Kloraalihydraatti

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Kloraalihydraatti

Chloral-hydrate-montage.png

Tunnisteet
CAS-numero 302-17-0[1]
Ominaisuudet
Molekyylikaava C2H3Cl3O2
Moolimassa 165,403 g/mol[1]
Sulamispiste 57 °C
Kiehumispiste 98 °C
Tiheys 1,91 g/cm3
Liukoisuus veteen liukenee

Kloraalihydraatti on sedatiivinen lääke, joka löydettiin etanolin halogenoinnin tuloksena vuonna 1832. Sitä käytetään unettomuuden hoitoon ja puudutuksiin. Yliannostus voi aiheuttaa pahoinvointia, oksentelua ja hengitysvaikeuksia.

Kloraalihydraatin rakennekaava on Cl3CCH(OH)2. Kloraalihydraatti on rakenteeltaan ns. geminaalinen dioli (1,1-dioli) ja siitä käytetään myös nimiä triklooriasetaldehydimonohydraatti ja 2,2,2-trikloori-1,1-etaanidioli. Kloraalihydraatti on kloraalin (triklooriasetaldehydin) hydraatti, joka on muodostunut vesimolekyylin liittyessä kloraalin aldehydiryhmään. Kloraalihydraatti on normaaliolosuhteissa olomuodoltaan kiinteää, ei palavaa, läpinäkyviä värittömiä kiteitä, joilla on tunnusomainen haju. Aine reagoi vahvojen emästen kanssa, jolloin muodostuu kloroformia (CHCl3).

Ympäristö- ja terveysvaikutukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lyhytaikainenkin altistuminen aineelle ärsyttää silmiä, ihoa ja hengitysteitä. Aineelle altistumisesta voi seurata vaikutuksia keskushermostossa, verenkiertoelimissä, maksassa ja munuaisissa, johtaen tajunnantason laskuun ja sydämen toimintavajeeseen. Altistuminen kloraalihydraatin suurille pitoisuuksille voi johtaa tajuttomuuteen. Kloraalihydraatti voi aiheuttaa vaaraa ympäristölle ja erityisesti vesieliöille.[1]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c KLORAALIHYDRAATTI Työterveyslaitos. Viitattu 30.6.2012.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kemiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.