain avointen nelinpelin loppuotteluissa, jolloin voittajina olivat jälleen Fernández ja Zvereva. Kaksinpelissä Novotná voitti 1993 kaksi turnausta, mattoalustalla pelatut turnaukset [[Brighton]]issa ja [[Osaka]]ssa, ja pelasi ensimmäisen kerran urallaan Wimbledonin loppuottelussa, jossa kohtasi [[Steffi Graf]]in. Hän hävisi niukasti ottelun ensimmäisen erän, voitti seuraavan ja johti ratkaisevaa kolmatta erää jo 4–1 ja syöttövuoroaan tuossa tilanteessa 40–15. Graf voitti kuitenkin viisi peliä putkeen ja vei mestaruuden.
Novotnán Wimbledon-voitto tuli viimein vuonna 1998. Lyötyään [[Venus Williams]]in puolivälierässä, hän sai revanssin vuodentakaisesta tappiostaan voittamalla Martina Hingisin semifinaalissa. Finaalissa vastaan tuli toinen veteraani, [[Nathalie Tauziat]], jonka Novotná voitti suoraan kahdessa erässä.


=== 1994–1999 ===
Novotná oli [[Tšekkoslovakia]]n joukkueen jäsen maan voittaessa [[Fed Cup]]in vuonna [[1988]]. Samana vuonna järjestetyissä [[Kesäolympialaiset 1988|Soulin olympialaisissa]] hän voitti nelinpelissä hopeaa ja [[Kesäolympialaiset 1996|Atlantan olympialaisissa]] vuonna [[1996]] hän voitti pronssia kaksinpelissä.
Novotnán nelinpeliparina oli kausina [[1994]]–[[1996]] useimmiten [[Arantxa Sánchez Vicario]]. He voittivat näinä vuosina yhdessä yhteensä 14 nelinpeliturnausta, viisi vuonna 1994, yhtä monta vuonna [[1995]] ja neljä vuonna 1996. Novotná voitti myös neljä muuta nelinpeliturnausta näiden vuosien välillä. Sánchez Vicarion kanssa hänen suurimmat voittonsa olivat Yhdysvaltain avointen nelinpelin voitto vuonna 1994 ja Australian avointen ja Wimbledonin nelinpelimestaruudet vuonna 1995. Yhdysvaltain avointen loppuottelussa he voittivat [[Katerina Maleeva]]n ja [[Robin White]]n, Australian avointen ja Wimbledonin loppuotteluissa Gigi Fernándezin ja Natalia Zverevan. Fernández ja Zvereva voittivat puolestaan Novotnán ja Sánchez Vicarion vuoden 1994 Ranskan avointen ja Wimbledonin nelinpelin loppuotteluissa ja 1996 Yhdysvaltain avointen loppuottelussa. Vuonna 1996 Novotná voitti voitti Helena Sukován kanssa toistamiseen nelinpelin olympiahopeaa. Olympiakultaa voittivat Gigi Fernández ja Mary Joe Fernandez.


Kaksinpelissä Novotná voitti vuonna 1994 kolme turnausta, kaikki mattoalustalla, 1995 yhden mattoalustalla pelatun turnauksen ja 1996 neljä turnausta, kolme mattoalustalla yhden massakentällä pelatun. 1996 hän voitti myös toisen olympiamitalin, kaksinpelin pronssia, voitettuaan pronssiottelussa Mary Joe Fernandezin suoraan kahdessa erässä. Vuonna [[1997]] Novotná pelasi toisen kerran urallaan Wimbledonin kaksinpelin loppuottelussa, jossa hän kohtasi [[Martina Hingis]]in. Novotná hallitsi ottelun ensimmäistä erää ja voitti sen luvuin 6-2. Kaksi seuraavaa hän kuitenkin hävisi 3–6, 3–6. Tuona vuonna hän voitti neljä kaksinpeliturnausta, mukaan luettuna kauden lopussa järjestetyn WTA-kiertueen mestaruusturnauksen, nousi heinäkuussa, Wimbledonin jälkeen, kaksinpelin maailmanlistalla sijalle kaksi, joka oli hänen uransa paras sijoitus.
Novotná lopetti ammattilaisuransa vuonna [[1999]]. Hän voitti urallaan 24 turnausta kaksinpelissä ja 76 nelinpelissä. Hänet valittiin International Tennis Hall of Fameen vuonna [[2005]].


