Ero sivun ”Dehydraatio” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Ei muokkausyhteenvetoa
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 1: Rivi 1:
'''Dehydraatiolla''' tarkoitetaan yleisesti [[vesi|veden]] poistamista.
'''Dehydraatio''' eli elimistön kuivumistila syntyy elimistön liian vähäisen nestemäärän seurauksena. Syynä siihen voi olla esimerkiksi [[ripuli]] tai [[vatsatauti]]. Myös [[aldosteroni]]n riittämätön eritys [[lisämunuainen|lisämunuaiskuorikerroksesta]] voi olla syynä kuivumiseen. Dehydraatio on tavallisempaa lapsilla ja vanhuksilla. Dehyraatiotilan oireita ovat [[hemoglobiini]]n määrän ja [[punasolu]]jen tilavuusosuuden suureneminen [[veri|veressä]], painon lasku, [[kudos]]ten kimmoisuuden väheneminen, [[limakalvo]]jen kuivuminen sekä elektrolyyttien pitoisuuksien muuttuminen elimistössä.

[[Kemia]]ssa dehydraatiolla tarkoitetaan [[eliminaatioreaktio]]ta, johon liittyy vesimolekyylin ([[vesi|H<sub>2</sub>O]]) lohkeaminen.

[[Lääketiede|Lääketieteessä]] dehydraatiolla tarkoitetaan elimistön kuivumistilaa, joka syntyy elimistön liian vähäisen nestemäärän seurauksena. Syynä siihen voi olla esimerkiksi [[ripuli]] tai [[vatsatauti]]. Myös [[aldosteroni]]n riittämätön eritys [[lisämunuainen|lisämunuaiskuorikerroksesta]] voi olla syynä kuivumiseen. Dehydraatio on tavallisempaa lapsilla ja vanhuksilla. Dehyraatiotilan oireita ovat [[hemoglobiini]]n määrän ja [[punasolu]]jen tilavuusosuuden suureneminen [[veri|veressä]], painon lasku, [[kudos]]ten kimmoisuuden väheneminen, [[limakalvo]]jen kuivuminen sekä elektrolyyttien pitoisuuksien muuttuminen elimistössä.


{{Tynkä/Lääketiede}}
{{Tynkä/Lääketiede}}
{{Tynkä/Kemia}}
[[Luokka:Fysiologia]]
[[Luokka:Fysiologia]]



Versio 15. lokakuuta 2006 kello 19.58

Dehydraatiolla tarkoitetaan yleisesti veden poistamista.

Kemiassa dehydraatiolla tarkoitetaan eliminaatioreaktiota, johon liittyy vesimolekyylin (H2O) lohkeaminen.

Lääketieteessä dehydraatiolla tarkoitetaan elimistön kuivumistilaa, joka syntyy elimistön liian vähäisen nestemäärän seurauksena. Syynä siihen voi olla esimerkiksi ripuli tai vatsatauti. Myös aldosteronin riittämätön eritys lisämunuaiskuorikerroksesta voi olla syynä kuivumiseen. Dehydraatio on tavallisempaa lapsilla ja vanhuksilla. Dehyraatiotilan oireita ovat hemoglobiinin määrän ja punasolujen tilavuusosuuden suureneminen veressä, painon lasku, kudosten kimmoisuuden väheneminen, limakalvojen kuivuminen sekä elektrolyyttien pitoisuuksien muuttuminen elimistössä.

Tämä lääketieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.
Tämä kemiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.