Polkupyörätrial

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Trialpyöräilyä

Trialpyöräily on taitoajoa polkupyörällä. Laji tunnetaan myös nimillä polkupyörätrial ja biketrial. Laji on kehittynyt moottoripyörällä ajettavasta trialista. Laji syntyi Espanjassa, ja sen keksijänä pidetään moottoripyörätrialin maailmanmestaruuden voittaneen Ot Pin isää, joka halusi poikansa harjoittelevan trialia polkupyörällä, koska piti moottoripyörää liian raskaana ja hankalana käsitellä.lähde?

Trialin perusperiaate on selvitä mahdollisimman vaikeista paikoista ilman, että koskettaa jalalla, keholla tai pyörän rungolla maahan. Kilpailuissa tunnusomaista on, että kilpailijat tutustuvat ajettavaan jaksoon jalkaisin suunnitellen näin omia ajolinjojaan. Jaksoja ei saa harjoitella ennen kisaa.

Suomessa trialia ajetaan kilpaa seitsemässä eri sarjassa: C-Vapaa, C-Yleinen, C-Super, B, A ja Elite ja Tytöt, jotka tavallisesti ajavat C-Vapaan ja B-luokan tasoisia jaksoja. Suomen cupissa kilpaillaan vuosittain viidessä osakilpailussa Jyväskylässä, Kirkkonummella (x2), Paraisilla ja Tampereella. Suomen mestaruudesta kilpaillaan Suomen Pyöräilyn alaisessa yksittäisessä kilpailussa.

Trialpyöräilyn harrastajajoukko Suomessa on pienehkö [1], mutta lajin harrastajia löytyy ympäri maailmaa, etenkin Keski- ja Etelä-Euroopasta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. yle.fi: Suomeen avattu ensimmäinen trialpyöräilypuisto yle.fi. Viitattu 14.9.2020.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Polkupyörätrial.