Novotnán Wimbledon-mestaruus tuli kolmannella loppuottelukerralla vuonna 1998. Lyötyään [[Venus Williams]]in puolivälierissä, hän otti revanssin vuoden takaisesta tappiostaan, kun hän voitti Martina Hingisin välierissä. Loppuottelussa vastaan tuli [[Nathalie Tauziat]], jonka Novotná voitti suoraan kahdessa erässä. Kauden aikana hän voitti myös kolme muuta kaksinpeliturnausta. Helmikuussa [[1999]] Novotná voitti [[Hannover]]issa pelatun turnauksen loppuottelussa Venus Williamsin luvuin 6–4, 6–4. Turnausvoitto oli hänen uransa viimeinen kaksinpelissä.
==Grand Slam -finaalit kaksinpelissä==

Nelinpelissä Novotnán pareina olivat hänen uransa viimeisinä kausina useimmiten [[Lindsay Davenport]] ja Martina Hingis. Davenportin kanssa hän voitti yhteensä viisi turnausta, yhden vuonna 1995 ja neljä vuonna 1997, mukaan lukien Yhdysvaltain avointen nelinpelin. Hingisin kanssa hän voitti kaksi turnausta vuonna 1997, viisi vuonna 1998 ja yhden vuonna 1999. Kolme vuoden 1998 nelinpelin turnausvoitoista tulivat Grand Slam -turnauksista. Hingis ja Novotná voittivat sinä vuonna Ranskan avointen, Wimbledonin ja Yhdysvaltain avointen nelinpelin. Lisäksi hän voitti kaudella 1998 yhden ja 1999 kaksi nelinpeliturnausta muiden pelaajien kanssa.

=== Uran yhteenvero ===
Novotná lopetti ammattilaisuransa vuonna 1999. Hän voitti urallaan 24 WTA-tason turnausta kaksinpelissä ja 76 nelinpelissä. Hänet valittiin [[International Tennis Hall of Fame]]en vuonna [[2005]].

==Grand Slam -loppuottelut kaksinpelissä==


===Yksi voitto===
===Yksi voitto===
Rivi 25: Rivi 36:
|'''Tulos'''
|'''Tulos'''
|-
|-
|1998 || Wimbledon || [[Nathalie Tauziat]] || 6-4, 7-6
|1998 || Wimbledon || [[Nathalie Tauziat]] || 6–4, 7–6
|}
|}


===Kolme finaalitappiota===
===Kolme tappiota===
{| cellpadding="3" cellspacing="0" border="1" style="font-size: 95%; border: #aaa solid 1px; border-collapse: collapse;"
{| cellpadding="3" cellspacing="0" border="1" style="font-size: 95%; border: #aaa solid 1px; border-collapse: collapse;"
|- bgcolor="#eeeeee"
|- bgcolor="#eeeeee"
Rivi 36: Rivi 47:
|'''Tulos'''
|'''Tulos'''
|-
|-
| 1991 || Australian avoimet || [[Monica Seles]] || 5-7, 6-3, 6-1
| 1991 || Australian avoimet || [[Monica Seles]] || 7–5, 3–6, 1–6
|-
|-
| 1993 || Wimbledon || [[Steffi Graf]] || 7-6, 1-6, 6-4
| 1993 || Wimbledon || [[Steffi Graf]] || 6–7, 6–1, 4–6
|-
|-
| 1997 || Wimbledon || [[Martina Hingis]] || 2-6, 6-3, 6-3
| 1997 || Wimbledon || [[Martina Hingis]] || 6–2, 3–6, 3–6
|}
|}


== Aiheesta muualla ==
== Aiheesta muualla ==
* [http://www.sonyericssonwtatour.com/2/players/playerprofiles/PlayerBio.asp?PlayerID=140029 Jana Novotná WTA:n verkkosivuilla]
* [http://www.tennisfame.com/enshrinees/novotna.html Esittely Internatonal Tennis Hall of Famen sivuilla]
* [http://www.tennisfame.com/famer.aspx?pgID=867&hof_id=225 Esittely Internatonal Tennis Hall of Famen sivuilla]
* [http://yle.fi/elavaarkisto/?s=s&g=3&ag=19&t=&a=6028 YLE Elävä arkisto: Steffi Graf - Jana Novotná 1993]
* [http://yle.fi/elavaarkisto/?s=s&g=3&ag=19&t=&a=6028 YLE Elävä arkisto: Steffi Graf Jana Novotná 1993]



[[Luokka:Tšekkiläiset tennispelaajat|Novotná, Jana]]
[[Luokka:Tšekkiläiset tennispelaajat|Novotná, Jana]]

Versio 12. syyskuuta 2008 kello 17.45

Jana Novotná (s. 2. lokakuuta 1968 Brno, Tšekkoslovakia) on tšekkiläinen entinen tennispelaaja. Hänen uransa suurin turnausvoitto kaksinpelissä on Wimbledonin mestaruus vuodelta 1998. Hän oli myös menestyksekäs nelinpelipelaaja. Novotná voitti 12 Grand Slam -turnausta nelinpelissä ja neljä sekanelinpelissä.

