Ero sivun ”Maitohappobakteeri” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
yritys muuttaa vaikeaselkoista avauslausetta luettavammaksi + kh
Teroh (keskustelu | muokkaukset)
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 1: Rivi 1:
'''Maitohappobakteereihin''' luokitellaan [[bakteeri]]t, jotka tuottavat [[hiilihydraatti|hiilihydraateista]] käydessään eli [[fermentaatio|fermentoidessaan]] [[maitohappo]]a. Tyypillisimpiä maitohappobakteerisukuja ovat perinteisissä hapatetuissa elintarvikkeissa käytetyt ''[[Lactobacillus]]'', ''[[Lactococcus]]'', ''[[Pediococcus]]'', ''[[Leuconostoc]]'' ja ''[[Enterococcus]]''. Usein maitohappobakteeriksi mielletään myös ''[[Bifidobacterium]]''-sukuiset lajit, vaikka ne eivät maitohappoa tuotakaan.
'''Maitohappobakteereihin''' luokitellaan [[bakteeri]]t, jotka tuottavat [[hiilihydraatti|hiilihydraateista]] [[fermentaatio|käymistuotteinaan]] [[maitohappo]]a. Tyypillisimpiä maitohappobakteerisukuja ovat perinteisissä hapatetuissa elintarvikkeissa käytetyt ''[[Lactobacillus]]'', ''[[Lactococcus]]'', ''[[Pediococcus]]'', ''[[Leuconostoc]]'' ja ''[[Enterococcus]]''. Usein maitohappobakteeriksi mielletään myös ''[[Bifidobacterium]]''-sukuiset lajit, vaikka ne eivät maitohappoa tuotakaan.


== Käyttö ==
== Käyttö ==

Versio 22. elokuuta 2007 kello 20.03

Maitohappobakteereihin luokitellaan bakteerit, jotka tuottavat hiilihydraateista käymistuotteinaan maitohappoa. Tyypillisimpiä maitohappobakteerisukuja ovat perinteisissä hapatetuissa elintarvikkeissa käytetyt Lactobacillus, Lactococcus, Pediococcus, Leuconostoc ja Enterococcus. Usein maitohappobakteeriksi mielletään myös Bifidobacterium-sukuiset lajit, vaikka ne eivät maitohappoa tuotakaan.

Käyttö

Maitohappobakteereita hyödynnetään hapattajina monissa tärkeissä elintarvikkeissa kuten jogurteissa, viileissä, juustoissa ja muissa hapanmaitotuotteissa sekä hapankaalissa.

Terveysvaikutukset

Maitohappobakteereita käytetään myös probiootteina eli terveyttä edistävinä bakteereina, sillä joidenkin kantojen on todettu estävän taudinaiheuttajia erityisesti suolistossa. Maitohappobakteerit on luokiteltu yleisesti turvallisiksi.

Malline:Tynkä/Mikrobiologia