Ero sivun ”Amorphis” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Käyttäjän Nro92 (keskustelu) muokkaus 3931346 kumottiin - LASKEKAAPA
Rivi 31: Rivi 31:


== Historia ==
== Historia ==
Amorphiksen perustivat syksyllä 1990 kitaristi Esa Holopainen ja rumpali Jan Rechberger, ja pian mukaan liittyivät kitaristi-laulaja Tomi Koivusaari ja basisti Olli-Pekka Laine. Varhaisina aikoina yhtyeen tyylinä oli raskas ja perinteistä [[death metal]]ia varustettuna [[doom metal|doom]]- ja [[thrash metal]] -vaikutteilla sekä [[folk]]-tyylisillä melodioilla. Yhden demon ja EP:n jälkeen yhtye julkaisi ensimmäinen kokopitkän albumin, ''[[The Karelian Isthmus]]in'', joka käsitteli sanoituksiltaan pääosin erikoisesta [[keltti]]mytologianäkökulmasta katsottua Suomen sotahistoriaa, mutta samalla kappaleessa "The Pilgrimage" myös [[death metal]]ille tyypillistä [[okkultti]]-teemaa. ''The Karelian Isthmus'' levyn julkaisi [[Relapse Records]] 1993. Debyyttialbumi oli tyyliltään hyvin raskas ja jopa hieman nuhruinen, sillä Amorphiksen myöhemmin löytämä kokeileva ote ja äänimaailma puuttuivat vielä tuolloin.
Amorphiksen perustivat syksyllä 1990 kitaristi Esa Holopainen ja rumpali Jan Rechberger, ja pian mukaan liittyivät kitaristi-laulaja Tomi Koivusaari ja basisti Olli-Pekka Laine. Varhaisina aikoina yhtyeen tyylinä oli perinteistä [[death metal]]ia varustettuna [[doom metal|doom]]- ja [[thrash metal]] -vaikutteilla sekä [[folk]]-tyylisillä melodioilla. Yhden demon ja EP:n jälkeen yhtye julkaisi ensimmäinen kokopitkän albumin, ''[[The Karelian Isthmus]]in'', joka käsitteli sanoituksiltaan pääosin erikoisesta [[keltti]]mytologianäkökulmasta katsottua Suomen sotahistoriaa, mutta samalla kappaleessa "The Pilgrimage" myös [[death metal]]ille tyypillistä [[okkultti]]-teemaa. ''The Karelian Isthmus'' levyn julkaisi [[Relapse Records]] 1993. Debyyttialbumi oli tyyliltään hyvin raskas ja jopa hieman nuhruinen, sillä Amorphiksen myöhemmin löytämä kokeileva ote ja äänimaailma puuttuivat vielä tuolloin.
[[Image:Amorphis1992.jpg|vasen|thumb|200px|Amorphis vuonna 1992. Vasemmalla Tomi Koivusaari, keskellä Jukka Kolehmainen (Abhorrence-yhtyeestä) ja oikealla Esa Holopainen.]]
[[Image:Amorphis1992.jpg|vasen|thumb|200px|Amorphis vuonna 1992. Vasemmalla Tomi Koivusaari, keskellä Jukka Kolehmainen (Abhorrence-yhtyeestä) ja oikealla Esa Holopainen.]]



Versio 30. joulukuuta 2007 kello 01.44

Amorphis
Amorphis Tuska Open Air Metal Festivalissa vuonna 2006
Amorphis Tuska Open Air Metal Festivalissa vuonna 2006
Tiedot
Toiminnassa 1990–
Tyylilaji progressiivinen metalli
death metal
stoner metal
folk metal
Kotipaikka Suomi
Laulukieli englanti
Jäsenet

Tomi Joutsenlaulu
Esa Holopainenkitara
Tomi Koivusaari, kitara, laulu
Santeri Kalliokosketinsoittimet
Niclas Etelävuoribassokitara
Jan Rechbergerrummut

Entiset jäsenet

Pasi Koskinen, laulu (19962004)
Pekka Kasari, rummut (1996–2002)
Kim Rantala, kosketinsoittimet (19941998)
Kasper Mårtenson, kosketinsoittimet (19931994)
Olli-Pekka Laine, bassokitara (19921999)

Levy-yhtiö

Nuclear Blast2006
Relapse Records2003, 19912001
Virgin Records, 2003

Aiheesta muualla
amorphis.net

Amorphis on suomalainen progressiivista metallia esittävä yhtye, jonka musiikissa on folk metal -tyylisiä vaikutteita suomalaisesta mytologiasta etenkin kolmella ensimmäisella albumilla. Kalevala- ja Kanteletar-aiheisia kappaleita raskaalla soundilla esittävä Amorphis on saavuttanut mainetta ulkomaillakin. Yhtyeen musiikki on vaihdellut death metalista progressiiviseen metaliin. Pääasiassa Amorphis esittää raskaammankin antinsa melko melodisesti, ja laulutyyli vaihtelee puhtaasta "murinaan". Vaikka Amorphiksen tyyli on vaihdellut vuosien varrella, yhtye on lähes aina ollut tunnistettavissa hyvin alakuloisista ja erityisen folk-vivahteisista melodisista riffeistään.

