Ero sivun ”Lundin taistelu” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ei muutosta koossa ,  14 vuotta sitten
p
kh, Typos fixed: Kaikenkai → Kaiken kai, mukaanl → mukaan l, vaiko → vai, AWB
p (kh, Typos fixed: Kaikenkai → Kaiken kai, mukaanl → mukaan l, vaiko → vai, AWB)
 
'''kello 11.30'''
Ruotsalaisten joukot valtasivat tanskalaisten leirin. Puolilta päivin ruotsalaiset epäröivät, jatkaako yhä taistelua, vaikovai ajaa takaa jo pakenemassa olevia tanskalaisia. Ruotsalainen jalkaväki oli lukumäärältään pienempi. Sillä oli myös huono taktinen asema ja sen selustan takana olivat Lundin kaupunginmuurit. Kaarle, jonka siiven Tanskan pääarmeija oli työntänyt yli Kävlinge-joen, oli yhä hyvin huolissaan jalkaväestään Lundin ulkopuolella.
 
'''Kello 14.00'''
Päivän taistelun kuluessa ruotsalaiset ottivat liki 2000 tanskalaista vankia, kun taas tanskalaiset puolestaan noin 50 ruotsalaista. Suurin osa vangeista vaihdettiin seuraavana vuonna. Pimeys oli jo laskeutunut taistelun loputtua, ja useat haavoittuneet paleltuivat kuoliaaksi seuraavan yön aikana.
 
Kaatuneet laskettiin hyvin tarkkaan taistelua seuranneena päivänä. Ruotsalaisten virallisen raportin mukaan kaatuneita löydettiin taistelukentältä 8993. KaikenkaikkiaanKaiken kaikkiaan enemmän kuin 9000 sotilasta, joista 6000 tanskalaista (mukaanlukienmukaan lukien muutama Hollannin merijalkaväkeen kuuluva), ja 3000 ruotsalaista, kuoli joko taistelussa tai jälkeenpäin vammoihinsa taistelukentällä. Uhrien suhteellinen lukumäärä vahvuuksiin nähden merkitsee, että Lundin taistelu oli Euroopan siihenastisen historian kaikkien aikojen verisin taistelu. Joukoista enemmän kuin 40 % (Tanskan joukkojen tappiot jopa lähemmäs 50 %), tapettiin taistelukentällä, joka oli uskomaton luku tuohon aikaan. Tuon ajan armeijat useinkin menettivät kaatuneina vain 10 % joukoistansa suoraan taistelukentälle, jopa ratkaisevissa taisteluissa. Edes Napoleonin taisteluissa ei päästy vastaaviin kaatuneiden määriin. Luvut saavutettiin ja jopa ylitettiin vasta ensimmäisen maailmansodan aikana, lännessä Belgiassa ja Ranskassa.
 
Verrattuna toiseen tuhoisaan taisteluun, Poltavan taisteluun vuonna 1709, ruotsalaiset menettivät tapettuina vain noin 35 % joukoistasa. Ankaran talven aikana 1676/77 useita ruumita ei kyetty hautaamaan ennen kuin kuukausia myöhemmin. Jälkeenpäin ei tiedetä mihin kaikki ruumiit on haudattu. Syystä tai toisesta massahautojen sijaintia ei ole virallisesti paikallistettu. Yhden joukkohaudan sijainti löydettiin sattumalta 1995 Norra Nöbbelövin uuden kirkon sisäänkäynnin rakentamisen yhteydessä.
22 066

muokkausta

Navigointivalikko