Ura

1980-luku

Novotná aloitti ammattilaisuransa vuonna 1986. Tuona vuonna hän voitti kaksi ITF-tason kaksinpeliturnausta. Uransa alkuvaiheessa hänet tunnettiin ensisijaisesti menestyksestään nelinpelissä. WTA-tason kaksinpeliturnauksia hän voitti 1980-luvun loppuvuosina kaksi, Adelaidessa joulukuussa 1988 ja Strasbourgissa toukokuussa 1989, kun nelinpeliturnausten voittoja tuli 14. Seitsemässä näistä turnauksista hänen parinaan oli Helena Suková, neljässä Catherine Suire, kahdessa Tine Scheuer-Larsen ja yhdessä Claudia Kohde-Kilsch. Sukován kanssa hän voitti vuonna 1989 Wimbledonin tennisturnauksen nelinpelin. Jim Pughin kanssa Novotná voitti vuonna 1988 sekanelinpelin Australian avoimissa ja Yhdysvaltain avoimissa ja vuonna 1989 Australian avoimissa ja Wimbledonissa.

Novotná oli Tšekkoslovakian joukkueen jäsen maan voittaessa Fed Cupin vuonna 1988. Samana vuonna järjestetyissä Soulin olympialaisissa hän voitti nelinpelissä hopeaa Sukován kanssa.

1990–1993

1990-luvun alussa Novotná sai valmentajakseen Hana Mandlíkován. Hänen nelinpeliparinaan jatkoi vielä suurimman osan kaudesta 1990 Helena Suková, jonka kanssa hän voitti tuolloin Australian avointen, Ranskan avointen ja Wimbledonin nelinpelin mestaruuden. He voittivat kauden aikana yhdessä myös viisi muuta nelinpeliturnausta. Novotná ja Suková pelasivat nelinpelin loppuottelussa myös Yhdysvaltain avoimissa, mutta mestaruuden veivät silloin Gigi Fernández ja Martina Navrátilová.

Novotná pääsi ensimmäistä kertaa urallaan kaksinpelin Grand Slam -loppuotteluun vuoden 1991 Australian avoimissa. Hän hävisi ottelun Monica Selesiä vastaan. Ensimmäisen erän voitti Novotná 7–5, mutta kaksi seuraavaa menivät Selesille selvin luvuin. Novotná voitti vuonna 1991 kaksi kaksinpeliturnausta, edellisvuonna hän oli ottanut yhden kaksinpelin turnausvoiton. Nelinpelissä hän voitti kaudella 1991 kahdeksan turnausta, joista kolme Gigi Fernándezin kanssa, jonka kanssa hän oli voittanut myös yhden turnauksen edelliskaudella. Fernández ja Novotná voittivat yhdessä muun muassa Ranskan avointen nelinpelin 1991, jonka loppuottelussa he voittivat Larisa Neilandin ja Natasha Zverevan, jotka Novotná oli voittanut aiemmin Sukován kanssa 1989 Wimbledonin ja 1990 Ranskan avointen loppuotteluissa. He olivat myös häviävänä osapuolena Australian avointen ja Wimbledonin nelinpelin loppuotteluissa, joista Wimbledonin voiton veivät juuri Neiland ja Zvereva. Vuoden 1991 Yhdysvaltain nelinpelin loppuottelussa Novotná pelasi Neilandin parina ja he hävisivät mestaruuden Pam Shriverille ja Zverevalle.

Kaudella 1992 Novotná voitti seitsemän nelinpeliturnausta, kaikki Larisa Neilandin kanssa, jonka kanssa hän oli ottanut yhden turnausvoiton kaudella 1991, ja kaudella 1993 viisi nelinpeliturnausta, kolme Neilandin kanssa. Kaudella 1992 Novotná ja Neiland pelasivat Wimbledonin ja Yhdysvaltain avointen loppuotteluissa, mutta hävisivät molemmilla kerroilla entisille nelinpelipareilleen Zverevalle ja Gigi Fernándezille, ja 1993 Ranskan avointen ja Yhdysvaltain avointen nelinpelin loppuotteluissa, jolloin voittajina olivat jälleen Fernández ja Zvereva. Kaksinpelissä Novotná voitti 1993 kaksi turnausta, mattoalustalla pelatut turnaukset Brightonissa ja Osakassa, ja pelasi ensimmäisen kerran urallaan Wimbledonin loppuottelussa, jossa kohtasi Steffi Grafin. Hän hävisi niukasti ottelun ensimmäisen erän, voitti seuraavan ja johti ratkaisevaa kolmatta erää jo 4–1 ja syöttövuoroaan tuossa tilanteessa 40–15. Graf voitti kuitenkin viisi peliä putkeen ja vei mestaruuden.

