Polkupyörätrial

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Polkupyörätrialia

Polkupyörätrial on taitoajoa polkupyörällä. Laji on kehittynyt moottoripyörällä ajettavasta trialista. Laji syntyi Espanjassa, ja sen keksijänä pidetään moottoripyörätrialin maailmanmestaruuden voittaneen Ot Pin isää, joka halusi poikansa harjoittelevan trialia polkupyörällä, koska piti moottoripyörää liian raskaana ja hankalana käsitellä.lähde?

Trialin perusperiaate on selvitä mahdollisimman vaikeista paikoista ilman, että koskettaa jalalla, keholla tai pyörän rungolla maahan. Kilpailuissa tunnusomaista on, että kilpailijat tutustuvat rataan jalkaisin suunnitellen näin omia ajolinjojaan. Jaksoja ei saa harjoitella ennen kisaa.

Suomessa trialia ajetaan kilpaa seitsemässä eri sarjassa: C-Vapaa, C-Yleinen, C-Super, B, A ja Elite ja Tytöt, jotka tavallisesti ajavat C-Vapaan tasoisia jaksoja. Suomen cupissa kilpaillaan vuosittain neljässä osakilpailussa Jyväskylässä, Kirkkonummella, Paraisilla ja Tampereella. Suomen mestaruudesta kilpaillaan Suomen Polkupyöräunionin alaisessa yksittäisessä kilpailussa.

Polkupyörätrialin harrastajajoukko on pienehkö, mutta lajin harrastajia löytyy ympäri maailmaa.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]