Ero sivun ”Terry Riley” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
486 merkkiä lisätty ,  15 vuotta sitten
p
ei muokkausyhteenvetoa
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
pEi muokkausyhteenvetoa
pEi muokkausyhteenvetoa
Riley valmistui säveltäjäksi [[Kalifornian yliopisto]]ssa, mutta suurimmat vaikutteensa hän kuitenkin sai intialaiselta laulajalta [[Pandit Pran Nath]]ilta. [[1950-luku|50-]] ja [[1960-luku|60-luvuilla]] Riley matkusti usein Intiaan opiskellakseen [[tabla]]n ja [[tambura]]n soittoa sekä laulua. 60-luvulla Riley matkusteli paljon myös Euroopassa elättäen itsensä mm. kapakkapianistina. Vuonna [[1971]] hän alkoi opettaa [[Mills College]]ssa klassista intialaista musiikkia.
 
Uraauurtava sävellys oli ''In C'': se koostuu 53 noin tahdin pituisesta melodiapätkästä (tietenkin C-duurissa), joita kukin muusikko toistaa haluamansa määrän ennen siirtymistään seuraavaan. Kun muusikoita on useita (Riley mainitsee partituurissa 35 maksimimääräksi) tuloksena on rikas ja monimutkainen, staattinen mutta samalla alati vaihtuva rytminen ja harmoninen kuvio. Sävellys kestää 45–90 minuuttia.
Riley esitti 60-luvulla säännöllisesti yön yli kestäviä soolokonsertteja vanhalla urkuharmonilla, nauhurilla ja saksofonilla, ja useat hänen levynsä ovatkin vastaavanlaisia konsertteja typistetyssä muodossa: pitkiä sähköuruilla soitettuja improvisaatioita.
 
Riley esitti 60-luvulla säännöllisesti yön yli kestäviä soolokonsertteja vanhalla urkuharmonilla, nauhurilla ja saksofonilla, ja useat hänen levynsä ovatkin vastaavanlaisia konsertteja typistetyssä muodossa: pitkiä sähköuruilla soitettuja teemojen toistoon ja modaalisiin asteikkoihin perustuvia improvisaatioita.
 
[[1980-luku|80-luvulta]] lähtien Riley on tehnyt paljon yhteistyötä [[Kronos (jousikvartetti)|Kronos-jousivartetin]] kanssa. [[1990-luku|90 luvulla]] hän on myös alkanut säveltää suuremmille kokoonpanoille, mutta esiintyy edelleen mielellään yksinään.
2 959

muokkausta

Navigointivalikko