Shurikenjutsu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Bo-shuriken, heitettävä metallipiikki.

Shurikenjutsu (jap. 手裏剣術) on japanilainen taistelulaji, joka keskittyy shurikenien, veitsien ja tikarien heittämiseen. Shurikenjutsu on tyypillisesti osa joidenkin koryū-lajien taistelumuotoja.

Lajista tarkemmin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Shurikenjutsu on sangen tuntematon taito ja sen harjoittelu on vähäistä jopa Japanissa. Sen soveltaminen käytäntöön on erittäin rajoitettua useimpien maiden lainsäädännönkin takia. Shurikenjutsun tarkoitus on heittämällä shuriken haavoittaa tai hämätä vastustajaa, ja voittaa näin aikaa päästäkseen hyökkäämään paremmista asemista tai pakenemaan. Nykypäivän harjoittajilla ei ole luonnollisesti mahdollisuutta testata shurikenjutsua tositilanteessa elävään vastustajaan. Joitakin shurikenjutsun nykypäivänä harjoitettavia tyylejä ovat Negishi-ryū[1], Meifu Shinkage-ryū ja Bujinkan budō taijutsu (Togakure-ryū).

Takeda-ryūn shurikenjutsu liittyy vahvasti miekkailuun, joten kyseistä shurikenjutsu-tyyliä tuskin käytettiin itsenäisesti. Sitä käytettiin lähinnä vastustajan hämäämiseen ennen miekaniskua. Siksi useimmat harjoitukset ovat lyhyen matkan harjoituksia.lähde?

Vanhimman katkeamattoman japanilaisen bujutsu-koulukunnan Tenshin shōden Katori shintō-ryūn heittopiikin (jap. 棒手裏剣, bō shuriken) käyttötekniikat ovat tehokkaita noin 6–7 metrin etäisyydelle saakka. Tämä tarkoittaa, että heittopiikkien käytön hallitseva voi puolustautua salkoaseella (keihäs eli yari tai naginata) varustautunutta vihollista vastaan tarvitsematta jäädä tämän tehokkaalle toimintaetäisyydelle.[2][3]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjallisuuslähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Risuke Ōtake: Katori Shintō-ryū: Warrior Tradition. Koryu Books, Berkeley Heights; New Jersey, 2007. ISBN 1-890536-20-2. (englanniksi)
  • Risuke Ōtake: Strategy and the Art of Peace: Tenshinshō-den Katori Shintō-ryū (English Edition). Nippon Budokan Foundation, 2016. ISBN 9784583109848. (englanniksi)
  • Skoss, Diane (toim.): Sword & Spirit – Classical Warrior Traditions of Japan. Vol. 2. Berkeley Heights, New Jersey: Koryu Books, 1999. ISBN 1-890536-05-9. (englanniksi)

Lähdeviittaukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Skoss, s. 84-86
  2. Ōtake, Katori Shintō-ryū: Warrior Tradition, s. 230-231
  3. Ōtake, Strategy and the Art of Peace, s. 162-164