Ero sivun ”Moottoripyörätrial” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
fix
p Täydennetty lajin kuvausta
Rivi 1: Rivi 1:
[[Kuva:Hornberg.jpg|thumb|Fabian Werner ja Beta Rev 3 2000 -trialpyörä.]]
[[Kuva:Hornberg.jpg|thumb|Fabian Werner ja Beta Rev 3 2000 -trialpyörä.]]
'''Moottoripyörätrialissa''' on kyse [[moottoripyörä|moottoripyörien]] maastoajosta johon on merkitty ajoreitti. Tällä ajoreitillä on erikseen merkittyjä tarkkailujaksoja joissa jokaisella jaksolla oleva jaksotuomari arvostelee kilpailijoiden taitavuutta. Tarkkailujaksoilta kilpailijat saavat virhepisteitä jaksokorttiinsa.
'''Moottoripyörätrial''' on [[moottoripyörä|moottoripyörillä]] maastossa ajettava taitoajoa, jossa nopeudella ei ole ratkaisevaa merkitystä.

Kaikki kilpailuun liittyvät jaksot ja koko reitti on suoritettava ennalta määrätyn kokonaisajan puitteissa. Kierrettyään ja läpikäytyään koko reitin ja tarkkailujaksot kilpailija saapuu maaliin jossa virhepisteet lasketaan jokaiselta kilpailijalta erikseen.

Voittajaksi selviytyy se jolla on vähiten virhepisteitä.


== Historia ==
== Historia ==

Versio 14. lokakuuta 2018 kello 20.18

Fabian Werner ja Beta Rev 3 2000 -trialpyörä.

Moottoripyörätrialissa on kyse moottoripyörien maastoajosta johon on merkitty ajoreitti. Tällä ajoreitillä on erikseen merkittyjä tarkkailujaksoja joissa jokaisella jaksolla oleva jaksotuomari arvostelee kilpailijoiden taitavuutta. Tarkkailujaksoilta kilpailijat saavat virhepisteitä jaksokorttiinsa.

Kaikki kilpailuun liittyvät jaksot ja koko reitti on suoritettava ennalta määrätyn kokonaisajan puitteissa. Kierrettyään ja läpikäytyään koko reitin ja tarkkailujaksot kilpailija saapuu maaliin jossa virhepisteet lasketaan jokaiselta kilpailijalta erikseen.

Voittajaksi selviytyy se jolla on vähiten virhepisteitä.

Historia

Suomalaiset trialin maailmanmestarit: Yrjö Vesterinen (1976–1978) ja Tommi Ahvala (1992).

Henkilökohtaisesta Suomen-mestaruudesta on ajettu vuodesta 1960.

Kilpailu

Kilpailu alkaa varikolta, jolla olevalta lähtölavalta jokainen kilpailija lähtee erikseen, esimerkiksi minuutin välein, merkitylle reitille. Jokainen kilpailija saa oman virhepistekortin johon jokaisen jakson jaksotuomari merkitsee jaksolta saadut virhepisteet.

Reitti on merkitty maastoon merkein (esimerkiksi nuolin ja nauhoin), jotta kilpailijat voivat edetä sitä. Reitin varrella on tarkkailujaksoja, jotka on merkitty nauhalla esimerkiksi kallioiseen maastoon, jonka jyrkkiä nousuja ja pudotuksia käytetään jakson ajoreittinä. Myös kivikot ja maarinteet ovat trialissa käytettyjä jaksopaikkoja. Kilpailijat tutustuvat jalan jokaiseen jaksoon ja suunnittelevat tarkoin ajosuorituksensa ennen ajoa. Ajosuorituksen jälkeen jaksotuomari merkitsee virhepisteiden määrän kilpailijan virhepistekorttiin, jonka jälkeen kilpailijat jatkavat reittiä pitkin seuraavalle jaksolle.

Kilpailussa on annettu suurin sallittu suoritusaika jaksolla (1.30 min) ja suurin sallittu kokonaisajoaika, jonka aikana kaikki jaksot on ajettava. Yleensä reitillä on 10-15 jaksoa ja reitti kierretään kaksi tai kolme kertaa riippuen jaksojen määrästä. Kokonaisajoaika on 4-6 tuntia.

Trial-kilpailun kuljettajien lopullinen järjestys muodostuu kunkin kilpailijan yhteenlasketun virhepiste-määrän mukaan. Kuljettaja, jolla on vähiten virhepisteitä, on voittaja. Virhepisteitä saa jaksolla mm. tukijalan käytöstä. Kilpailijat pyrkivät jokaisella jaksolla virheettömään ajoon (0 virhepistettä), jolloin tukikosketuksia ei ole tarvinnut ottaa.

Harrastaminen

Lajin aloituskynnys on matala, sillä aloittaa voi jopa polkupyörällä. Lisäksi lapsille on olemassa matalatehoisia trial-mopoja. Nuorimmat lajin harrastajat ovat kuusivuotiaita. [1]

Trial-moottoripyörä

Trial-mottoripyörät ovat teholtaan noin 15 hevosvoimaisia ja yleensä 250-kuutioisia kaksitahteja. Ne ovat matalasti viritettyjä ja pehmeärenkaisia. Pyörä painaa noin 80 kiloa.[1]

Sivuvaunumoottoripyörä

Sivuvaunullinen trial-moottoripyörä kilpailutilanteessa.

Myös sivuvaunullisia moottoripyöriä on käytössä.

Luokat

SM- JA SUOMEN CUP LUOKAT

  • SM, HENKILÖKOHTAINEN (Eliitti)
  • SM, KERHOJOUKKUEET (Joukkue A / B)
  • SM, 40+
  • SUOMEN CUP, A
  • SUOMEN CUP, B
  • SUOMEN CUP, NUORET
  • SUOMEN CUP, SC
  • SUOMEN CUP, C-Super

PM-kisoissa:

  • Eliitti,
  • Nuoret,
  • Naiset,
  • 40+

Trialmoottoripyörien valmistajat

Yleisimmät trial-merkit ovat Gas Gas, Sherco, Beta, Scorpa ja Montesa, Ossa.

Katso myös

Lähteet

  1. a b Rikama, Essi: Jussi Renko, 46, ajaa trialia jokamiesluokassa: "Jumalaisen kropan salaisuus". Suur-Jyväskylän lehti, 23.8.2008, s. 10. Artikkelin verkkoversio (pdf). Viitattu 22.8.2018.

Aiheesta muualla

Tämä moottoriurheiluun liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.