1994–1999

Novotnán nelinpeliparina oli kausina 19941996 useimmiten Arantxa Sánchez Vicario. He voittivat näinä vuosina yhdessä yhteensä 14 nelinpeliturnausta, viisi vuonna 1994, yhtä monta vuonna 1995 ja neljä vuonna 1996. Novotná voitti myös neljä muuta nelinpeliturnausta näiden vuosien välillä. Sánchez Vicarion kanssa hänen suurimmat voittonsa olivat Yhdysvaltain avointen nelinpelin voitto vuonna 1994 ja Australian avointen ja Wimbledonin nelinpelimestaruudet vuonna 1995. Yhdysvaltain avointen loppuottelussa he voittivat Katerina Maleevan ja Robin Whiten, Australian avointen ja Wimbledonin loppuotteluissa Gigi Fernándezin ja Natalia Zverevan. Fernández ja Zvereva voittivat puolestaan Novotnán ja Sánchez Vicarion vuoden 1994 Ranskan avointen ja Wimbledonin nelinpelin loppuotteluissa ja 1996 Yhdysvaltain avointen loppuottelussa. Vuonna 1996 Novotná voitti voitti Helena Sukován kanssa toistamiseen nelinpelin olympiahopeaa. Olympiakultaa voittivat Gigi Fernández ja Mary Joe Fernandez.

Kaksinpelissä Novotná voitti vuonna 1994 kolme turnausta, kaikki mattoalustalla, 1995 yhden mattoalustalla pelatun turnauksen ja 1996 neljä turnausta, kolme mattoalustalla yhden massakentällä pelatun. 1996 hän voitti myös toisen olympiamitalin, kaksinpelin pronssia, voitettuaan pronssiottelussa Mary Joe Fernandezin suoraan kahdessa erässä. Vuonna 1997 Novotná pelasi toisen kerran urallaan Wimbledonin kaksinpelin loppuottelussa, jossa hän kohtasi Martina Hingisin. Novotná hallitsi ottelun ensimmäistä erää ja voitti sen luvuin 6-2. Kaksi seuraavaa hän kuitenkin hävisi 3–6, 3–6. Tuona vuonna hän voitti neljä kaksinpeliturnausta, mukaan luettuna kauden lopussa järjestetyn WTA-kiertueen mestaruusturnauksen, nousi heinäkuussa, Wimbledonin jälkeen, kaksinpelin maailmanlistalla sijalle kaksi, joka oli hänen uransa paras sijoitus.

Novotnán Wimbledon-mestaruus tuli kolmannella loppuottelukerralla vuonna 1998. Lyötyään Venus Williamsin puolivälierissä, hän otti revanssin vuoden takaisesta tappiostaan, kun hän voitti Martina Hingisin välierissä. Loppuottelussa vastaan tuli Nathalie Tauziat, jonka Novotná voitti suoraan kahdessa erässä. Kauden aikana hän voitti myös kolme muuta kaksinpeliturnausta. Helmikuussa 1999 Novotná voitti Hannoverissa pelatun turnauksen loppuottelussa Venus Williamsin luvuin 6–4, 6–4. Turnausvoitto oli hänen uransa viimeinen kaksinpelissä.

Nelinpelissä Novotnán pareina olivat hänen uransa viimeisinä kausina useimmiten Lindsay Davenport ja Martina Hingis. Davenportin kanssa hän voitti yhteensä viisi turnausta, yhden vuonna 1995 ja neljä vuonna 1997, mukaan lukien Yhdysvaltain avointen nelinpelin. Hingisin kanssa hän voitti kaksi turnausta vuonna 1997, viisi vuonna 1998 ja yhden vuonna 1999. Kolme vuoden 1998 nelinpelin turnausvoitoista tulivat Grand Slam -turnauksista. Hingis ja Novotná voittivat sinä vuonna Ranskan avointen, Wimbledonin ja Yhdysvaltain avointen nelinpelin. Lisäksi hän voitti kaudella 1998 yhden ja 1999 kaksi nelinpeliturnausta muiden pelaajien kanssa.

Uran yhteenvero

Novotná lopetti ammattilaisuransa vuonna 1999. Hän voitti urallaan 24 WTA-tason turnausta kaksinpelissä ja 76 nelinpelissä. Hänet valittiin International Tennis Hall of Fameen vuonna 2005.

Grand Slam -loppuottelut kaksinpelissä

Yksi voitto

Vuosi Turnaus Vastustaja Tulos
1998 Wimbledon Nathalie Tauziat 6–4, 7–6

Kolme tappiota

Vuosi Turnaus Vastustaja Tulos
1991 Australian avoimet Monica Seles 7–5, 3–6, 1–6
1993 Wimbledon Steffi Graf 6–7, 6–1, 4–6
1997 Wimbledon Martina Hingis 6–2, 3–6, 3–6

Aiheesta muualla