Ero sivun ”Kristian I” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
1 merkki lisätty ,  1 vuosi sitten
kh
(kh)
Kristian sai vallattua syrjäytetyn unionikuninkaan [[Eerik Pommerilainen|Eerik Pommerilaisen]] hallitseman [[Gotlanti|Gotlannin]] tämän sovittua tanskalaisten kanssa. Vuonna 1457 Ruotsissa puhkesi kapina, ja Kaarle syrjäytettiin. Kapinajohtajat [[Jöns Pentinpoika Oxenstierna]] ja [[Eerik Akselinpoika Tott]] kutsuivat Kristianin Ruotsin kuninkaaksi, ja hänet kruunattiin 23. kesäkuuta 1457. Kristian hankki itselleen myös Schleswig-Holsteinin vuonna 1460. Tämä aiheutti kuitenkin suuren velkataakan, ja Kristian joutui kiristämään [[vero]]ja.
 
[[Uppsalan arkkipiispa]] Jöns Pentinpoika Oxenstierna lupasi 1463 [[Uplanti|Uplannin]] talonpojille ominpäinomin päin verohelpotuksia, mikä johti hänen vangitsemiseensa. Tämä synnytti arkkipiispan tukijoiden kapinan, jonka päätteeksi Kristian joutui pakenemaan Ruotsista Tanskaan 1464. Ruotsin kuninkaaksi nousi jälleen Kaarle Knuutinpoika.
 
Kristian kuoli 1481 ja hänet on haudattu [[Roskilden tuomiokirkko]]on. Hän on Englannin ja Skotlannin [[Jaakko I (Englanti)|Jaakko I:n]] kaukainen esi-isä, ja sitä kautta sukua nykypäivän brittimonarkeille.
Rekisteröitymätön käyttäjä

Navigointivalikko