Ero sivun ”Rhea (kuu)” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
SieBot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti lisäsi: ko:레아 (위성)
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 19: Rivi 19:
}}
}}


'''Rhea''' on [[Saturnus]]-planeetan toiseksi suurin kuu. Sen löysi [[Giovanni Domenico Cassini]] joulukuun 23. päivä vuonna [[1672]]. Rhea on saanut nimensä [[kreikkalainen mytologia|kreikkalaisen mytologian]] [[titaani (mytologia)|titaani]] [[Rhea]]n mukaan. Se on ensimmäinen kuu, jolla on havaittu olevan rengaskjärjestelmä ympärillä.
'''Rhea''' on [[Saturnus]]-planeetan toiseksi suurin kuu. Sen löysi [[Giovanni Domenico Cassini]] joulukuun 23. päivä vuonna [[1672]]. Rhea on saanut nimensä [[kreikkalainen mytologia|kreikkalaisen mytologian]] [[titaani (mytologia)|titaani]] [[Rhea]]n mukaan. Se on ensimmäinen kuu, jolla on havaittu olevan rengasjärjestelmä ympärillä.





Versio 8. syyskuuta 2008 kello 13.20

Rhea (kuu)
[[Tiedosto:Rhea, Voyager 1:en (NASA) kuvaamana|250px|]]
Löytäminen
Löytäjät Giovanni Domenico Cassini
Löytöaika 1672
Kiertoradan ominaisuudet
Planeetta Saturnus
Keskietäisyys 527 108 km
Eksentrisyys 0,0012583
Kiertoaika 4,518212 d
Inklinaatio 0,345°
Fyysiset ominaisuudet
Päiväntasaajan halkaisija 1528 km
Pinta-ala 7 300 000 km2
Massa 2.3166 × 1021 kg
Keskitiheys 1,2333 g/cm3
Painovoima pinnalla 0,264 m/s2
Pyörähdysaika 4,518212 d
Akselin kaltevuus
Albedo 0,65
Pinnan lämpötila alin: 53 K
ylin: 99 K
Kaasukehän ominaisuudet
Kaasunpaine

Rhea on Saturnus-planeetan toiseksi suurin kuu. Sen löysi Giovanni Domenico Cassini joulukuun 23. päivä vuonna 1672. Rhea on saanut nimensä kreikkalaisen mytologian titaani Rhean mukaan. Se on ensimmäinen kuu, jolla on havaittu olevan rengasjärjestelmä ympärillä.


Fyysiset ominaisuudet

Rhea on jäinen kappale, jonka keskitiheys on noin 1,233 g/cm³. Matala tiheys viittaa siihen, että kuu koostuu 25 %:sti erilaisista kivistä (keskitiheys 3,0 g/cm³) ja 75 %:sti vesijäästä (tiheys 1 g/cm³). Aiemmin epäiltiin, että kuun ydin koostuisi kivestä, mutta Cassini-luotaimen mittauksista on päätelty, että kuun rakenne on homogeeninen ja ydin on siten osittain jäätä.

Rhean pinta on erittäin kraatteroitunut. Kuun pinta voidaan jakaa kahteen eri alueeseen perustuen kraatteritiheyteen. Ensimmäinen alue koostuu kraattereista, joiden läpimitta on yli 40 km ja toinen, pääosin navoilla ja osittain päiväntasaajalla, kraattereista, joiden läpimitta on alle 40 km.

Renkaat

Voyager 1-luotaimen ohilennolla luotain havaitsi latautunutta elektroni-virtaa Saturnuksen magneettikentässä Rheaan päin, mutta havaintoja ei tutkittu sen tarkemmin. Vasta Cassinin ohilennon jälkeen alettiin kiinnittää ilmiöön huomiota, joka nosti epäilyksiä Rhean renkaista, jotka koostuisivat pienistä kappaleista. Kuusta otetuissa kuvissa ei kuitenkaan näkynyt merkkejä renkaista. NASA vahvisti renkaiden olemassaolon 6. maaliskuuta 2008 ilmestyneessä Science-tiedejulkaisussa.

Renkaat ovat luultavasti syntyneet Rhean ja pienemmän kappaleen törmäyksessä, joka on nostanut materiaa kuun pinnalta kiertämään sitä. Toinen mahdollinen selitys on, että Rhean lähelle on tullut pienempi Saturnuksen kiertolainen, joka on Rochen rajan ylityttään hajonnut kappaleiksi ja jäänyt kiertämään kuuta.

Tämä tähtitieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.