Historia

Amorphiksen perustivat syksyllä 1990 kitaristi Esa Holopainen ja rumpali Jan Rechberger, ja pian mukaan liittyivät kitaristi-laulaja Tomi Koivusaari ja basisti Olli-Pekka Laine. Varhaisina aikoina yhtyeen tyylinä oli perinteistä death metalia varustettuna doom- ja thrash metal -vaikutteilla sekä folk-tyylisillä melodioilla. Yhden demon ja EP:n jälkeen yhtye julkaisi ensimmäinen kokopitkän albumin, The Karelian Isthmusin, joka käsitteli sanoituksiltaan pääosin erikoisesta kelttimytologianäkökulmasta katsottua Suomen sotahistoriaa, mutta samalla kappaleessa "The Pilgrimage" myös death metalille tyypillistä okkultti-teemaa. The Karelian Isthmus levyn julkaisi Relapse Records 1993. Debyyttialbumi oli tyyliltään hyvin raskas ja jopa hieman nuhruinen, sillä Amorphiksen myöhemmin löytämä kokeileva ote ja äänimaailma puuttuivat vielä tuolloin.

Amorphis vuonna 1992. Vasemmalla Tomi Koivusaari, keskellä Jukka Kolehmainen (Abhorrence-yhtyeestä) ja oikealla Esa Holopainen.

Yhtyeen toisella albumilla, Tales from the Thousand Lakes, musiikkityyli muuttui hieman doom metal -painotteisemmaksi, ja kappaleet perustuivat enemmänkin Suomen kansalliseepos Kalevalaan kuin debyyttilevyn kelttinäkökulmasta katsottuun syventyneempään Suomen sotahistorian pohdiskeluun. Melodiset elementit kasvoivat, Kasper Martenson aloitti kosketinsoittajana ja Kyyrian Ville Tuomi vieraili laulamassa puhtaita vokaaliosuuksia. Albumin suosio yllätti jopa Amorphiksen jäsenet, ja kansainvälisesti lähes 250 000 kappaletta vuoteen 2002 mennessä myynyttä Tales from the Thousand Lakesia pidetäänkin yleisesti suomalaisen raskaan metalin klassikkolevynä.[1]

Amorphiksen suosio kasvoi toisen levyn jälkeen, ja seuraavalla vuonna 1996 ilmestyneellä Elegyllä mukaan liittyi Koivusaaren rinnalle vakituiseksi laulajaksi Pasi Koskinen. Koskettimiin vaihtui Kim Rantala, ja rumpali Jan Rechbergerin tilalle tuli Stonesta tuttu Pekka Kasari. Elegyllä Amorphis karsi ensimmäisten levyjen doom metal -vivahteet pois, ja tyyli alkoi hiljalleen muuttua kohti myöhempää, progressiivista Amorphista, vaikkakin death metal -elementit olivat yhä vahvasti esillä. Murrosta kuvaa hyvin se, että albumilla on kaksi versiota "My Kantele" -kappaleesta, toinen särökitaroilla ja molempien laulajien laulamana, ja toinen kevyempänä versiona Koskisen puhtailla vokaaleilla. Elegyn sanoitukset perustuvat Kantelettaren runoihin. Elegy oli yksi ensimmäisistä suomalaisista progressiivisista metallilevyistä, ja sitä pidetäänkin yleisesti suomalaisen progressiivisen metallin klassikkolevynä.

1999 Amorphis julkaisi neljännen täyspitkän albumin Tuonelan, jolla tyyli muuttui radikaalisti, ja kosketinsoittaja vaihtui jälleen kerran. Mukana on vahvoja Kingston Wall -vaikutteita ja Sakari Kukon soittamat saksofoni ja huilu. Vokaalit ovat lähes kokonaan puhtaat death metalin jäädessä muutenkin taka-alalle.

2001 ilmestyi vieläkin kokeilevampi, jazzista vaikutteita ottanut Am Universum. Tätä seurannut Far from the Sun jäi viimeiseksi Elegyltä asti mukana olleelle Pasi Koskiselle. Koskisen motivaation puute ja halu keskittyä omiin projekteihinsa johti yhteispäätökseen teiden erkanemisesta kesän 2003 festivaalikiertueen jälkeen.

2006 julkaistiin seitsemäs täyspitkä Eclipse yhdessä uuden laulajan Tomi Joutsenen kanssa. Samalla Amorphis palasi takaisin Kalevala-aiheisiin sanoituksiin, ja Eclipsen sanoitukset perustuivat Kullervon kertomukseen. Levyn musiikissa on kuultavissa piirteitä lähes kaikilta Amorphiksen aiemmilta tuotoksilta; mukana on raskailla vokaaleilla laulettua metallia, mutta myös kokeilevaa ja progressiivista soitinten äänimaailmaa. Vuonna 2007 julkaistiin Silent Waters -albumi, joka on tyyliltään hyvin samanlainen kuin Eclipse.

Jäsenet

Entiset jäsenet

Diskografia

Albumit

Kokoelma-albumit

Singlet ja EP:t

  • Amorphis  (1991)
  • Privilege of Evil  (1993)
  • Black Winter Day  (1994)
  • My Kantele  (1997)
  • Divinity  (1999)
  • Alone  (2001)
  • Day of Your Beliefs  (2003)
  • Evil Inside  (2003)
  • House of Sleep  (2006)
  • The Smoke  (2006)
  • Silent Waters  (2007)

Lähteet

  1. Jone Nikula: Rauta-aika: Suomimetallin historia 1988-2002, s. 130. Johnny Kniga Kustannus, 2002. ISBN 951-0-27367-8.

Aiheesta muualla

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Amorphis.

Malline:Link FA