Ero sivun ”Strykniini” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
→‎Aiheesta muualla: {{Kemikaalikortti}}
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 1: Rivi 1:
[[Kuva:Strychnine formula.png|thumb|225px|Strykniinin rakenne]]
[[Kuva:Strychnine formula.png|thumb|225px|Strykniinin rakenne]]
'''Strykniini''' (C<sub>21</sub>H<sub>22</sub>N<sub>2</sub>O<sub>2</sub>) on Etu- ja Taka-[[Intia]]ssa kasvavan [[strykniinipuu]]n (''Strychnos nux-vomica'') siemenistä saatu kuolettavan myrkyllinen [[alkaloidi]]. Strykniini kiihottaa [[hermosto]]n toimintaa vaimentamalla ehkäisevien [[synapsi]]en vaikutusta [[hermosolu]]jen välisessä viestinnässä. Vastamyrkkynä käytetään mm. ulostusaineita ja [[kloraalihydraatti]]a (C<sub>2</sub>H<sub>3</sub>Cl<sub>3</sub>O<sub>2</sub> / Cl<sub>3</sub>CCH(OH)<sub>2</sub>).
'''Strykniini''' (C<sub>21</sub>H<sub>22</sub>N<sub>2</sub>O<sub>2</sub>) on Etu- ja Taka-[[Intia]]ssa kasvavan [[strykniinipuu]]n (''Strychnos nux-vomica'') siemenistä saatu kuolettavan myrkyllinen [[alkaloidi]]. Yksi gramma ainetta tappaa kymmenen ihmista. Strykniini kiihottaa [[hermosto]]n toimintaa vaimentamalla ehkäisevien [[synapsi]]en vaikutusta [[hermosolu]]jen välisessä viestinnässä. Vastamyrkkynä käytetään mm. ulostusaineita ja [[kloraalihydraatti]]a (C<sub>2</sub>H<sub>3</sub>Cl<sub>3</sub>O<sub>2</sub> / Cl<sub>3</sub>CCH(OH)<sub>2</sub>).


Strykniini on väritön, kitkerä, kiteinen, veteen vaikeasti, mutta [[alkoholi]]in helposti
Strykniini on väritön, kitkerä, kiteinen, veteen vaikeasti, mutta [[alkoholi]]in helposti

Versio 19. lokakuuta 2007 kello 01.04

Strykniinin rakenne

Strykniini (C21H22N2O2) on Etu- ja Taka-Intiassa kasvavan strykniinipuun (Strychnos nux-vomica) siemenistä saatu kuolettavan myrkyllinen alkaloidi. Yksi gramma ainetta tappaa kymmenen ihmista. Strykniini kiihottaa hermoston toimintaa vaimentamalla ehkäisevien synapsien vaikutusta hermosolujen välisessä viestinnässä. Vastamyrkkynä käytetään mm. ulostusaineita ja kloraalihydraattia (C2H3Cl3O2 / Cl3CCH(OH)2).

Strykniini on väritön, kitkerä, kiteinen, veteen vaikeasti, mutta alkoholiin helposti liukeneva aine. Strykniinin moolimassa on 334,4 g/mol, sulamispiste 275 - 285 °C, tiheys 1,36 g/cm3 ja CAS-numero 57-24-9. Strykniini hajoaa alle kiehumislämpötilansa.

Aiheesta muualla

Tämä kemiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.