Veitsenheitto

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Veitsenheitto on laji, jossa veistä käytetään kohteeseen osumiseen. Veitsenheittoa kuuluu useaan kamppailulajiin, muun muassa hapkidoon. Veitsenheitto on kuitenkin enemmän taide- ja viihdelaji kuin varsinainen taistelutaito.

Tyypillinen heittoveitsi
LOS ALAMOS Patrick und Ramona Brumbach Messerwerfer 001.JPG

Heittoveitset ovat tyypillisesti yksiosaista metallia, joissa kädensijaa ei ole erikseen muotoiltu, eikä väistintäkään ole. Tyypillisesti heittoveitsissä on tikarimainen, kahdelta sivulta teroitettu terä. Yleensä heittoveitsen painopiste on terän ja kädensijan kohtauspaikassa. Joissain heittoveitsissä on terä molemmissa päissä. Kuitenkin periaatteessa mitä tahansa veistä, tikaria tai puukkoa voidaan käyttää veitsenheiton välineenä.

Veitsenheittoa esiintyy tyypillisesti sirkuksissa, joissa tavallisin ohjelmanumero on asettaa avustaja puisen alustan eteen. Veitsenheittäjä demonstroi taitoaan heittämällä veitsiä mahdollisimman lähelle avustajaa, tätä kuitenkin naarmuttamatta. Ohjelmanumeroa voi olla myös vaikeutettu siten, että avustaja on kiinnitetty pyöreään taustalevyyn haara-asentoon ja taustalevy pyörii siten, että avustaja on koko ajan liikkeessä ja on välillä pää alaspäinkin (engl. wheel of death), tai esimerkiksi silmät sidottuna heittämistä.

Sirkuksessa veitsenheitto voi olla myös illuusio: Taustasta nousee veitsiä, ja heittäjä ainoastaan näyttelee heittämistä kätkien veitsen. Tällöin kyse on enemmän silmänkääntötempusta kuin varsinaisesta veitsenheitosta.

Veitsenheitto vakioetäisyydeltä on suhteellisen helppo taito oppia. Varsinainen vaikeus ei ole osumisessa vaan siinä, että veitsen saa osumaan kohteeseensa terä edellä. Heitetty veitsi ei suinkaan lennä suoraan "tikkamaisesti" terä edellä, vaan se pyörii heittotyylistä ja heiton voimasta suuresti riippuvalla nopeudella. Siksi veitsenheitto vaatii enemmänkin hyvää etäisyydenarviointikykyä ja kykyä vaihtaa pyörähdysten määrää sekä heittoasentoa tilanteen mukaisesti kuin tarkkaa osumista: rotaatio helpottaa maaliin osumista vähentämällä ilmavirtojen vaikutusta. Jos ei heitetä vakioetäisyydeltä, veitsenheitto vaatii paljon harjoittelua.lähde?

On myös toinen tapa heittää veitsiä, siinä veitsi lentää suoraan eikä pyöri. Se kuitenkin vaatii erikoisia veitsiä, jotka joko ovat painavateräisiä ja kevytkahvaisia ja/tai joissa on perässä tupsu (kunai). Näiden veitsien heittämiseen on myös erilainen heitto-ote. Suomalaisessa kilpaveitsenheitossa pyöriminen on vaatimus eikä suoraan terä edellä lentäviä veitsiä pidetä hyväksyttävänä.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]