Ero sivun ”Veitsenheitto” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
2 merkkiä poistettu ,  13 vuotta sitten
p
ei muokkausyhteenvetoa
p
 
Veitsenheittoa esiintyy tyypillisesti [[sirkus|sirkuksissa]], joissa tavallisin ohjelmanumero on asettaa avustaja puisen alustan eteen. Veitsenheittäjä demonstroi taitoaan heittämällä veitsiä mahdollisimman lähelle avustajaa, tätä kuitenkin naarmuttamatta:
Ohjelmanumeroa voi olla myös vaikeutettu siten, että avustaja on kiinnitetty pyöreään taustaleevyyntaustalevyyn haara -asentoon ja taustalevy pyörii siten, että avustaja on koko ajan liikkeessä ja on välistä pää alaspäinkin ({{k-en|''wheel of death''}}), tai esimerkiksi silmät sidottuna heittämistä.
 
Sirkuksessa veitsenheitto voi olla myös illuusio: Taustasta nousee veitsiä, ja heittäjä ainoastaan näyttelee heittämistä kätkien veitsen. Tällöin kyse on enemmän [[Taikuus (illuusio)|silmänkääntötempusta]] kuin varsinaisesta veitsenheitosta.
Veitsenheitto vakioetäisyydeltä on suhteellisen helppo taito oppia. Varsinainen vaikeus ei ole osumisessa vaan siinä, että veitsen saa osumaan kohteeseensa terä edellä. Heitetty veitsi ei suinkaan lennä suoraan "tikkamaisesti" terä edellä, vaan se pyörii heittotyylistä ja heiton voimasta suuresti riippuvalla nopeudella. Siksi veitsenheitto vaatii enemmänkin hyvää etäisyydenarviointikykyä ja kykyä vaihtaa pyörähdysten määrää sekä heittoasentoa tilanteen mukaisesti kuin tarkkaa osumista: rotaatio helpottaa maaliin osumista vähentämällä ilmavirtojen vaikutusta. Jos ei heitetä vakioetäisyydeltä veitsenheitto vaatii paljon harjoittelua.
 
On myös toinen tapa heittää veitsiä, siinä veitsi lentää suoraan eikä pyöri. Se kuitenkin vaatii erikoisia veitsiä, jotka joko ovat painavateräisiä ja kevytkahvaisia ja/tai joissa on perässä tupsu. Näiden veitsien heittämiseen on myös erilainen heitto -ote. Suomalaisessa kilpaveitsenheitossa pyöriminen on vaatimus eikä suoraan terä edellä lentäviä veitsiä pidetä hyväksyttävänä.
 
==Katso myös==
143

muokkausta

Navigointivalikko